興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

hkpmama 發表於 23-7-25 17:37
放心,沒有爛尾

我追左幾晚,終於看晒了

老實講,本書劇情幾好的,得幾個反派,連小三都改邪歸正,但我對男女主的感情線真是無感,尤其男主當質子甘多年,回國後可以變得甘強大,真是不是好合羅輯

而兩個男配,真是令我好心痛,尤其是江晏,佢似是男主多d, 默默的付出

成本小說,萬宵,江晏都是背後對心愛的人付出,我本來以為,錦書最後會發現萬宵先是佢幼時的定親夫婿,點知不是

而男女主感情線,真是麻麻地

男爵府

回覆 CrabPincers 的帖子

我睇完哂, 前面部份好睇, 後面部份唔多合理, 我係跳住睇

公爵府

jessicasiu 發表於 23-7-30 17:58
回覆 CrabPincers 的帖子

我睇完哂, 前面部份好睇, 後面部份唔多合理, 我係跳住睇 ...

哈哈,同我一樣

男女主的感情線,比我感覺是為左甜而寫,看到好懢忦

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

CrabPincers 發表於 23-7-27 16:45
我追左幾晚,終於看晒了

老實講,本書劇情幾好的,得幾個反派,連小三都改邪歸正,但我對男女主的感情線 ...

男主也不算是突然變強的, 自小被送去敵國做人質又被虐待都有命返去就不是弱者。回國後機緣下承接左老太監既勢力同財產得而再發展開去。

此故事主要寫女主既經歷, 所以男主角很遲先出現也是一般小說很少見的。
文章中男女主角之間互動不算很多, 也沒有很多甜到漏既情節, 寫感情線可能係作者既弱點。
但作者會寫到男女主角老年的情況有些催淚, 有別於一般小說寫到男主角退位就完結, 此部份有加分。

我覺得最不合理係江行簡造反, 無雄厚財力同兵力支持何來自信可以成事。

象牙宮

2024年龍年勳章

nicksonma 發表於 23-6-21 07:00
呢本都好睇

剛剛睇完《清穿三朝太妃》, 非常感人. 睇完我仲去Google 人物, 想知道佢地結局, 點知主角係虛構的.

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 23-8-11 17:30
剛剛睇完《清穿三朝太妃》, 非常感人. 睇完我仲去Google 人物, 想知道佢地結局, 點知主角係虛構的.
...

小說中蘇妃畫的V字臉人像, 我在故宮見過
attach0/tmp/phpcDDyND

象牙宮

2024年龍年勳章

CrabPincers 發表於 23-7-25 16:13
偶然入來,原來有post 推薦小說

呢本我未看晒,看左三份一,真的好好看,希望劇情可以keep 到不會爛尾

歡迎, 多些上嚟分享下好睇小說

公爵府

Sumyeema1 發表於 23-8-11 17:47
歡迎, 多些上嚟分享下好睇小說

最近看左本古言,不知呢樹有無人推介過,叫庶庶得正,作者是姚霽珊

言情節小,而查案的篇幅多,幾好看,長篇

象牙宮

2024年龍年勳章

CrabPincers 發表於 23-8-14 11:34
最近看左本古言,不知呢樹有無人推介過,叫庶庶得正,作者是姚霽珊

言情節小,而查案的篇幅多,幾好看, ...

作者姚霁珊, 沒看過, 思兔評語也幾好.

完成手頭上笑佳人的新現言, 會睇.

象牙宮

2024年龍年勳章

CrabPincers 發表於 23-8-14 11:34

言情節小,而查案的篇幅多,幾好看, ...

目前睇咗1/6庶庶得正, 非常精彩, 正

男爵府

回覆樓主:

超短文,這文網上口碑好好,浪子回頭的故事,作者文筆老練,寫得精彩、細膩動人
attach0/tmp/phpkenWiS

大宅

終於有本好書可以推介:有笑位,有查案,劇情估估下。希望啱大家睇

《洛九针》作者:希行

象牙宮

2024年龍年勳章

mychungyi 發表於 23-9-8 23:05
終於有本好書可以推介:有笑位,有查案,劇情估估下。希望啱大家睇《洛九针》作者:希行

...

我正在追這本, 睇到22章, 幾時有笑位有查案?

大宅

回覆 Sumyeema1 的帖子

我覺得高小六好笑,霍蓮查案。

男爵府

回覆樓主:

剛看完這篇,狂大的文筆一如既往的流暢,這篇沒什麼冷場蠻好看的
attach0/tmp/phpsWFWm7

珍珠宮

回覆樓主:

降落我心上
檸檬汽水糖
le兩本我都覺得好睇

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

剛剛追了一套都市言情劇, 《裝腔啟示錄》, 只有14集, 拍出日劇的細膩&韓劇的浪漫, 非常推薦!

原著一早在網上睇過, 追完劇再次重溫.
attach0/tmp/phpLNWdA0

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

正在追笑佳人的新書《嫁國舅》
attach0/tmp/phpDN2Mwx

公爵府

Sumyeema1 發表於 23-10-16 08:06
正在追笑佳人的新書《嫁國舅》

完結未?

我最近看緊千金令,上網看書評,上半部是好看的,但下半部就…….但因為書荒就開黎看下,暫時都還好看

象牙宮

2024年龍年勳章

CrabPincers 發表於 23-10-21 16:25
完結未?

我最近看緊千金令,上網看書評,上半部是好看的,但下半部就…….但因為書荒就開黎看下,暫時都 ...

《嫁國舅》已完結, 我在思兔上看的.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