跳至

首頁
34567...26

尾頁

男爵府

Re: 有冇人住石籬呀??(part II)

男爵府

死嘞,我生完個女之後好似d記憶力勁衰退咁,我竟然唔記得我有無追過個仔嚟餵食飯tim,唔知係唔係放係high chiar度餵呢,死la,死la,真係唔係好記得呀 :-( :-( :-(

別墅

生完的話,記憶力一定會較差啊。昨天看報紙說,孕婦產嬰後,腦袋會縮少的。生女的話,縮少的幅度會較大的的。以前的人說,可能是麻醉藥、止痛氣的副作用。我生大不良時吸了很多笑氣,生完以後只想睡;之後的記憶力倒退得很厲害。到了生小不良時,便減少了吸的劑量,盡量靠吸自然空氣來止痛,記性沒有以前般倒退得那麼快。
……我只有一件事,就是忘記背後努力面前的,向著標竿直跑,要得上帝在基督耶穌裏從上面召我來得的狀賞。

大宅

我又唔係甘覺喎(可能我本身就冇咩記性)
不過係都冇計唔通要痛死人咩

溫柔,
唔記得都係出奇,都甘耐既事啦

大宅

佢姪女好得人驚架??
小鈺鈺 寫道:
我成日嚇我老公架,
叫佢睇下佢姪女,
如果唔想個仔好似咁,
就要同我合作架喇

別墅

我生第二胎時,真的吸少了麻醉氣,
反而是配合呼吸令血的含氧量增加,
減少痛楚,都頗湊效的!
不過我先生的手就被我抓得痛死了,
至少他沒有止痛針可打,沒止痛氣可吸。

pocket 寫道:
我又唔係甘覺喎(可能我本身就冇咩記性)
不過係都冇計唔通要痛死人咩

溫柔,
唔記得都係出奇,都甘耐既事啦
……我只有一件事,就是忘記背後努力面前的,向著標竿直跑,要得上帝在基督耶穌裏從上面召我來得的狀賞。

大宅

其實我都算快2點吹生8點呀囡就來啦!甘我點計都少呀 :lol:

我冇你甘大剎傷力,老公完好冇事,係比我下親(我話痛到想死)

別墅

第一胎:早上八時入院,下午二時多生了!期間被「點」,要由產房(LG1)徒步到產前房(4/F),再由產前房被推回產房。

第二胎:凌晨三時多入院,早上七時多小不良出生了,這次的經驗是自生自滅,陣痛過程全程沒有助產士幫忙,但據說那天早上瑪嘉烈共有七個嬰兒出生!「救命」、「很痛」、「很辛苦」……的聲音此起彼落,好不壯觀。

生第一胎時,吸止痛太多,生完後,整個人有點昏迷,但是我很聽媽的話,沒有叫過一句救命呢!

大宅

你都生得好快喎......

我就傻下傻下全程唔知發生咩事甘,只係見人地叫痛,我就係處驚,連笑氣都係姑娘叫先識聞

男爵府

你哋就好la咁快就生得出,我就慘la,生個仔時就痛足兩日先穿水,由夜晚7:00穿水到凌晨差不多四點個仔先出世,辛苦死我,到個女就好小小,但都係痛咗兩日啫,同埋生女時都好攪笑下,話說,我係夜晚開始有小小痛,咁我又覺得ok可以忍到,到朝早老公重問我要唔要同我去e院,我懶叻咁話唔駛,重叫佢返工,點知兩個鐘後我終於頂唔順,由個仔同我一齊去e院,老公就係
e院門口等我,入到e院又話未生得住喎,又要去產前房,成晚,隔離床個大6女人係咁不停咁禁鐘話個肚好痛,又喊足一晚,嘈到不得了,到第二日,我對面個年青媽媽就真係比佢嚇到唔敢生,係咁哎個e生幫佢開刀,我就個肚痛到郁都唔想郁,幾次都係d姑娘見我個樣好似好痛咁,跟住就同我檢查..............

