跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

會唔會俾bb返幼兒園?

囝囝俾ah paul湊, ah paul勁"石"佢, 而家成個小霸王 ...

ah paul唔想孫孫太早返學, 但係老公同我都想佢早d過群體生活, 學下同其他人相處, 你地會唔會俾bb2歲就返幼兒園? 仲想請教下可以點簡學校

大宅

醒目開學勳章

Re: 會唔會俾bb返幼兒園?

我會俾瑤瑤讀n1 因為我發覺佢依家係屋企就冇咩事 佢都可以對住d屋企人玩得好開心 但係一出街 去下d聚會 個個bb都落地爬/行 到我放佢落地佢就即刻喊 扯住我褲腳要我抱返起佢 如是者....一次 兩次 我發覺佢唔係咁鍾意同第d人玩 包括:bb/小朋友/大人 所以我都想俾佢早d過群體生活 雖然有人可能會覺得我明知個小朋友唔鍾意都迫佢 一陣分分鐘會做成返效果 但係就算佢唔讀n1 佢都要讀k1架啦 俾一年時間佢慢慢適應下先咪仲好 [我自己覺得係咁=.=]
至於點揀學校 我會去[談幼兒院]同自己所住地區個度睇下問下d人既意見先再考慮 你亦都可以係 幼稚園概覽 呢度睇下~~

別墅

其實n1即係幾多歲讀?
Lilypie Expecting a baby Ticker

大宅

醒目開學勳章

n1兩歲入讀架啦 姐係以前叫既bb班~~~k1就3歲

別墅

咁我地d b 6月出世,咁是不是08年9月比佢讀
Lilypie Expecting a baby Ticker

男爵府

candy
我依家既諗法都係同你一樣....
之前都係諗係讀k1 , 不過眼見澄澄越黎越痴身...所以考慮讀n1~

我想問下n1, 一般最日返幾耐架? ?-(
∼*candy*∼ 寫道:
我會俾瑤瑤讀n1 因為我發覺佢依家係屋企就冇咩事 佢都可以對住d屋企人玩得好開心 但係一出街 去下d聚會 個個bb都落地爬/行 到我放佢落地佢就即刻喊 扯住我褲腳要我抱返起佢 如是者....一次 兩次 我發覺佢唔係咁鍾意同第d人玩 包括:bb/小朋友/大人 所以我都想俾佢早d過群體生活 雖然有人可能會覺得我明知個小朋友唔鍾意都迫佢 一陣分分鐘會做成返效果 但係就算佢唔讀n1 佢都要讀k1架啦 俾一年時間佢慢慢適應下先咪仲好 [我自己覺得係咁=.=]
至於點揀學校 我會去[談幼兒院]同自己所住地區個度睇下問下d人既意見先再考慮 你亦都可以係 幼稚園概覽 呢度睇下~~
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

好媽媽勳章

Thanks, Candy. 個幼稚園概覽好details呀! 不過間學校好唔好就要靠自己做research喇...

大宅

醒目開學勳章

傻太太
n1有分上/下午/全日 但係 唔係間間一樣架 姐係有d得全日 有d得上下午 有d全部有晒 下個月瑤瑤夠1歲 我就同佢報定名先啦 始終一間幼兒院 n1學位唔係好多 依先後次序收生既話 早報著數d囉~~~

有冇bb同瑤瑤一樣架 去邊都要人抱 係屋企又會同我地玩電電 飛吻 拜拜個d 但一對住陌生人就咩都唔肯做 一係偏咀扭呀媽抱 我前晚先去完bbq咋 陰公 成晚得我一個抱住 c6又冇去 叫佢跟下第個人咋嘛 搞到好似我唔要佢咁....除左表哥之外[大瑤瑤個半月] 佢唔肯同第dbb玩架.....上次表哥生日去party個個bb都好活躍 得瑤瑤一個抱住 一落地 即喊....

大宅

醒目開學勳章

係呀 間學校好唔好 當然唔可以就咁睇資料啦 可以去問返同你住埋同一區既媽媽 叫佢地俾d意見 同埋去談幼兒院個度睇下有冇你心水學校既topic 追返佢地d內容 起碼可以知道 老師情況/衛生程度/教學方法
個日我同c6/99講 係時候去參觀下幼兒院啦 佢地都俾我嚇親.....依家呀b先就黎1歲 洗唔洗咁快喎....跟住就好似笑話咁 講晒俾d親戚知....話我緊張成咁喎 真係...吹漲....

男爵府

candy
咁我要努力搵下n1既資料先...
哎....澄澄咪就100%同瑤瑤一樣囉...更直twin一樣 我一個月同佢去兩次playgroup, 仲有參加好多bb party...次次去親都扭眼訓...仲要成個""包公""咁既面口, 唔笑不得止, 人地"控"近d都會想喊 叫佢落地玩...就3秒3喊抱... :tongue:

就係咁我先想佢去讀n1~否則我本來都唔想佢咁早返學!
不過我都未同老公商量, 佢之前唔多贊成架, 話太細返學好易病
傻太太
n1有分上/下午/全日 但係 唔係間間一樣架 姐係有d得全日 有d得上下午 有d全部有晒 下個月瑤瑤夠1歲 我就同佢報定名先啦 始終一間幼兒院 n1學位唔係好多 依先後次序收生既話 早報著數d囉~~~

