夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 女人的外遇

莎莎,我唔否認,某些婚外情係兩情真心愛對方,可能婚後先遇到真正最愛的人,唔出奇;不過不過,大前題係,如今已結婚,就應該忠於承諾,用理性去克制

莎莎莉莉 寫道:
我反而想問
婚外情, 係咪真係全都因性吸引而起?
又或只係純粹的放縱, 想玩的心態?
會有真感情存在嗎??

sorry, 我不是想特別挑戰大家, 只係, 真係有咁既諗法...

[quote]
vvlamho 寫道:
man4good,試問世上有多少好像你這樣的男人呢??? 10個男人起碼有8個都想出去玩呢!
[/quote]

伯爵府

好媽媽勳章

對於你個case, 我反而咁諗:
你無婚外情, 甚至到離左婚, 你都無識過第二個
原因, 未必係你覺得既: 為左仔女
而係, 你未遇到你真正鍾意既人
你都講: 你最愛既係你老公..
如果有朝一日, 你真係遇到一個令你心動, 我相信, 你都不會放棄吧?

我識得有d人, 當初都係話婚姻係一生一世, 係要一對一, 到最後, 他們違背了, 原因, 就是因為一個令他們心動的人出現了...

幸福無比 寫道:

甘你結婚來做咩,就係因為比人催婚?, 吾想就無謂迫自己, 自己吾開心, 對另一半又吾公平, 每做一樣野想清楚先做, 結婚除了是承諾亦係一份責任,什麼身不由己都只係藉口
我同ex係和平分開,我吾想拖佢時間, 放生佢亦放生自己, 寧願一刀切,我經歷過一段不愉快ge婚姻(19歲拍拖,22歲生仔,有左至結婚的) , 當时我有一個所謂"完整"ge家, 但同屋如陌路人, 沒有性生活年幾兩年,好吾開心,係果幾年,我慢慢成長,而個人又不斷改變,但我ex相反,永遠停留一成不變,大家無論思想同性格距離開始愈黎愈遠,我地成日嗌交, 我都好寂寞,我知我冇得怨 ,,但道德觀念令我吾可以有籍口找別的男人慰藉,我個心唯有不斷咁工作,工作,,,因為個仔仲要養, 麻目ge工作令我事業有成就,愈爬愈上, 生活雖然苦悶,但我從沒冇想要識男仔,條路係自己揀,點都要行,無得怨, 做人吾可以咁自私, 只係唸自己,老公幾吾好都吾可以做d違背良心ge事,因為我過吾到自己果關,點面對個仔呀, 我可以講即使我戈陣離左婚,都吾驚冇人要(因我樣吾差,又有事業),我冇人追咩,仲係吾只一個,大學ge又有, 有事業又有,但我從冇想過要同佢地一齊,即使到現在幾年,果幾個男人仍然等緊我,仲好鍾意我,佢地好想見我,約我,我拒絕好多次,我講明吾會見面,電話都吾會同佢地傾,,因為我好愛我而家老公,雖然就算只係食飯冇乜野, 但明知人地中意自己,免有誤會,我吾會比自己做錯,我好珍惜而家ge野,所以吾好成日講一大堆excuse, 同自己講好話

伯爵府

好媽媽勳章

明白
結左婚就係結左婚
或者, 真係唔可以咁任性...
女人, 都係鍾意有人愛錫
如果老公俾唔到關心自己, 唯有都係怨自己唔好彩
~~講真, 又好少人真係為左老公的粗心大意而離婚的
如果係呢個時候, 遇到一個有感覺的人, 自己都會幾矛盾
最後的結局, 就要睇:
> 究意呢種感覺有幾強烈, 係咪強烈到會令你有不惜一切的感覺
>有無機會俾呢對不道德的情人發展下去...

man4good 寫道:
莎莎,我唔否認,某些婚外情係兩情真心愛對方,可能婚後先遇到真正最愛的人,唔出奇;不過不過,大前題係,如今已結婚,就應該忠於承諾,用理性去克制

伯爵府

好媽媽勳章

贊同

我都覺得, 如果一個男人係正正經經鍾意一個人, 佢又知自己同對方都係已婚, 一定唔會輕舉妄動的, 好多時, 都會將感情放係心底, 因為, 佢對另一半仲有情, 縱然, 心理上已背叛了

雖然也是背叛, 但我對這類男人, 仍是不太反感的.

