母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

岩岩生完兩星期,上星期上完奶後,就開始感覺奶量有下降。第一次泵奶可以有成3安奶,但呢幾日泵奶就得返1安。我想問平時半夜我無埋身餵要補奶粉,係咪會令奶量下降架!?
唔洗埋身時,應該要泵幾多次奶?
因為泵出黎既奶唔多,通常會即時比阿b下餐飲左佢定留起佢儲係奶袋呢?
奶袋既奶唔一定要係同一時段泵出黎既奶先可以放埋一齊?因為有時都泵唔到咁多奶喎,要儲幾次先夠一個奶袋啊!可以咁的嗎?

子爵府

回覆:泵奶問題

1. 半夜我無埋身餵要補奶粉,係咪會令奶量下降架!?--> 係!但半夜點解要餵奶粉?半夜是催乳素最旺盛的時間,點辛苦都起碼要起身泵一次哦!
2. 唔洗埋身時,應該要泵幾多次奶?--> 阿b食幾多餐,你就要泵幾多次,無得懶。但點解會唔洗埋身?
3. 關於泵奶,你可泵幾次,儲夠一餐才餵bb或入袋,但記得要待雪奶凍至同一溫度才能mix埋一齊,另外注意雪奶可存放的日期。

子爵府

回覆:spicesanpo 的帖子

半夜點解唔埋身??
唔洗埋身時,我一谷就泵……有時支出嚟
未返工,未開始儲奶,泵出黎既奶我用嚟浸手腳,哈哈!
或者用杯裝,我唔用袋

別墅

回覆:泵奶問題

半夜埋身最重要

別墅

引用:1.+半夜我無埋身餵要補奶粉,係咪會令奶量

原帖由 LLKK 於 13-12-02 發表
1. 半夜我無埋身餵要補奶粉,係咪會令奶量下降架!?--> 係!但半夜點解要餵奶粉?半夜是催乳素最旺盛的時 ...
我想請問凍奶同奶有咩分別?

子爵府

回覆:spicesanpo 的帖子

Oops, 我意思係雪奶即凍奶,放下隔的奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