跳至

首頁
12345...26

尾頁

男爵府

Re: 有冇人住石籬呀??(part II)

小鈺鈺,
你錯la,佢生前同生後從來無分別,聽佢講,整個懷孕期只係重咗2x磅,佢有咗6個到先話我哋知,講真,佢唔講我哋真係知+,絕對無誇張,我卒之明白點解d亞媽會連個女有咗bb都唔知,佢話佢由生完到而家從未輕過1磅,好似話肥咗d tim呀

男爵府

pocket,

係呀,佢真係ok呃到人+,個個見到佢都話佢乖+, 老師都話佢曳完之後同佢傾,佢肯認錯,重好誠懇,好有悔意,所以有好多時都唔忍罰佢,但係一另轉背就曳到超班

別墅

有同感!
我大的那一個,今年已經三年級,明年四年級了,仍然是坐不定,被老師罰是常事,可以一面被罰,一面笑的,氣死老師了!

小的那一個呢,以前在幼稚園,還是很純品的,但進了小學以後呢,學會了講大話、發脾氣、躲懶、坐不定,每天都差不多要被老師責罰,氣死我了。
溫柔 寫道:
bnene,
我個仔已經足8歲la,過埋暑假就升3年級la,家下d細路真係好惡教
……我只有一件事,就是忘記背後努力面前的,向著標竿直跑,要得上帝在基督耶穌裏從上面召我來得的狀賞。

男爵府

benen,
唉.....,我個仔咪同你個細既一模一樣,係幼稚園時,不論老師定校長,都話佢乖,好有小朋友既同真,好得人喜愛,我個衰仔而家已經每日都比老師罰緊la,但依然無絲毫改進,有時激氣之餘,重有點兒心痛,我真係好唔開心..................

大宅

溫柔,

佢重得2x磅呀!我重左6x磅呀!
多佢好多喎,咁bb出世幾重呀?
我到現在仲有成20磅未減番,
可能我無刻意減喇
仲成日食雪糕薯片等零食,
到現在已經好好彩

別墅

我大兒子由幼稚園開始被人投訴到小學!兩兄弟一齊頑皮時,真的比死更難受。

幸好,我大兒子小三的班主任很惡,迫他們做功課及溫習迫得很緊的(差不多天天都默書!),所以今年算是溫書多了一點點,但他的同學可以老師有老師迫,他們都是愛理不理,不喜歡的話,就不溫書,有時我都會覺得做他們班主任很慘。
溫柔 寫道:
benen,
唉.....,我個仔咪同你個細既一模一樣,係幼稚園時,不論老師定校長,都話佢乖,好有小朋友既同真,好得人喜愛,我個衰仔而家已經每日都比老師罰緊la,但依然無絲毫改進,有時激氣之餘,重有點兒心痛,我真係好唔開心..................
……我只有一件事,就是忘記背後努力面前的,向著標竿直跑,要得上帝在基督耶穌裏從上面召我來得的狀賞。

大宅

其實小朋友係好受身邊的朋友影嚮,
有樣學樣,所以識到什麼朋友是很重要的,
現在太多大陸來的家長都唔理d仔女,
攪到d仔女曳到死,又無禮貌,
所以識到果d同學都會曳d :tongue:

大宅

聽到你地咁講 都覺得教小朋友好辛苦阿~
加油啦!

小鈺鈺:
我米一樣 有佢肥左40lbs 宜家仲有15lbs係身減吾到

係wor 你咁好眼既 我果晚剩係掛住食糖水
係你同bb玩 我先留意到你乍 ^^
你會吾會俾bb讀 n1阿?
又會報讀邊間阿?

男爵府

小鈺鈺,
佢係由bb出世到而家一磅都減唔到,反而重肥咗呀,陰公,呢d全部都係佢自己講我知+........
我呢,就好佢好多la,我之前就重咗40磅,生完之後就有124磅,經過多個月嚟既苦戰今日磅,就有98磅,重有6磅我就去返生亞妹之前既磅數 好開心呀

男爵府

benen,

而家d小朋友真係好難教,好精,我個衰仔就持住自己有地利既優勢,就肆無忌憚咁曳,(因為我個仔係荔枝角讀),老師見我住得遠,而我又啱啱生完bb,老師就好體諒我,唔駛佢日日留堂,重問我邊日方便就留邊日,呢個老師真係好好,對住呢個老師,我真係覺得好無面,自己個仔咁樣!

我琴日就因為佢既態度,狠狠咁打咗佢一獲,真係好狠+,因為我重未試過咁打佢,我一路打,個心就一路痛,打完之後,同佢沖涼時,我就忍唔住喊,個衰仔見我喊,佢又喊,一路喊就路同我講對唔住媽咪,話自己抵打,係嗰刻個心真係拿住拿住+,但係就真係唔知佢係咪真係知錯,我真係唔想再打,真係 "打在兒身,痛在母心" :-( :-( :-(

大宅

bnene,溫柔,
見你地講到小朋友甘我都有d驚......我個囡又係好曳成日大叫,一唔中意就"打打打"甘叫

bnene,我你第都見你小朋友返joyful,感覺點呀?我遲d都會去試下,不過佢我3hrs果隻,中要返5days唔知個囡甘細頂唔頂到呢?