如果好輕易就約你~~再難聽, 係"溝你"!~~咁, 真係好極有限...

木土土 寫道:
不知所謂!

好多言行端莊的靚太, 暗暗傾慕大有人在, 但男人不會隨便表白,

已婚女士有很多人明示傾慕, 必然是女的行為態度有問题, 例如待人熱情, 懶關心人, 對異性朋友毫無避忌, 予男人可以”上”的感覺, 同樣貌身材無甚關係, 只需要姣c登督!

已婚女士要有人追真係好易, 尤其是已婚男士, 擺明不用負責任, 送入口的魚要引貓吃真是好易, 唔好以為自己樣靚身材正:tongue:

[quote]
wong123 寫道:
如果妳系一位家庭主婦又或者妳的長相實在不敢恭維,妳遇到的引誘某程度上當然會小很多。但好似我是一位職業女性,樣貌同身材相當唔錯,在大公司工作,每天總會有機會遇上一些很smart很成功的人,有時會比較這些人同自已的丈夫實在相差太遠太遠..而當這些人對我不停傾慕,雖然多次拒絶,但我相信最終總有一個人令我不能拒絶的。
[/quote]

男爵府

我想, 婚外情, 真的是放縱, 想玩的心態居多,
還有就是太悶了, 對著一大堆工作,回家又
一大堆事情要處理, 總要找一些地方去發洩
一下的, 跟另一半說, 未必會明亦未必想聽,
找一個可於沒有任何壓力下相處的人,可能
是逃避的方法, 但可能也是令自己開心的
方法, 雖然是短暫的, 但起碼比沒有更好呢!!
真感情? 那可能在短時間內有呢??
就算沒有又如何? 不代表不開心!
有真感情又不代表會開心呢!!!

別墅

說得好

[quote]
木土土 寫道:

男人或女人去找外遇, 都是不知所謂! 有外遇就一定是錯, 嘗試其他方法去解決問題吧!

男人和女人都會有需要, 但人不同獸, 應有自控能力, 真的願意為小朋友犧牲去忍受一段不愉快的婚姻, 就不要多想個人需要, 如真忍受不到, 便索性離婚吧, 不要給借口自己去做錯事, 否則不但輸了婚姻, 連子女對你的尊重也會一併輸掉 !

禁止發言

禁止發言

珍珠宮

戀愛和婚姻本質根本有異, 即使同居也和婚姻有差別;

由戀愛轉到婚姻並不是每個人都適應到、調節到;當遇挫折時就十分容易墮進婚外情這個甜蜜的避風港裡......
好好過每一天......

洋房

由 Christie23429 於 2007-05-28 12:10:32

Christie... 嘩, 篇文章好正呀! 是從那個website download 出來呢? 可以告訴我嗎? Thankyou.

禁止發言

別墅

太耐冇上BK了. 又有呢種topic出現. 好同情樓主. 因為親身體驗過比人痛駡. 既然大家唔啱feel, 睇完就算啦, 點解係都鬧人. 樓主都係想找人傾下計. 唔係想比人鬧, 例返轉係你開個topice想同人傾計. 勁比人痛駡, 你感受如何?

各人都有自已生活方式同想法. 每個人都係一個獨立個體會. 又點可以張自已嘅諗嘅野, 放係別人身上.

友善嘅回應樓主一定會放係心底.