有冇bb同瑤瑤一樣架 去邊都要人抱 係屋企又會同我地玩電電 飛吻 拜拜個d 但一對住陌生人就咩都唔肯做 一係偏咀扭呀媽抱 我前晚先去完bbq咋 陰公 成晚得我一個抱住 c6又冇去 叫佢跟下第個人咋嘛 搞到好似我唔要佢咁....除左表哥之外[大瑤瑤個半月] 佢唔肯同第dbb玩架.....上次表哥生日去party個個bb都好活躍 得瑤瑤一個抱住 一落地 即喊....
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

侯爵府

BK Milk勳章

我都諗過俾晞晞返n1, 一來唔想婆婆公公咁辛苦, 佢越大越活躍, 而且平日我返工佢only 對婆婆公公, sat only 對我, sunday 好d daddy 向屋企, 但我都想佢返n1, 除左學習群體生活, 仲有規律, 禮貌

大宅

本來想angi讀婆婆屋苑0既nursery, 但e+發現間nursery冇join學卷計劃... e+仲諗緊...因為尼間真係夠晒近婆婆~ 最緊要係落樓下咋ma, 商場都唔駛入, 唔駛過馬路, 超正~ 夠安全! 婆婆又唔駛點浪費時間0係接送方面~

大宅

同angi 0既case都有d似~ angi都係對住我地就做好多指令, 但有陌生人佢就點都唔肯做~

傻太太

大宅

醒目開學勳章

以下係我係第個topic見第d媽媽講架 係其中一個我俾瑤瑤讀n1既原因~~[唔係原文 我大約打返出黎架咋 表達得唔好唔好見怪]

人生入面最基本都有9年免費教育 k1-k3一共12年 情況理想既話 讀埋大學就需要更多既年頭先可以達成 點解仲要咁急於俾咁細個小朋友去讀呢一年既幼兒班 其實學校有老師/同學 老師每日都可以教小朋友學習/遊戲 令小朋友有正確既既觀念 因為小朋友係呢個階段 學習知識特別快 易吸收 試問 係唔讀n1既呢一年 你保證你有持之以恆既心態 每日[係每日]咁去教導你自己既小朋友 教佢認知嗎?當你教緊你既小朋友個時 小朋友扭計/喊 你忍心再教落去嗎?咁樣落去只會返返去個原點度 但係學校 雖然都係玩既多 但起碼唔洗係屋企俾人寵 學下禮貌/獨立

別墅

我都好同意呢一番說話,除此之外我自己都想早d返工
可以比小朋友有更好既環境成長,但我老公就唔堅持,
我99仲話係唔得閒既媽咪先會比小朋友入讀n1,激死!
我bb見到咩人都好願意玩,只要玩左一陣就會比人抱,
但係我又唔識....點先可以知間學校好唔好呀?我bb6月8日出世咁幾時要報定呢?

大宅

醒目開學勳章

間間唔同架 有d1歲 有d歲半 你得閒行開就去問下同參觀下啦
Yuen0130 寫道:
我都好同意呢一番說話,除此之外我自己都想早d返工
可以比小朋友有更好既環境成長,但我老公就唔堅持,
我99仲話係唔得閒既媽咪先會比小朋友入讀n1,激死!
我bb見到咩人都好願意玩,只要玩左一陣就會比人抱,
但係我又唔識....點先可以知間學校好唔好呀?我bb6月8日出世咁幾時要報定呢?

複式洋房

Candy,

我個囡都係瑤瑤喎, 佢叫浠瑤, 妳個囡呢? 我都諗比佢讀N1, 因為到時已經兩歲幾唔想佢成日係屋企淨係對住個印印姐姐, 姐姐要做家務又唔可以成日同佢玩, 仲有唔想佢學埋D唔正中既廣東話, 返學可以學習多D自理能力, 多D群體生活。

男爵府

未來親家

n1唔可以申請學卷架, 你係咪唸住n1同k1都係報同一間呀????

有d 學校會出年轉可以有學卷, 你打去問下出年用唔用到呀, 我青衣有兩間都係出年可以用.

CARGO 寫道:
本來想angi讀婆婆屋苑0既nursery, 但e+發現間nursery冇join學卷計劃... e+仲諗緊...因為尼間真係夠晒近婆婆~ 最緊要係落樓下咋ma, 商場都唔駛入, 唔駛過馬路, 超正~ 夠安全! 婆婆又唔駛點浪費時間0係接送方面~

男爵府

間間學校收生時間唔一樣架, 你選定你想讀邊幾間(係幾間bor, 因唔一定會收, 搵多幾間隱陣d), 打去問下幾時收n1, 就到時報名便可.

我覺得搵學校先考慮k1-k3先, 要唸下k1你想bb讀邊間, 因唔係間間幼稚園會有n1讀, 如有就最好la, 小朋友讀完n1就唔需要轉校繼續讀, 如冇, 就要唸下讀完n1之後k1點算呢??? 小朋友剛適應新環境之後又要轉環境會唔會唔習慣呢???

之但係, 搵幼稚園你又要唸定小一你想bb讀邊間??直資, 私小定係津貼, 如直資私小, 讀邊間幼稚園又真係會影響到架.

好煩, 一講呢個問題我就抓爆頭

侯爵府

BK Milk勳章

財媽, 諗下諗下, 又諗到小學, 中學, 大學...............

無止境

首頁

尾頁

跳至