大宅

JadeW,

我見你都瘦左好多喇!
自從生左個仔之後,
我對於小朋友特別好眼架,
你個仔真似高左好多喎!
好彩我抱住個仔,
如果唔係實忍唔住摸下你個仔塊面珠仔,
真係好得意!
我個當然要返n1喇!
如果唔係無人湊佢,
佢會讀番麥理浩呀!

大宅

溫柔,

你就好喇!咁快瘦番,
你果6磅唔駛減喇,
因為你太瘦喇!

大宅

同意 !!!!!

男爵府

梗係唔得la,想當年我生完個仔之後剩返8磅減唔到,家下生完個女之後唔想又係咁呀,你哋唔係唔知我幾高大先得+,陰公....... :-( :-( :-(

大宅

太瘦唔好架,而且你中瘦過我.....我都比人話瘦

男爵府

你知嘛,高度唔同,體重既標準相對亦唔同,如果以你既高度,比我既體重就當然係瘦la,但係對我嚟講都係略嫌多咗d肉la!...............

別墅

Pocket 這也不算是最難的地方!最麻煩的地方是他又要頑皮,但又不想再聽話時,是最束手無策的。

Joyful的summer courses開班了,上星期六派了leaflets,快打去試一試,因為之前已有很多人問呢。不過summer programmes我報不了,因為沒有人帶呢。

另外遊樂場協會也有playgroup報,但不清楚是否得一班,我打算幫大小不良報奧數,又或幫小不良報Cambridge/Phonics班。不過這兩天一定要報名了,因為23日前抽籤。
pocket 寫道:
bnene,溫柔,
見你地講到小朋友甘我都有d驚......我個囡又係好曳成日大叫,一唔中意就"打打打"甘叫

bnene,我你第都見你小朋友返joyful,感覺點呀?我遲d都會去試下,不過佢我3hrs果隻,中要返5days唔知個囡甘細頂唔頂到呢?

男爵府

我c6既屋企人成日都話我困佢係屋企咩都唔比佢學,重話喎,學小提琴好喎,有型喎,我話怕佢無興趣,佢哋話要迫佢喎,唔食都要比佢學喎,又話我咩都唔比佢學,攪到個仔d智商降低晒 其實我唔係唔想比佢學, ?-( ?-( ?-( ,大佬如果真係無興趣,點迫都無用+la,+上學d咁既嘢,你估好輕鬆呀,好多嘢要記,又要升級考試,真係唔係講咁簡單+,讀書已經辛苦+la,重要增+佢既壓力,好覺得好凄涼law,我唔想咁... :tongue: :tongue: ,佢哋都講咗好幾年+la,我今年開始就同佢報d可以係課餘時輕鬆d既課程,我就同佢報咗畫班同跆拳道,佢哋又話比佢學埋d咁既嘢,話粗魯喎,我都無佢咁好氣,我c6都叫我唔好理佢哋咁多,佢就梗係唔理la,係我比人話之嘛,佢哋煩我又唔係煩佢,講佢就叻,說話就我聽, :tongue: :tongue: :tongue:
嚟緊個暑假我都唸住同個仔報游泳班,有無邊個知附近邊度好呀?報d料嚟呀 今年又唔報,我又將會有說話聽+la :-( :-( :-(

別墅

溫柔:

其實替孩子報活動,最重要是孩子喜歡和自己經濟上可以支持到便行了。每次我替孩子報活動,我先生都是嫌我花錢的,但每次我都是堅持己見,說錢是我自己花的,我覺得花得來便OK了,最多都是我自己盡量省一點便行了。

我先生的家人大人多,孩子又多,打從我奶奶開始,到先生的兄弟以至下一代,都有很多是非的,孩子與孩子間的比較都多的事,我奶奶也想執住這一些做是非,讓我們做媳婦的不好過才算開心。所以我每幫孩子報一項活動,都是不讓他們知道的,因為根本無必要向他們匯報,也沒責任向他們交代!我外家那邊是想下一代好那一種,也只會擔心我是否應付得來,我媽甚至會出錢出力幫的,當然,我都是那一句,孩子是我的,我花不起的話,我便不會讓他們上活動,也不會要求其他人幫我花這些錢。

要知道孩子喜歡那一種活動,有時沒讓他們試過,是不會知道的,我小兒子學鋼琴,由K2學至小一,都是初級,我先生不斷要我不要讓他再學了,孩子也這樣子說(因為他懶於練琴!),但我拿了他想學畫這一點做了條件,說讓他學畫他便得學鋼琴,一直到現在,他在小一可以由初級升上一級,一級上二級,今年年底會考試了,現在老師每個星期都讚他有進步,他也建立了一些自信,也開始有興趣起來,昨天還自己打開鋼琴,練了大半小時。如果考好二級以後,明年P2可以上三級了,我告訴他可以追上哥哥後,他更努力呢。

我迫他繼續學,是希望他學會不是每一樣他不想做的東西就可以撒手不做,反而應該積極一點接受挑戰,說不定到最後做到了,才發現自己都可以由不行變成行呢?而且又可以建立自信。現在他每天都練半小時琴的,也很開心看到自己的進步及成長呢。當然,我讓他學樂器,當然是有長遠目的的,至少在平日可以參加比賽,在日後報考中學,是有分加的,鋼琴,是較為容易一點上手,所以才學鋼琴呢。而且,小五、六的音樂科好像要考作曲了…… :-(

首頁
12345...26

尾頁

跳至