興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

everydaymom 發表於 14-1-5 05:29
回覆 Peliking 的帖子

我也是由步步驚心開始再迷上小說。大周寵妃傳、女法醫辣手催夫記也很好看。我發現很 ...

我都係由步步開始的,我1口氣看完桐華7部小說,好好看,流了不少,我好幾年前看過溫瑞安GE四大名捕,雖然係武俠小說,但有段是非常4級的,於是就冇再看,林詠琛GE透明之翼都好看,有言情也有偵探感覺
仲有亦舒GE圓舞同朝花夕拾

大宅

小寶貝兒 發表於 14-2-7 02:51
西利! 我都想睇步步, 但係唔敢開! 怕太長我會好沉迷!

步步不算長了,長相思仲長

大宅

剛看完明曉溪的泡沫之夏都不錯,不過令我不是男女之情,而是姊弟情,男女之情也是動容

大宅

Peliking 發表於 14-3-19 17:08
係咪改篇過電視劇?
係,但我只看了小說

大宅

回覆:有無網上言情小說推介呀

你們好勁啊!我近2…3個月都冇時間睇,你們介紹的都仲未看完,又有排追,曾愛看了2次,,知道現實中男女主分開了,又是無奈

大宅

velma 發表於 14-8-20 23:27
現代文, 拍過電影嘅

辛夷塢 - 致我們終將逝去的青春,上年趙薇拎嚟拍過, 大6 收十幾億
致青春,書好看過電影,慘

大宅

lala229 發表於 14-9-28 13:06
我通常睇第一格“雲端書庫“的書,多數免費!
LALA,我剛看完你曾推介的且試天下,請問你有冇看過7篇番外及4篇混合小劇場?

我找不到,如有,可不可以比LINK?

謝謝!

大宅

引用:回覆 goofy1111 的帖子Where did you find

原帖由 everydaymom 於 14-10-02 發表
回覆 goofy1111 的帖子

Where did you find 且試天下? I want to read it too.
我在電腦上看的
http://www.bestory.com/book/book102776.html

這個是繁體,我也在lala提供的link才看到番外

everydaymom  thanks.  發表於 14-10-3 07:53

大宅

lala229 發表於 14-10-6 09:58
同埋我記得譚少城以前係鍾意姚起雲...依家又like吳江...吳江同司徒缺一斉作者係話比個結局司徒...
睇左大半 ...

譚少城其實只係鍾意吳江的,記不記得大學迎新活動,譚少城係巴士站不識路去集合点問司徒,司徒教了她,佢自己找不到(如冇記錯),之后到的姚起雲係巴士站定附近廣場見到譚少城就同埋佢一齊去集合点,係旅遊巴上姚起雲怪司徒不帶譚少城定話佢老点,司徒果一刻就憎譚少城了,覺得佢老屈同好奸,仲扮可憐
,之係去到活動地点,5記得邊個話譚少城好窮,想向大家集資D生活費定學費比佢,吳江果次話幫譚少城比一年錢,譚少城果陣就愛上佢了,之後譚少城係鄉下探親返來,就送好多土產比吳江,吳江果時鍾意曲小婉,當然不理佢,后來曲小婉自殺,佢就害司徒,佢想掃除吳江身邊D女人,但佢D所作所為只會令吳江更憎佢

大宅

lala229 發表於 14-10-8 13:00
近來in 小一好忙,等我得閒溫下書先!thanks!
我小朋友都係K3,你報了很多間私小及直資?

大宅

lala229 發表於 14-10-8 17:41
10間8間在所難免!、
我果區得1間直資,但5算近屋企,鄰區2間直資,都最少45分鐘,只有乾等至24/11

我都快看完"應許之日"了,覺得老張幾可憐,追3個都食檸檬,5知作者會5會係下一本比個女人佢呢

有冇看過"蘭因壁月"同"鳳影空來"?

大宅

lala229 發表於 14-10-9 18:46
依家巳經進展到成個九龍區都叫同區...11月應冇我份...希望大抽獎前有offer la!
老張係味“致青春" 喑戀阮阮 ...