別墅

我生兩胎都穿不了水,是助產士幫我的。
生第一胎,清晨五時開始肚痛,我先生還問我是不是真的生得,要我等等看看,後來確定應該是了,他才施施然起床梳洗換衣服,女是者拖到六時多。這段期間,我就睡在床上捲著一團在痛,奶奶呢,就挨在房門看我怎樣痛,動也不動。到差不多七時,我先生打電話給我媽,說我要生了,叫我媽媽留人在家方便他去取行李,然後我媽媽叮囑我先生說一定要讓我吃過早餐才入醫院(因為怕我不夠力氣及肚餓,也知道我奶奶不會給我吃飽!)我們還要吃過早餐才走,入到醫院已是八時了,那時還未穿水,但已見紅了。

去到醫院產房,護士說我還未可以,叫我自行上四樓產前房等等。上到產前房,那裡的護士問我為何不換衣服休息,還在床上幹嗎...,我告訴她我很痛,那護士竟說我在裝模作樣,還說我生的時候,根本不能和她對答云云。後來我告訴她我不停流血,她叫我到洗手間把內褲脫下拿出去給她看看,順道要換衣服呢!我忍著痛上了洗手間,又走回病床邊,讓她看了我流了很多血,她才懂得驚慌,叫我換回衣服在床上等,然後找產科醫生看我,又說那時正值12:00午膳時間,都不知道有沒有醫生會上來。過了一會,有一個很好的senior的女醫生來到,她一替我檢查,就罵道為甚麼要我上去產前房...,說我應該最少開了兩度,還叫那個產前房的護士立即安排送我回產房,而剛考那時病房派飯,那個護士對我說:「你不許吃飯了,等產房派人接你吧!」不一會,有嬸嬸來送我到產房,那嬸嬸對我說:「你真忍得,還可以在無止痛針、止痛氣的情況下,捱那麼久!」 回到產房,已是一時左右了,那時已開了四度過外了,我問護士取了止痛氣,拼命的吸,還未到三時,大不良──比比已出生了。

生第二胎時,我已搬離我奶奶家,夜半二、三時左右開始肚痛,先生如是者又要花大半小時梳洗及刷牙更衣,才和我出門,這次當然是有吃一點蛋糕才出門呢。去到醫院,已差不多四時了!因為那晚有很多人生BB的關係,我是全程沒有助產士陪的,但幸好還有先生在,所以自己知道孩子差不多要出來了,便叫先生去找助產士回來,由開始娩到孩子出來,只用了大半個小時!

不過總要讚一下自己,我生了兩胎,也沒有大叫過一句!

大宅

講起生bb真係好多野講,個個經歷都唔同,bnene真係好叻,
溫柔都叻,係我就攪笑d,穿左水中驚食炸糊

我個囡今日正式返學啦
如果唔係眼訓佢表現好好架,中好活躍天呀!睇tv果陣中鬼甘開心天

別墅

在那裡上學呢?Joyful??
pocket 寫道:
講起生bb真係好多野講,個個經歷都唔同,bnene真係好叻,
溫柔都叻,係我就攪笑d,穿左水中驚食炸糊

我個囡今日正式返學啦
如果唔係眼訓佢表現好好架,中好活躍天呀!睇tv果陣中鬼甘開心天

大宅

係呀joyful !
荃灣

別墅

跟那一位老師呢?
pocket 寫道:
係呀joyful !
荃灣

大宅

miss jane
我知比較新,不過只上左堂未知好定唔好,so far 都OK

別墅

Miss Jane?是教Spanish Playgroup那位嗎?我見小朋友都好像很喜歡她呢!

我大兒子現在跟Mr. Ray上Cambridge Movers,他對著幾個頑皮小子,也好像玩得很開心似的,表情及動作都很誇張呢,孩子說他很好笑,看來他頗喜歡孩子的。

我小兒子上ORT Stage 4,跟Miss Janny及Miss Mable,上了一個月,Phonics、Listening以及Comprehension都進步了!他越來越喜歡上學,自信心也增加了,可能因為他認真呢!
pocket 寫道:
miss jane

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

覆咩呀??

大宅

係呀!係佢!
今日bb超想訓,玩完都未正式上堂已經想訓!
有咩計呀?!佢已經9點訓,6點就起身.......
bnene 寫道:
Miss Jane?是教Spanish Playgroup那位嗎?我見小朋友都好像很喜歡她呢!

我大兒子現在跟Mr. Ray上Cambridge Movers,他對著幾個頑皮小子,也好像玩得很開心似的,表情及動作都很誇張呢,孩子說他很好笑,看來他頗喜歡孩子的。

我小兒子上ORT Stage 4,跟Miss Janny及Miss Mable,上了一個月,Phonics、Listening以及Comprehension都進步了!他越來越喜歡上學,自信心也增加了,可能因為他認真呢!
[quote]
pocket 寫道:
miss jane
[/quote]

首頁
34567...26

尾頁

跳至