自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

囡囡胸部一問?(急)

今晚,我同她著衫時,發現她乳頭有少少凸起 (平時唔覺)
她只得8歲,唔通她開始發育? (甘快)
我須唔須要同她看doctor,問清楚好d呀?
依家d小朋友有甘早發育??(唔係10歲先開始咩?)
請大家話比我知~~~
thx

洋房

Re: 囡囡胸部一問?(急)

宜家有好多女仔都早左發育, 我朋友個女9yrs已經
黎m喇, 你囡囡應該有去健康院做檢查, 你到時可以
問下姑娘or醫生, 有d早既要食藥控制, 但基本上佢
只係胸部脹大, 應該無乜問題, 你可以放心。

等待驗證會員

依家係咪營養太好,影響咁早發育呢 我讀中一時先黎m咋

男爵府

last time I take my baby to have ultra sound checking on kidney, there is a girl just 2 years old and heard from her mom that her girl is to check on hormone. she seems to be more than normal and so I think you better bring you child to have some check.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ru_663th,

唔駛擔心. 我個女去年8歲, 情況同你個女一樣, 做健康檢查時醫生話佢胸部有少少發育.

今年9歲, 已經好覺, 要著有少少厚墊的內衣, 唔係就會露點.

女仔如果生得高大, 發育得會比較早, 我個女班女同學, 屬高大那班, 個個都已經有胸, 比較細粒些的就會遲些發育.

有同學仔媽咪問過醫生, 話女仔由胸部開始發育到m到, 大約需時2年, m到後長高的速度就會減慢. 我個女去年8月檢查到今年4月再去, 只係短短8個月, 就長高了差唔多8cm, 所以真係要捉他們多做運動, 唔係遲些m到就唔識高.

以上資料, 希望可以幫到你.

珍珠宮

必必,
我囡囡算高(小二)唔太記得133-135cm左右~~
我今日發現佢胸部又凸左少少(我有d擔心) :-(

[size=medium]她平時like食薯仔炆雞翼(咩雞肉都食)及每晚渴1杯milk才訓,
會唔會有影響呀?

有d人話食雞肉,雞翼,都會早發育,是嗎?
要唔要食少d定係又得去"順其自然"(唔戒口)呢?

我是否要帶她看docotr,問清楚好d呢?
各位,請大家教下我,應該點做好? :-(
thx

別墅

★Barbie媽媽★ 寫道:
依家係咪營養太好,影響咁早發育呢 我讀中一時先黎m咋

唔係營養太好, 而係宜家好多食物都加左雌激素. :evil:

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我個女都係8歲, 我呢兩日見佢著t-shirt, 都見佢好似有dd突點咁..我都有你地既 concern, 真橋

不過阿囡學返學有健康院monitor, 應該無咩問題既 佢有個同學, 個子無阿囡咁高, 健康院姑娘話懷疑摸到佢有乳腺, 都轉介佢去睇轉科, 咁if健康院有姑娘check住又無轉介, 應該無咩問題既 放心, 一路keep住check啦~

食物方面, 我阿囡就無咩食d激素食物例如雞呀, 牛奶呀, 蛋呀..咁, 佢基本上同食齊5差好遠, 都5知點解咁高大

我琴日先唸緊, 洗5洗比阿囡帶bra bra, 始終小小突點5係咁好.. ?-( ?-( 你知而家d變態佬又多.. 我唸緊或者買d個胸有多塊布既底衫比佢, 5知好5好呢?? ?-( ?-( 你地有咩高見呀?? ?-( ?-(

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女出世時已經突起, 著衫都好似開始發育d少女咁,我開頭都以為大大下會冇, 點知到宜家4歲都係有。我都好怕夏天同佢著衫,佢大d都唔知點算。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ru-663th,

如果你真係擔心, 可以帶佢去睇下醫生, 聽下醫生意見.

珍珠宮

熱血金章

咪咁神經質啦! 妳以前媽媽有冇帶你睇醫生呀, 乜唔係有病先要睇醫生咩. 有得發又要睇, 冇得發又要睇. 你放過佢啦!