複式洋房

我想問婚姻係咩? 一紙婚書, 一枚婚戎, 印證大家既關係, 婚姻係單對單的, 係對方愛的承諾, 當然如果兩人關係去到無可挽救既地步, 呢個世界除左結婚還有離婚呢樣野, 點解一定要去搞婚外情? 講到搞婚外情係身不由己, 咁你結婚黎做咩? 又做咩生仔? 生個仔出黎係因為享受呢個過程嗎? 你地結婚前都無考慮清楚先結嗎? 俾咁多藉口自己去做錯事, 既然婚姻生活令你地咁辛苦, 何必勉強自己, 離婚吧! 既然咁唔愛你老公, 就當放你老公一條生路, 同時亦等你唔駛咁偷偷摸摸, 光明正大去找你個奸夫吧~

別墅

我又加下把口,我覺得女人之所以有婚外情主因係老公對佢唔好在先,例如打佢,女人先念住出鬼,呢啲係伏火line.

仲有樓主話自己好後生就結婚.見得男人小係容易心野,我同意上面有位仁兄,男人係念坐出黎玩,女人就念感情,感情累事啦,男人都係sex,女人就講love,
其實我真係支持各位女仕結婚前見識多啲男人先好嫁,當你咩都試過就唔會咁容易心思思,因為講真話男人都係7一條,個個一樣,無分別,係粗幼長短唔同,當你明白所有男人走近一個已嫁作他人婦既原因,sex,我保證你不會這種事情發生,待你最好都是你老公一個,不要再比自己錯落去,要收手架啦,

同埋男人好得意,唔好太順攤,有時佢唔好鐘意點就點,要一淡沙糖一談屎對付先得,在bed上比啲甜頭佢.唔好次次比佢,佢下次先會有interest,同埋珍惜,就好似你日日食魚翅都唔覺得好味一樣,

侯爵府

待你最好都是你老公一個~~未必, 正如你話, 好多女人的婚外情, 主要起因係老公對自己唔好...

我老公對我都麻麻地...講真, 我都睇化左, 自己揀得呢條路--嫁呢個人, 就要承擔好同唔好既後果, 這是一個成年人應該做既野.

這些年, 我學會了不要把婚姻家庭視為自己的全部, 我有我自己的事業, 待囝囝大D, 我會繼續進修, 把年少時未有機會做的野再做...人生目標應該多元化, 不應只得感情..

或許自己有這種睇法, 面對婚外情的引誘時, 自己會諗得通D, 唔會咁輕易踩隻腳落去. 自己也有軟弱的時候, 很想同佢開始, 但係, 想真一層, 佢俾到乜野我呢? 佢也有自己的家庭, 雖然沒有小朋友, 但, 老婆卻是生"區區"係度的...就算所謂開始, 極其量都只係可以陪下我食飯行街....我知我不會得到甚麼...

大頭貓 寫道:
我又加下把口,我覺得女人之所以有婚外情主因係老公對佢唔好在先,例如打佢,女人先念住出鬼,呢啲係伏火line.

仲有樓主話自己好後生就結婚.見得男人小係容易心野,我同意上面有位仁兄,男人係念坐出黎玩,女人就念感情,感情累事啦,男人都係sex,女人就講love,
其實我真係支持各位女仕結婚前見識多啲男人先好嫁,當你咩都試過就唔會咁容易心思思,因為講真話男人都係7一條,個個一樣,無分別,係粗幼長短唔同,當你明白所有男人走近一個已嫁作他人婦既原因,sex,我保證你不會這種事情發生,待你最好都是你老公一個,不要再比自己錯落去,要收手架啦,

同埋男人好得意,唔好太順攤,有時佢唔好鐘意點就點,要一淡沙糖一談屎對付先得,在bed上比啲甜頭佢.唔好次次比佢,佢下次先會有interest,同埋珍惜,就好似你日日食魚翅都唔覺得好味一樣,

禁止發言

洋房

當看這個Topic時, 只想說外面引誘當然多, 每日均會遇到好像比身邊更好的人, 因為只看到表面, 有新鮮感...等等, 但是是否值得陪上婚姻? 相愛容易, 相處難!!!! 婚姻生活當然跟拍拖是不同的....對婚姻或另一半不滿並不是一個好借口去發展另一段感情!!!!
若然真的與另一半已沒感情了, 不要藉口為了小孩子而一起但卻發展另一段感情, 因為最受傷害的是小孩子, 請思量.