Good luck to us!希望最後不用去到處叩門

老張係暗戀阮阮果個,後來係"山月"出現過同程錚、周子翼合伙開了公司,係向遠老爺間公司的其中一個供應商,之後葉騫澤死了,佢追向遠,但向遠愛葉昀就拒絕了佢,仲有冇再出現就5記得,"應許"又比封瀾拒絕,我看完"應許"了,感覺麻麻地,覺得個結尾好似趕住收工咁,我就第一本看"原來",忘記最多,最喜"致青春"同"許我",連譚少城都有伴,其實除了老張,莫郁華同曾毓都一樣冇,5知作者係咪留番將來的書至比番佢地

現在開"蘭因"了

大宅

Peliking 發表於 14-10-11 22:28
蘭因係咩黎?
蘭因璧月,可以說是且試天下的續集,但且試天下的男女主冇可能再出現,因故事發生在且試天下的結尾之後的一百六十多年,只可說是因蘭因璧月的典故而引出的故事,我現看到第10章,男女主出場冇耐

大宅

lala229 發表於 14-10-10 18:23
許我都好睇,起碼最後桔年肯接受韓述!
桔年終於可以是完全放低小和尚了,同韓述好好發展

大宅

lala229 發表於 14-10-13 17:30
咁蘭因ok 嗎?剛睇完“應許“!

暫OK,看完后想看"鳳影空來",但未找到在那DL
題外話,星期日晚食飯,見到隔離張枱個男人對鳳眼,果一刻我立馬想到黑豐息

你仔仔IN DBS如何?

大宅

lala229 發表於 14-10-14 19:14
咁有冇見到皇朝同玉無緣?
In完只是話好玩..其他唔知.....=.="
果個男人只係對鳳眼,眼以下就,同書果個"雅"的豐息當然冇得比,佢只是佬一名,同佢同枱係1男1女,因角度問題,我就看不清楚了
"皇朝"以前見過,我想中環會有好多個"玉無緣"我想都比較難見到

大宅

velma 發表於 14-10-14 23:18
thx goofy 至啱, 老花眼, 睇錯

dl 咗,蘭因璧月, 等你睇多d, 唔爛尾我就開嚟睇

看完"蘭因璧月"了,冇爛尾,男主的性格和家境同豐息一樣,大家族

女主身世較坎坷,性格同行為比風夕更張狂無忌

正文言情部分不多,應為武俠小說,番外言情多少少,故事不錯,中間都好多攪笑位

大宅

velma 發表於 14-11-9 15:05
goofy,

而家睇

現在看緊"鳳影空來",仲有2章看完了,"鳳影"、"且試"、"蘭因"中,"鳳影"言情最重,不單有愛情,仲有兄弟姊妹,主僕之情,後半好多都係引了詩經內的句子,如一日不見如隔三秋,最記得有一章用了5首杜甫的詩,有一章節就好浪漫同温馨,有D位都幾感動,攪笑位都有,但不及"且試"同"蘭因"多。

大宅

其實,3本都好看,時間發生的先后次序是
1.鳳影 2.且試 3. 蘭因
言情最重同多詩詞古語學的係"鳳影",但不用担心,每節的尾會話比你知係出自何處,女主係"且試"風夕的袓先風獨影,也講了影的老公同其他兄弟。
較輕鬆的"蘭因",蘭七真係攪笑,明二就似豐息,言情較少,男女主的情隱悔D,番外就多一点

你看了"且試",對嗎?

阿女考試要放鬆D,看"蘭因"比較好,"鳳影"有開心傷心温馨同無奈

我自己會係"且試"、"鳳影"、"蘭因"

大宅

everydaymom 發表於 14-11-20 10:24
回覆 velma 的帖子

我剛看完“鳳影”。但不是我杯茶, 因言情比較少, 不過兄弟之情比愛情部分感動。有點 ...

"且試"較"蘭因"出名,"蘭因"更可以說是武俠小說,"且試"的續集,"蘭因"中有很多提到的人、物、原由都是因為"且試",剛看完"天霜河白",時間應是"蘭因"之後,故事比起前3本簡單得多,但覺得有少少狗血,女主母親對自己至愛是轟轟烈烈,女主卻只是淡淡的愛情,很喜歡男配的一句"情不知所起 一往而深",故事中提過的人、物,原因都是由"且試"而來,但不及"蘭因"提到的多,有一句是提及"蘭因"的男女主的,一物更是在"鳳影"同"且試"都出現過

攪笑位少,況且是出自男配的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