烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

砵仔糕一問

想問我跟雪媽媽個食譜(水160g +冰糖 140g+粘米粉 160g+水 320g+熟紅豆適量)整砵仔糕, 但結果是砵仔糕好'un', 而且中間個層重好似唔多熟, 我試過蒸30分鐘咁耐都唔熟, 點解?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 砵仔糕一問

係唔係個粉漿撞得唔夠熟呀?
我雖然用唔同食譜,不過成底咁蒸都係20分鐘都熟哂,中間唔熟係唔係倒汗水?
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

I just try below yesterday, very good Woo... u try try la.

砵仔糕( from Master WHY)
材料:
粘米粉320克
庶片糖320克
水3杯
紅豆適量

做法:
洗淨紅豆,紅豆略洗後煮至軟身。
用半杯水煮溶糖,待凍備用,再加入粘米粉中攪成稀漿。
煮滾餘下之清水,慢慢撞入稀漿中攪勻,邊倒邊攪
然後倒入小碗中,再加入適量紅豆。
放入蒸籠,蒸20分鐘,即可

大宅

tpy, yrs seems to much water woo.........

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我自己個食譜係改自為食貓0個個,我覺得口感好正,永冇失手。

大宅

我只係用熱水壼d水去撞粉

大宅

我已經比少左水架la, 若果多水, 唔係會稀d架咩? 點解會唔熟???

st 寫道:
tpy, yrs seems to much water woo.........

大宅

唔該晒, 等我今個星期試下你呢個做法先

st 寫道:
I just try below yesterday, very good Woo... u try try la.

砵仔糕( from Master WHY)
材料:
粘米粉320克
庶片糖320克
水3杯
紅豆適量

做法:
洗淨紅豆,紅豆略洗後煮至軟身。
用半杯水煮溶糖,待凍備用,再加入粘米粉中攪成稀漿。
煮滾餘下之清水,慢慢撞入稀漿中攪勻,邊倒邊攪
然後倒入小碗中,再加入適量紅豆。
放入蒸籠,蒸20分鐘,即可

大宅

可唔可以post個食譜比我試下?

召藥師 寫道:
我自己個食譜係改自為食貓0個個,我覺得口感好正,永冇失手。

超級版主

http://www.leisure-cat.com/frm_1198.htm
妳亦可以參考我個blog食譜ge方法,個漿糊係大半熟成杰身,咁就唔會有粉沉底攪到個面中間心又稀又好似唔熟咁。

大宅

唔該你, 我會再試過, 希望今次會好d.

召藥師 寫道:
http://www.leisure-cat.com/frm_1198.htm
妳亦可以參考我個blog食譜ge方法,個漿糊係大半熟成杰身,咁就唔會有粉沉底攪到個面中間心又稀又好似唔熟咁。

首頁

尾頁

跳至