子爵府

文章分享:
心有獨鍾 小嫻記事簿

舊 情 人 的 懷 抱

對 於 女 人 , 男 人 總 是 有 一 份 奇怪 的 考 古 癖 。
他 的 考 古 癖 , 並 不 是 喜 歡 老 女人 , 而 是 常 常
懷 念 舊 情 人 。
提 起 舊 情 人 , 男 人 總 是 擺 出 一副 很 無 奈 的 表
情 。 無 論 現 在 的 女 朋 友 多 麼 好, 舊 情 人 依 然
是 心 底 永 遠 的 遺 憾 。
得 意 的 時 候 , 男 人 會 想 起 舊 情人 。
失 意 的 時 候 , 他 也 會 想 起 舊 情人 。
舊 情 人 要 結 婚 了 , 那 就 更 糟 糕, 他 會 憂 鬱 很
久 。
舊 情 人 的 日 子 過 得 不 太 好 , 他又 會 內 疚 。
舊 情 人 保 持 年 輕 , 他 會 懊 悔 自己 沒 有 和 她 一
起 。
舊 情 人 老 了 , 他 又 會 遺 憾 自 己沒 有 照 顧 她 。
在 他 眼 中 , 舊 情 人 的 丈 夫 都 是不 好 的 。 那 個
男 人 又 笨 又 奸 , 比 不 上 他 。
舊 情 人 所 生 的 女 兒 都 是 漂 亮 的, 因 為 她 像 她
媽 媽 。 舊 情 人 所 生 的 兒 子 卻 很難 看 , 因 為 他
長 得 像 他 爸 爸 。
男 人 並 不 介 意 偶 然 再 跟 舊 情 人約 會 , 甚 至 親
熱 。 她 曾 經 是 他 的 。 這 份 感 覺不 是 其 他 新 鮮
的 女 人 可 以 代 替 的 。
孤 寂 的 男 人 , 最 需 要 的 是 一 個溫 暖 的 懷 抱 。
這 個 懷 抱 就 在 舊 情 人 那 裡 。

是嗎? 男人真是這樣的嗎? 如果有男讀者看到這章,請告訴我。
女人也許不是這樣想, 舊情人過得很好, 她會不甘心,也很難過, 原來,
她並不是他最好的歸宿, 這樣好的男人, 已經不屬於她了。 舊情人過得不好,
也許女人會很開心。 她慶幸自己不用跟這男人在一起,
當初跟他分手是對的。 假若是男人拋棄她的話,那更是大快人心吧。
但若果女人還是愛那男人的話, 那麼, 無論他是得意還是失意,
她都不會開心, 不能跟他在一起, 怎可能快樂呢?

嘩!寫得好到
曾經有一個舊男朋友和我說"對不起,好後悔以前做吾好,令到你嫁咗比個衰人",我諗同上文的意思一樣!

別墅

婚姻出左問題都唔可以有婚外情,特別係有小朋友既家庭,我自己都係單親家庭長大,我知O個種孤獨既感覺,我對於第三者無好感,即使佢地係真心愛我既父母,但我從來都唔知家係點架!
所以我好早就結婚生小朋友,我要一個屬於自己既屋企,到我而家真係有屋企,我先發覺....好難去維持一段良好既婚姻,我唔想令我個女好似我咁,O係一個無溫暖既環境長大,只怪我自己無唸清楚先結婚,對於心裡既另一個人,我只可以偷偷暗戀佢!

大宅

同意man4good, 況且呢個世界上除左your anotherhalf, 一定仲有好多好多合適自己既人....

不過不過,大前題係,如今已結婚,就應該忠於承諾,用理性去克制

首頁

尾頁

跳至