自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 【有線電視】.... 信唔信我 cut 你吖嗱

[size=medium]佢地都算係咁 .... 尋日已經收到張 FAX (服務終止表格),咁我 lar lar lum 就 fax 番過去 ....

頭先打電話 confirm 佢地係咪收到我張 form ....

等左 19 幾分鐘終於有人聽 BUT 佢話未收到 wor .... 叫我下晝再打去 check
路遙知馬力,日久見人心!

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

有線係咁架啦~真係好衰,我之前cut都好煩,攪到我要俾多2個月$先幫我cut到~以後唔會再申請佢地呀~

伯爵府

你地講到咁恐怖,死啦......我張有線合約八月頭就到期,黎緊輪到我煩啦!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢地好奸架, 如果你諗住叫佢寄 form 比你, 就要留意, 我當日叫佢寄 form 比我, 佢地拖左 18 日先寄, 我每月 21 日截數, 佢 18 日至寄, 駁你趕唔切寄返比佢, 咁佢地又可以再收多一個月費用 ma.

男爵府

我之前都用有線電視+寬頻~
我提早一個月話cut~
佢都唔比 form 我~
而且仲要叫我去觀塘/中環自己交機~
痴痴地架~
開個陣又話唔用會上黎收機~
一知我住咁遠~
就叫我自己去還機~

別墅

If you want to cut Cable TV, no need to call the service hotline. The fastest way is to contact 消委會 for assistance directly. Just no need to "play" with this absurd company and waste your time.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

2jmama 寫道:
真係為咗1個幾毫搵收數公司 [quote]
貝貝 寫道:
[quote]
hehalady 寫道:
[size=medium]我諗到條橋 .... 不過唔知係咪屎橋

因為我係用 credit card 做 auto pay .... 我諗住 cut 左張 credit card .... 咁佢就想過我數都唔得喇 .... 不過,唔知佢有無權追討我啫

靚靚lady,

咪呀....你咁做...佢分分鐘屈多你一千幾百都仲得呀!! 佢可以話你冇正式cut...所以會照收費...cut左ap咪寄單收錢囉...收唔到咪比收數公司收囉...到時你仲煩呀~
[/quote][/quote]
唔係1個幾毫架.佢地會照計月費,然後加遲交罰款. 所以真係要咬住佢地唔放架.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[size=medium]佢地都算係咁 .... 尋日已經收到張 FAX (服務終止表格),咁我 lar lar lum 就 fax 番過去 ....

頭先打電話 confirm 佢地係咪收到我張 form ....

等左 19 幾分鐘終於有人聽 BUT 佢話未收到 wor .... 叫我下晝再打去 check

如佢再話收唔到,您就同佢講,唔好收線,依家即刻fax,到佢話收到為止.
我上次都係咁.
該用戶已被刪除

水晶宮

由 hehalady 於 2007-05-15 09:47:31 寫道:

[size=medium]頂!今朝等到依家,足足等左 [size=x-large] 1 個鐘頭零 15 分鐘 [size=medium]重未有人聽呀

[size=medium]其實我可唔可以攞張 FAX(服務終止表格)落銷委會投訴,叫銷委會幫我 contact 有線 gar

等 .... 依家重等緊有線 CS 接聽呀

禁止訪問

珍珠宮

今日報紙先講:

收費電視投訴 3年猛升8倍 2007年5月16日

【明報專訊】消委會指出,近年涉及收費電視的投訴急增,今年首季上升18%至800多宗,2006年投訴數字更較03年急升8倍,達2909宗。適逢近期英超聯賽事煞科,收費電視掀起一陣轉台潮,有區議員指近期收到10多宗投訴,不少涉及取消有線電視時困難重重。消委會提醒市民,留意收費電視的服務和收費條款。

有線電視規定,客戶若要取消服務,必須提前30天以特定的表格作書面通知,而Now寬頻電視的客戶,若要取消收費頻道,同樣要在30天前致電取消。

取消服務 有線遲遲未回覆

不過,葵青區議員梁志成辦事處社區幹事黃潤達說,近兩個月共收到15宗投訴,全涉及下季喪失英超球賽播映權的有線電視,[size=medium]當中逾半是指合約到期,市民欲取消服務,但致電要求索取特定表格時,卻遲遲都未獲回覆,結果有客戶因此要多付月費。有市民亦投訴,致電有線取消服務時,等候近句鐘也無法取得表格,最後更被服務員掛線。

