夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

女人的外遇

身不由己, 控制唔到. 但明知冇將來......................

禁止發言

好媽媽勳章

Re: 女人的外遇

大宅

“身不由己, 控制唔到”?人地用把鎗指住你嗎?唔好比藉口自己啦

1223 寫道:
身不由己, 控制唔到. 但明知冇將來......................

洋房

你結婚多久?有小朋友嗎?

我也試過,現在回想起來,覺得自己當年實在不知所謂,那份內疚的感覺永遠揮之不去。

1223 寫道:

別墅

可能而家你好迷失,清醒d

珍珠宮

外遇的出現表示你對現狀的不滿...

如其將心神放在這段外遇上,不如反思一下生活出了甚麼問題?

和伴侶的溝通又出了甚麼問題好吧!
好好過每一天......

男爵府

有時真的很難控制的.... 好像我一樣, 太早結婚了(19歲), 21歲生bb, 老公大我8年,當我在社會工作久了, 人越成熟, 問題就出現了, 因我一直的向前走, 佢一直的停留, 就算怎樣去想辦法都沒有用, 但為了小朋友, 亦不想去離婚, 但今年31歲的了,再不去找尋自己想要的, 想得到的, 那怕會太遲了. 你們可能說這樣很自私, 但如果沒有傷害別人(當然要很小心不被人發現啦) 那到底是錯在那裡?? 我曾經把自己打到谷底, 什麼都提不起勁, 30歲時像40歲的師奶, 現在想通了, 會比以前開心.

複式洋房

呢刻你可能覺得愛最重要, 但你轉頭諗下明知冇結果, 為何還要繼續落去呢? 就係為呢刻激情? 值得嗎? 如果有外遇果個係你老公, 你承受到嗎? 如果你老公知道你有外遇一定好傷心, 你忍心見到佢難受既樣嗎?
講真, 我從結婚後,身邊一向都有男士表示好感, 最近呢幾月還有個曾經交往過既人一停約我去旅行, 但我知我唔可以放鬆, 我一鬆口就會傷害到我老公, 我唔忍心見到佢受到傷害既樣, 我行錯一步就會催毁呢個家, 所以我好決絕咁拒絕

複式洋房

我好贊成你呢個講法!

結左婚唔係就要一生一世架咩?如果唔係,點解你要選擇同佢結婚?你揀佢個陣,唔通就會諗到幾年後佢會變成點先揀佢?

其實如果妳真係覺得自己進步左,會向前行,而覺得妳老公原地踏步既話,我諗其實係妳要求改變左,唔關你老公事,佢只係甘於現狀。

大宅

你的確好自私,一方面就話為左小朋友唔離婚,一方面就話自己太早結婚而而家就想尋找想要的;

“你們可能說這樣很自私, 但如果沒有傷害別人(當然要很小心不被人發現啦) 那到底是錯在那裡??”你覺得瞞到人就唔係錯?我覺得你老公同小朋友好可憐

vvlamho 寫道:
有時真的很難控制的.... 好像我一樣, 太早結婚了(19歲), 21歲生bb, 老公大我8年,當我在社會工作久了, 人越成熟, 問題就出現了, 因我一直的向前走, 佢一直的停留, 就算怎樣去想辦法都沒有用, 但為了小朋友, 亦不想去離婚, 但今年31歲的了,再不去找尋自己想要的, 想得到的, 那怕會太遲了. 你們可能說這樣很自私, 但如果沒有傷害別人(當然要很小心不被人發現啦) 那到底是錯在那裡?? 我曾經把自己打到谷底, 什麼都提不起勁, 30歲時像40歲的師奶, 現在想通了, 會比以前開心.

民房

其實如果妳真係覺得自己進步左,會向前行,而覺得妳老公原地踏步既話,我諗其實係妳要求改變左,唔關你老公事,佢只係甘於現狀。[/quote]

但係女人是否很介懷這狀況?

別墅

vvlamho 寫道:

你最好離婚先搞呢d野,吾好害左你老公,帶住頂綠帽都吾知, 如果穿左煲,佢仲難受, 有冇想過
或者可能你隱瞞只係怕面對外人包括家人,自己小朋友對你眼光,因為你紅杏出牆, 點講都係錯,快d離婚好過

別墅

jacquesau

換相換得咁快

珍珠宮

幸福無比 寫道:
jacquesau

換相換得咁快

係呀....呀囡又大

男爵府

真係估唔到大家對我的個人意見很反感..
在此跟大家說聲sorry, 這只是個人感受
而已..不是跟別人說對與錯問題.
當然, 事出必有因, 不是那麼簡單的.
我以前都是這樣想的什麼都是完美的,
當我老公有外遇,我除了心痛外, 就
馬上去找原因, 然後怪自己, (老公
說因我不熱衷於性)再來是改變自己,
什麼可以做的都做了, 以為雨過天
清,怎知又再來.. 後來好像又告一段落,
當我做了很多事情去滿足佢同時,我就
開始發覺自己要求也多了, 有時只想
佢關心一下我, 拖下我, kiss一下
都沒有, 無論我多少次明示/暗示也好
都沒有用的, 有些時候整個人都像失去了
人生樂趣一樣, 有想過離婚, 但小朋友
是無辜的, 且也好像沒有必要, 怕再找
一個也是一樣的怎去處理?? 我真的很累了,
只想可以有人去分享一下, 是錯嗎?
我會去隱瞞, 因為我不希望傷害他們.

為何女人去找別人, 就是不知所謂!!
那男人去找就是逢場作戲而已? 難度
只是男人才有需要?女人不可以有需要
嗎?? 我信這不是對與錯問題, 是我
自己知道在做什麼, 為了怕面對人而
終日不開心, 不藉得呢! 我是自私,
但世上多少人是自私? 多得很....

別墅

吾淨只女人, 即使男人有外遇都不應該, 一樣不知所謂
既然你老公去滾, 你又有男朋友, 仲維繫個家又有乜意思?只係一個殼...所謂一個"完整"ge屋企可以比小朋友快樂嗎?
sorry, 只係個人意見, 若然係我,一個冇左愛ge屋企,我寧願分開, 起碼自由, 有男朋友又不用偷摸咁辛苦

珍珠宮

幸福無比 寫道:

你最好離婚先搞呢d野,吾好害左你老公,帶住頂綠帽都吾知, 如果穿左煲,佢仲難受, 有冇想過
或者可能你隱瞞只係怕面對外人包括家人,自己小朋友對你眼光,因為你紅杏出牆, 點講都係錯,快d離婚好過

一個女人對愛情無信心,又怎會離婚再識第二個呢?

男爵府

然而這個家是還有愛, 一切如常, 但是是對親人/家人的愛.
我小朋友沒有什麼問題, 他還是很開心地生活, 我們生活又
沒有什麼, 一同以往.

別墅

jacquesau 寫道:
[quote]
幸福無比 寫道:

一個女人對愛情無信心,又怎會離婚再識第二個呢?[/quote]

離婚吾係因為要識第二個

珍珠宮

vvlamho 寫道:
有想過離婚, 但小朋友
是無辜的, 且也好像沒有必要, 怕再找
一個也是一樣的怎去處理?? 我真的很累了,
只想可以有人去分享一下, 是錯嗎?
我會去隱瞞, 因為我不希望傷害他們.

離婚又不代表要找過另一個....
我這個單親人士,開始覺得淨係自己同個囡係最好的;不用再顧任何人的感受.....我曾經認為遷就可以成就一段婚姻,但原來係...你越遷就,人家就會越進迫,迫到你無路可退.... :-(

首頁
12345...6

尾頁

跳至