美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人考過國際美容師試

如題

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 有冇人考過國際美容師試

男爵府

我都有,不過會洗唔小$$$$$。
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

大宅

我有,你想知什麼?

大宅

我有,你想問邊隻呀??
1-ITEC
2-CIBTAC
3-City&Guilds

大宅

我都有考過呀~~
努力練琴~愛很簡單,夢中的婚禮...
?? 該用戶已被刪除

複式洋房

我想問各位難唔難考, 同埋考邊隻比較好, 有無聽過亞洲太平洋美容師, 化妝師, 美髮師技能考試, 同埋有無讀過tafe導師課程, 難唔難考

大宅

我是在樊記考Itec&Cibtac,考不是十分難考,因之前被操練夠。但之前你一定要交齊所有功課,功課會每星期做半天。test一定要合格,你不合格,她們會要你補測,直至你個一張paper合格為至。每一至兩個星期會測驗一次。大考前一個半月,要開始預備五份case study,每份大約十張紙。到正式考Itec前會有一個校內考試,通常都會被批評到體無完膚,玩下手唔合格一科(total考六科) ,補考是每一科計錢,大約二千多元一科。到正式考Itec時,考筆試要考一天,一共六張paper,每張她們預一個小時給你。考實習試時,最難是化妝個part,因是由你開始洗面膜個一刻計時,到完成只有25分鍾,要有齊所有化妝的step,少了一part都肥。果時的精神壓力超大,都幾難頂。
而Cibtac試比起Itec易考很多,所以你考Itec的話,最好連Cibtac一起考,因不須特別準備,只要預備多一個model。
而選學校最好選擇一些出名好的學校,就業機會好很多。

複式洋房

vliu,

嘩你間學校都幾嚴謹喎, 相信考試合法格率一定會好高, 點解要考兩個試咁多, 係唔係認受性ge問題, case study係咪要讀好多野, 通常要幾多時間準備考試, 25分鐘洗臉加化妝, 真係好難頂, 咪要之前操到好fit至得, 我係無去讀考試課程而自己報考ge, 請問你, 我有咩野要特別注意, 同埋有咩考試技巧, 或者街外有無一d課本or影碟可供參考, 今年8月就考la, 仲未開始準備, 好驚肥佬, 麻煩你指教下, thanks.

大宅

我間學校不是合格率高,是拿credit率超高。
你不是經學校報考試的嗎?可以自己咁報的?考試前學校會操得我們很勁,所有考試程序會操得很流暢,什麼時候工具應該怎放怎移,全部都有流程的,如果你完全沒有在之前被操練,咁咪拿手唔成世。

點解要考兩個試咁多:
Itec 和 Cibtac 都是被國際認受性的資格,但Itec是比較嚴謹的,它分多張paper,每一張paper分開評分,每一張paper裹的每一part都會給分數,你肥了邊一張paper的話,你要在下一期和下一班一起補考,合格了才可以拿證書,但你的grading永遠只是合格,唔會因為你補考考得好,而有可能拿credit。 Cibtac它是一張paper過,只需要考一天。基本上你考完Itec就會覺得Cibtac好易考,只不過給多$2xxx多元和預備多一個model,你就會多一張國際上另一個考試局發出的證書;不過講到尾,你可以只考itec的,我只不過覺得Cibtac低考。

case study係咪要讀好多野:
Case study唔係讀過喎,是找五位客人,幫她們因應要考的科目(6 part),為她們做美容治療,寫出點解你要這樣選擇,美容前和美容後的分別。另化妝part當然要有化妝前和化妝後的照片貼上啦!

街外有無一d課本or影碟可供參考:
個陳時是不須要買書的,讀完學校給的notes就可以考的,因學校會不斷update資料。

其實我覺得你考的應該不是我講的國際試,可能大家考的方式會唔同,看有沒有其它高人開聲講下啦!

大宅

請問你地考國際美容師之前是否已是美容師﹐已有多年美容經驗﹖

大宅

唔係,我之前不是做美容師。

但做美容師考這類考試是無著數的,我有些同學是美容師她們只考到 pass,但我都考到 credit啦!

大宅

vliu:
我想你應該是有些天分啦。我想全無經驗要考過的應是少數﹐你好叻。
我自已就想學美容﹐但都不知從何學起﹐也想考國際美容師﹐請問考到國際美容師是否好找工些﹖請問你間學校考到證的比率高不高﹖請問如同樣是考到國際美容師﹐但或者是在日本﹐或者大陸拿到證﹐在香港是否可以同樣找到工﹖不好意思這么多問題。
多謝晒﹗﹗

大宅

Dong-dong,

之前都講了我間學校不只是合格率高,是拿credit grade都好高。而且我覺得要合格不須要天分,只要你記性好,有讀書,考實習試時夠定,記得清楚步驟唔好做錯,甘就多數會合格。當然你要預訂你係要讀人體生物學,都好大件notes要記呀!

請問考到國際美容師是否好找工些﹖
考到的話,找工是容易些,但你剛考到,都只是請你做學徒,人工大約$2000起,甘都唔係最慘,我聽聞有些同學仔,她們去見工(雜誌有廣告的美容院) ,話請你做學徒,人工$2000,但頭三個月要你每個月交$2000做學費,因為你什麼都唔識做,所以要交學費教你做事,你話做唔做好呢?不過,你唔好問我出面做學徒的情況,因為我考完試都無做過。

請問如同樣是考到國際美容師﹐但或者是在日本﹐或者大陸拿到證﹐在香港是否可以同樣找到工﹖
要證書只證明你有讀過,有就一定好過無,但見工時,點都一定要考你手勢,手勢唔掂,就算你張沙紙的grading幾勁,一樣唔請。所以多數考完都只是見美容學徒就係甘解。

希望可以解答到你的問題。有唔明再問啊!大家研究下呀!

大宅

vliu:多謝你的回答。
人工 $2000﹐或者要交學費﹐真有夠慘。
你間學校考證班應該400小時﹐我想知上完堂加考證大約要洗幾多錢﹖除着你間學校﹐仲有無其它學校可以介紹﹖
多謝多謝。

大宅

dong-dong,

因我是2006年頭讀,果陳時重未加價,大約共用了$37000,讀350小時,中間真的不須要買任何護膚品,因雜費已包,不像某間出名美容學校,不停叫你買東西。而報讀前我都做過一論資料搜集,最後都是選擇這間學校,而入讀後,我覺得我的選擇是正確的,所以,你叫我介紹另外一些學校,我又沒有什麼心水可以介紹,還看看有沒有其它姊妹可以介紹下。

首頁

尾頁

跳至