興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

已經睇左醫生食左成個幾月藥都未好返晒, 轉醫生重擴散左, 有無人有經驗可以點醫?

食藥丸好唔晒

每星期用三條毛,擴散左

家唔潮濕, 另外一隻貓同處左3個月都無俾佢傳染.

係breeder度領養返黎, 黎我屋企已經有癬, 睇左成$2,000蚊都好唔到, 而家應該好食好住, 抵抗力應該好左好多, 重好大食, 肥左好多, 我都唔知重可以點做

大宅

回覆:貓生癬, 點醫

買支malaseb藥用沖涼液(3條毛)幫佢沖,半個月可見效,我隻喵b都係用呢隻,冇睇過醫生,一星期沖2次

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

用過神仙水未?
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

男爵府

我都有隻生癬貓,又係返嚟前已經有,哩張相係2個月前

男爵府

男爵府

佢果時成身都係,個個禮拜覆診食癬藥到e加好淨條尾,隔日同佢用3條毛冲局部,一日3次用e生開嘅洗傷囗水抹加搽藥膏,每日個籠消毒一次,小D心機都唔掂,仲有要剃毛先會好得快D,記得記得要掂完佢要洗手,

男爵府

回覆:ritachan222 的帖子

醫生叫一星期用一次,但唔見效

男爵府

回覆:orangekkkkk 的帖子

用過,未睇醫生前用,好唔到

男爵府

我為咗要養哩隻貓真係搞到我癲,兩個月用佐6千蚊睇e生,佢返嚟時身體又係好弱睇完皮膚就到腸胃,又梨型蟲,每用都用好多時間响佢身上,日日都食藥、消毒屋企、搽藥膏,最惨係佢D癬惹到我、我老公、同兩個仔同埋第2隻貓都有已經困籠隔離都中晒招,所以千其唔好睇少D癬,要勤消毒

男爵府

e加已經好返9成9,得返條尾少少,係呢,你貓貓D癬多唔多?支冲涼液冲完要隔3,4個字先冲水架

男爵府

回覆 carol1030 的帖子

佢又唔算好多, 好零星散佈係下半身. 有5處細果手指頭.
我前日同佢沖涼整走晒D焦, 而家早晚同佢用椰子油搽.

而家每星期同佢D毛巾用90度熱水加滴露洗.

隔日用三條毛沖涼真係有難度, 我早出晚歸, 成9點先返到屋企....無咩時間可以隔日沖.

不過如果用左一排椰子油都唔得就隔日沖啦...真係要為佢買暖風機, 天氣咁凍

binamsai  唔用得滴露ga  發表於 13-11-28 16:14

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Lavenda-S 發表於 13-11-28 09:17

聽聞滴露對貓貓狗狗都唔好過喎, 我貓貓之前都有生癬, 野咗比我同屋企人, 我哋每星期都用三條毛幫貓貓沖涼, 又幫佢搽藥膏 (要剃毛效果會好好多), 沖咗4次明顯好番好多

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Lavenda-S 發表於 13-11-27 22:07
已經睇左醫生食左成個幾月藥都未好返晒, 轉醫生重擴散左, 有無人有經驗可以點醫?

食藥丸好唔晒

我果隻都係响breeder度領養返黎, 兩隻貓貓兄妹都成身癬

男爵府

回覆 maylmm 的帖子

大家都好有愛心, 我只求佢快D好番, 唔洗日日見到D藥就掉頭走

男爵府

有無種菌, 可能有抗藥性WOR

男爵府

引用:回覆+carol1030+的帖子佢又唔算好多,+好零

原帖由 Lavenda-S 於 13-11-28 發表

加油呀!我哩隻唔知係咪成日比我迫食藥,E加唔鍾意人摸,一想掂佢就走,啱啱抱佢出門口剪指甲抹身(我住村屋),佢一跳就跑咗佢,最後好彩捉得返,真係嚇到我死死吓,花咗咁多心機時間金錢,都養唔熟,真係有D傷心

男爵府

回覆 masterunion 的帖子

無種, 身上其他大部份都好到, 而家唯有我勤力D啦

男爵府

之前我要餵2個主子食藥, 食完會有零食俾(其實係其他牌子sample糧). 餵完食會眼水汪洋咁望住我要零食.

男爵府

我會係清潔日同佢剪, 剪完順便吸塵.
佢地好細膽, 你都係唔好俾佢見識外面既細界啦

男爵府

回覆 maylmm 的帖子

洗毛巾都唔用得滴露? 咁有菌點消毒?

首頁

尾頁

跳至