嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔輕微腎大

我個仔仔( 二個月大)驗到輕微腎大,現在要食抗生素半年, 醫生剛安排了做尿管倒流及尿管閉塞等檢查. 有冇媽咪有experience, 可否分享吓! 好擔心, 唔知點好:-(
我是一隻精靈小綿羊 :-D

複式洋房

Re: 仔仔輕微腎大

唔洗甘擔心
輕微兩邊腎脹不會太大問題(因只照超聲波都未必甘準.....又或者有機會在產檢時Dr.看錯)

我主診既產科Dr(我事後才發覺係黃綠Dr.).......在產檢時照2D,在18m-37m個位黃綠Dr就話一看就看到兩邊腎脹左,叫我亞B出世後比他拍檔兒科跟進
(找另外的婦產照3D只是踏線)

點知個位專業既產科Dr.幫我剖腹後發生兩件特發危險,就轉左入廣華深切,甘就順便找廣華跟腎脹單野

亞B出院後10日人仔就開始要食抗生素,約2m(07年2月)安排照超聲波,但Dr.話照不清楚
要再照膀胱造影&腎造影(照依兩個造影Dr.話看有否尿液倒流)......因為男B腎脹會有機會係尿液倒流,如果不食抗生素驚萬一真係尿液倒流會發燒,發燒會傷個腎)

在上個星期已看過報告,報告好正常,可立即停抗生素

你仔仔係點發現腎脹,如果你想快d知發生咩事,就快些照個兩個造影啦,記住要聽Dr.話依時食抗生素

之前我亞B食個隻抗生素係食0.8分量(白色的)
亞B在食抗生素其間,係紐下計(可能肚痛),其餘都無什麼麻煩事,所以不用擔心食抗生素問題

複式洋房

肥PIG王,

其實,我囝係我肚度時已經check到 2邊腎都比 normal大左d. He has to take the 抗生素 ( 一樣食0.8分量-白色的)everyday when he was born.

He did the U/S in 廣華last week and 2邊腎 still bigger than normal. Doctor suggest to do the test of 尿倒流 & 輸尿管塞(=照膀胱造影&腎造影).

複式洋房

你仔仔在那醫院跟進?

大宅

盈媽媽 寫道:
我個仔仔( 二個月大)驗到輕微腎大,現在要食抗生素半年, 醫生剛安排了做尿管倒流及尿管閉塞等檢查. 有冇媽咪有experience, 可否分享吓! 好擔心, 唔知點好:-(

請問你們發現bb有什麼症狀而帶他看腎呢?

複式洋房

廣華only. 妳個b呢 ? 如果妳是廣華, 那個醫生?

!!~~肥PIG王 寫道:
你仔仔在那醫院跟進?

複式洋房

To:盈媽媽
安排照腎&膀胱u/s個位係女副顧問Dr.(我只見過她一面,唔記得名字)
之後看報告就不是見她了

我覺得她醫學很有料到,因為我在浸會剖腹後,亞B遇上濕肺症,當時浸會兒科的Dr.誤當肺炎來醫,之後無好轉先轉入廣華深切,就係依位女Dr.約三,四小時左右就斷定亞B不是肺炎,而是濕肺症,再立即安排(放氣),我亞B病情才甘快好得返

很感激廣華南八的Dr.&醫護人員

盈媽媽,妳仔仔排期在幾時照腎&膀胱u/s?

大宅

My son had same case in Kwong Wah and now is totally recovered. If you need my sharing, please PM me as I take time to type Chinese. Anyway, don't worry !

複式洋房

Daisy媽咪,

have leave my contact, pls check PM.

thanks

複式洋房

I found the problem when my son still in tummy, around week 30. And there is no 症狀 at all, except the doctor told me.

lkyjoanne 寫道:

請問你們發現bb有什麼症狀而帶他看腎呢?

複式洋房

南八的Dr. Kwok ? 仔仔排期在June 1 做MAG3(核子造影) & July 5 做MCU( 尿道倒流). Mid Sept 就覆診.

請問看報告期=覆診期 ?? If so, it takes very long time to wait for the result ???

Does your son still need to 覆診 periodically ?

!!~~肥PIG王 寫道:
To:盈媽媽
安排照腎&膀胱u/s個位係女副顧問Dr.(我只見過她一面,唔記得名字)
之後看報告就不是見她了

我覺得她醫學很有料到,因為我在浸會剖腹後,亞B遇上濕肺症,當時浸會兒科的Dr.誤當肺炎來醫,之後無好轉先轉入廣華深切,就係依位女Dr.約三,四小時左右就斷定亞B不是肺炎,而是濕肺症,再立即安排(放氣),我亞B病情才甘快好得返

很感激廣華南八的Dr.&醫護人員

盈媽媽,妳仔仔排期在幾時照腎&膀胱u/s?

複式洋房

我唔記得個位女副問Dr係咪姓Kwok了
我亞B濕肺症醫好,12月22日出院開始食0.6抗生藥
1月中安排普通超聲波
2月中覆診見女副顧問Dr.,因超聲波不是百份百準(照到兩邊腎約0.7)為左確定真係無事要再排照其他,Baby大過左加多左食0.8抗生素
3月尾做MAG3(核子造影)
4月中MCU( 尿道倒流)
5月8日覆診看報告,(哥哥仔醫生話報告好平常可以停藥)

妳是否在產檢時照u/s發現兩邊腎脹??(有無找唔同Dr.照)
係照2D定3D發現??
Baby出世u/s兩邊腎幾脹??

妳排左June 1,應該提早一日入北八?

複式洋房

Hi Daisy 媽咪& 肥PIG王,

Thank you for your share, it helps me.

My son has done the 核子造影 test today, it is not that terrible than I expected. The most 心痛就是種豆部份. Because he was unsuccessful 種豆 on his hand, he need to 種豆 on the foot instead. He cried for half hour due to hungry and the painful of 種豆. 好彩, 藥力發作得快,如果唔係有排哭.

見佢咁,自己最後都係哭起來.

複式洋房

盈媽媽 寫道:
Hi Daisy 媽咪& 肥PIG王,

Thank you for your share, it helps me.

My son has done the 核子造影 test today, it is not that terrible than I expected. The most 心痛就是種豆部份. Because he was unsuccessful 種豆 on his hand, he need to 種豆 on the foot instead. He cried for half hour due to hungry and the painful of 種豆. 好彩, 藥力發作得快,如果唔係有排哭.

見佢咁,自己最後都係哭起來.

個次種豆姑娘只叫我們在房外等,不知道有無先種手仔
抱亞B入房關門後,只聽到亞B大喊左兩次,之後出返黎就見到種左在腳仔上

複式洋房

肥PIG王,

I lost your phone no. by mistake, could you PM me again.

Thank you !!

首頁

尾頁

跳至