本報昨午曾分別致電有線電視及Now寬頻電視測試,[size=medium]其中有線的客戶服務熱線等候近句鐘也未能聯絡上服務員,而Now則數分鐘時間便有人回答。

有線﹕轉介個案大多解決

有線電視回應時表示,不時有協助區議員處理他們轉介的個案,相信大都已解決。

消委會近年有關收費電視急增,去年共有2909宗,較前年的2200宗增逾三成,較03年的320宗更大增8倍多,而今年首季亦增加18%。

消委會指出,投訴主要涉及用戶在合約期內搬到的地區沒有服務覆蓋,卻不能凍結服務;自動續約前無通知客戶或取得客戶同意;推廣時採用不良銷售手法。

消委會又建議服務商,立約前應向消費者詳述合約內容,以及盡量避免透過電話立約。

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

[size=x-large]依家同個女 CS 傾緊,佢又係話未收到我張 form .... 比我剷到佢反轉再反轉 ....

[size=medium]佢依家話搭過去收 fax 部門再 check wor .... 叫我唔好收線,等陣再同我講

珍珠宮

[size=medium].... 叫我唔好收線,等陣再同我講

小心忽然斷線
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

[size=medium]果個女 CS 彈番個電話比先前同我 contact 果個男同事 ....

佢又係話未收到我張 form,叫我聽日再打去 check .... 連隨比我剷到佢上天花板 .... 咁佢就喺電話度 confirm 話確實可以喺 7月7日取消服務。
(我已經交月費交到 May 7 to June 6)

[size=large]大家認為條友講嘅野信唔信得過呢 .... 我可唔可以落銷委會度備定案,証明我已經喺呢幾日通知左有線取消服務呢

水晶宮

webjen 寫道:
小心忽然斷線
我都咁樣同佢講,佢聲明一定唔會斷線 wor ....

終於都無斷到線,不過 .... :evil:

伯爵府

好媽媽勳章

我上個月搬屋都cut左有線。個陣時又係猛打個customer service線都無人聽。我老公發現如果打去申請個邊走即刻有人聽﹐個D人又話唔可以幫我地cut。最後都係打
到﹐不過講一大輪有話要乜要物﹐跟住先話fax張form黎 (都要打左2次先fax 到)。我老公話﹐每次都會問個個customer service 叫乜名同埋個職員號碼﹐下一次再打去時就話返同邊個邊個幾時講過﹐之後就會好D (因為驚你投訴)。有線真係好唔點﹗

而家都有陣時打電話黎sell, 比我老公聽到就話你地仲好意思打電話黎﹗﹗

珍珠宮

[size=large]大家認為條友講嘅野信唔信得過呢 .... 我可唔可以落銷委會度備定案,証明我已經喺呢幾日通知左有線取消服務呢

備案 依家佢又"未"反口,我諗你最多可以投訴佢 cs 電話難打wor
上次我 cable 上網 c 左,我地日日打去,起碼有 4 個 cs 同我地講過:你今晚用到架啦 你今晚用到架啦 用到就唔駛第 2 日又打去等成粒鐘啦,如是者個幾禮拜至搞掂 咁你話佢地 cs 講野信唔信得過呀

水晶宮

webjen 寫道:
備案 依家佢又"未"反口,我諗你最多可以投訴佢 cs 電話難打wor
上次我 cable 上網 c 左,我地日日打去,起碼有 4 個 cs 同我地講過:你今晚用到架啦 你今晚用到架啦 用到就唔駛第 2 日又打去等成粒鐘啦,如是者個幾禮拜至搞掂 咁你話佢地 cs 講野信唔信得過呀
[size=medium]咁就求其搵個籍口投訴 ... 開番個 file 都好吖 ...

起碼銷委會都會 copy 我張 『取消服務 form』keep record .... 咁日後有乜依郁,銷委會都有根有據吖

子爵府

有線真係又愛又恨。 不過, 我終於cut 左幾個月,先發現冇左佢.... 係無問題ge! 我亦暫時冇再申請任何收費頻道。

好鬼憎佢地的CS, 冇人理你架! 全部電話錄音, 按制 .... 嘟嘟嘟.... 咁對d 客, 遲早執粒!!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁
12345...7

尾頁

跳至