我個女9歲開始胸部發育, 我都覺得係早左d, 不過今時今日個個都係咁. 有D小肥B, 由細到大都係有波波, 咁我個女9歲先至有都唔算太早.
之後就唔比咁多牛奶佢飲. 因為唔想佢dM到.
佢今年11歲, 好在姨媽仲未到.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

必必,
今晚,我帶左囡囡睇doctor~~
doctor話「叫我留意她一個月,睇下胸部有無變化!例如:液下有無毛毛.....」
我又問:「關唔關d雞肉及雞翼事?」
doctor又話:「唔關事!」
甘......我信唔信doctor講嘅野好呀? (正常食野,唔洗戒口?)

[size=medium]我檢查她乳頭有一點"白"色,乳線小小凸起~~~

另外想問下,她每晚一定要渴一杯奶粉才sleep~~~
會唔會影響早M呀?
我好擔心她,連dinner都食好少 :-(

水晶宮

其實點解話5好食雞, esp. 雞翼, 飲牛奶呀咁, 係因為而家d人養雞養牛, 打左好多激素落去, 而激素係在雞翼到打落去, so o個個位激素特別多 同埋而家美國已勸喻人唔好飲牛奶, 因為牛奶經高溫消毒, 已經無咩營養, 再加打埋激素, 飲牛奶直頭係對身體造成負苛咁話wor

我阿囡基本上係5飲奶, 5係點食肉, 5食蛋.. 但營養師又話就算佢超重左, 都要吸收蛋白質wor..我地而家全家都轉左飲豆奶啦~ 最好仲要揀有機個隻tim ar..

ru_63th

如果你擔心, 咁咪5好比阿囡食雞翼囉, 如果5可以5食, 咪食少d囉~ 要飲牛奶先訓覺, 不如改飲豆奶啦~ 我自己以前都係每日1-2杯奶唸住補充鈣, 而家已改飲豆奶了

珍珠宮

多利是,
我囡囡一向唔食egg
她like食雞翼,可唔可以一星期比她食一次呀?(食少少可以嗎?)
但我剛新買一罐奶粉喎! (咪好浪費囉!) :-(
甘....你渴邊隻牌子豆奶呀?
請介紹比我,thx

水晶宮

ru_663th

無既, 咁佢好LIKE食雞翼, 1week食1次都5過份既..唔好日日餐餐食囉~

買左罐新奶粉, 咪食埋佢先囉~ 5好 waste 麻..

豆奶我無咩特別選擇, 其實最好自己買豆磨豆漿, 貪方便既就去老字號既豆漿鋪買豆漿, 又或者買維他奶/鈣思寶飲咁囉~ 有時去開d大既 supermarket, 見到d有機豆漿, 都會買來飲架~

子爵府

有醫生話:如果發燒,打退燒針係pat pat,個pat pat會否特別凍?
隻雞血液有循環架麻!激素唔會係雞翼特別多的 :mrgreen:

多利是 寫道:
激素係在雞翼到打落去, so o個個位激素特別多

好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

水晶宮

hm..即係咁, 西e不嬲都係好似你咁講, 但你有無試過打避孕針呀?? 我見我好多朋友打避孕針, 個pat pat真係大左好多架; 仲維持好耐 & 愈打愈大tim ar 但d e 生都係話5會肥架

but anyway, 呢d野, 信則有, 不信則無, 作為阿媽既, 梗係可防而防之啦~ 防左又無咩壞既, 又5會少左忽肉既, 我係咁唸咋

[quote]
beverly@mimi 寫道:
有醫生話:如果發燒,打退燒針係pat pat,個pat pat會否特別凍?
隻雞血液有循環架麻!激素唔會係雞翼特別多的 :mrgreen:

大宅

hi 多利是

ru_663th
其實而家無論係雞同奶, 都一定會打hormone
想女兒少受影響, 雞轉食嘉美雞, 奶就飲有機奶,
但一定會貴d la

黃豆含豐富異黃酮, 係植物性雌激素, 都要少飲
營養師會提議更年期婦女多飲就係咁原因

珍珠宮

Hi calamus,
請問....."百X"and"惠X"嘅一包包pack好雞翼,有無問題呀?(我平時買開食)
另外,咩叫有機奶? ?-(
請問邊樹有得買呀?請介紹下~~~
thx

水晶宮

calamus

long time no chat! how are you?

係呀..其實我都轉左食嘉美雞好耐架啦~ 係就係貴d..

豆奶 - 其實都係我自己飲多, 阿囡比較少飲奶, 我始終覺得, 咩都好, 總之5好食過量, 應該ok既

首頁

尾頁

跳至