跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2001年4月BB請進

嵐嵐21,

恭喜! 恭喜! 唔怪之得這兩星期PLAYGROUP唔見你出現啦, 你個妹話你唔舒服, 原來係咁, 咁你要小心D啦, 預祝你生個活潑可愛的BB啦.
今個星期六係最後一次 PLAYGROUP, 希望以後有機會再見啦!

別墅

嵐嵐21
恭喜!又做媽媽.
塋塋
贊成妳攪party,
各位媽媽
我仔仔依家大過好多,成日要上上落落樓梯,出街又唔肯行,要抱抱,唔知點解近排冇胃口,唔多肯食野.

大宅

嵐嵐21,

You are very brave (to have second baby). I wish I could be like you to get pregnant for the second time. Does any of you plan to send your child to nursery when they reach 2 years old???? My son is still eating congee. How about you all? Do you give them adult food? My son is very picky & can only sit still to finish his congee while watching video/cartoons. Therefore I can't train him to eat with us at the same table! Are your children feeding themselves yet?

大宅

[size=medium]嵐嵐21

[size=medium]恭喜妳呀!~~CONGRATULATIONS!...Have a happy pregnancy!~~(係唔係10/1 來"維景"呀?到時見喇!)

Jsmami,
Yes, I agree w/ you...is so....o BRAVE to have 2nd one- I really envy her!~~

Love your family!

複式洋房

Happy Mom:
My son is like that too, all the sudden he lost his appetite. He has a check up last sunday and I asked the doctor. She told me that his gum was all swollen probably he is teething. Is been a month already but the pediatrian said some kids might suffer for 2-3 mos until the teeth actually" come out".
Jsmami:
My son used to eat whatever I cook for him but like I said he becomes very picky recently. He doesn't like the congee anymore, I have been giving him the regular rice and cook it a little bit with the soup and give him that. He likes the baby food more now, the doctor told me is because he doesn't want to chew now because of his swollen gum. She told me don't force him now as long as he is gaining weight. I tried to let him feed himself but he will play with the food and make a mess, I gave up. I guess I will wait till his appetite to come back then I will try again.
I have been giving my son vitamin and is a good idea to do this cause since he doesn't have a balance nutrition diet now. I know is fraustrated when the kids refused to eat. All you can do is patience.

子爵府

好媽媽勳章

今日我個女介片好失敗, 都係得一次叫我去廁所, 仲有一次叫o左我之後就即刻賴, 夜晚唔知點解仲唔肯坐落個痰罐仔度, 我好想放棄呀, 有時諗諗o下會唔會等佢足18個月先介好d呢??
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

我個女依家一次過爆o左四隻牙(小小白色), 好慘, 成個口腫哂, 一日都搵隻手去r, 但係好好彩, 食量依然冇變, 仲有少少大食o左
我想要9999呀...

別墅

哎呀!我而家明白點解瑩瑩話我了,原來冇上黎一排你地已經講左咁多野了,我要快D update下先
嵐嵐21,
恭喜,賀喜,祝你又生個肥肥白白D BB, 其實我地係playgroup度成日見,唔知你認唔認得我呢?
靖嵐, CUTIE_MOMMY,
九月初同個囡, 老公及阿媽去左獅子星號三日兩夜, 我開左兩間露台房, 阿囡走來走去不知幾開心, 而且西餐廳仲會有兒童餐, 中餐廳又有白粥食, 阿囡夜晚12點幾仲到我地去食宵夜呀, 由於佢要計一個成人價錢, 好彩冇蝕本咋!
唔知大家信唔信, 我個囡未夠一歲日頭已經唔著片了, 佢無論大或小都會 ”ng”你, 而且佢都幾忍得下, 就算去街要片佢都唔肯賴落片到, 搵到toilet就去好多了, 我剩係係佢sleeping 及shopping 時幫佢著, 不過好多時佢都會擰頭及say “no”, 仲要係字正腔圓咁, 好堅決的say “NO”, 遲D我地gathering時, 我叫佢做一次呀, 笑死你地呀!

子爵府

好媽媽勳章

Fannie,
我個女著住片o個時會表示去大大同尿尿, 仲要好堅持一定要去toilet屙, 但係唔著片之後就冇o左依個功能, 激死~!
我想要9999呀...

別墅

我仔仔係屋企成日話"唔,唔",我地即刻同佢去w.c.,點知佢就係度笑,不過有時都真係會唔唔,但佢都未介片架.

別墅

靖嵐, 嵐嵐21, Happy媽,
你地已經被"通緝"了~
仲唔去生日聚會版報名!

別墅

fannie
我個二日都唔得,下次可唔可以攪星期日party呀?

別墅

好呀,不過一定要場地好大先可容納我地呀,大家再留意下呀!

大宅

Fannie,

[size=medium]OCTOBER 1見啦~~

妳識唔識係新界果邊既GOOD 地方呀?好多媽咪住新界- 帶BB 唔去得太遠呀- 好想見佢地- 我又唔識果邊,點算?
  Love your family!

伯爵府

多謝哂噤多位媽咪

伯爵府

FANNIE :

我都唔知你同我一個PLAYGROUP真係唔好意思.不過1 OCT 我就可以見到你。 :lol: :lol: :lol: 到時再講。

子爵府

嵐嵐21,
[size=large]恭喜妳!祝妳生個肥肥白白既bb.
靖嵐,
妳唔洗咁心急喎!夜晚我都比個女包片架!因為我懶起身囉!
如果妳得閑就出黎沙田飲野啦!
各位媽咪星期日見喇!

子爵府

好媽媽勳章

pauline.c,
夜片我都知係難介o架......
不過琴日開始有好轉, 我個女次次賴o左幾滴都忍返住跟住話比我聽要去痰罐仔屙, 我媽話咁算好有進步, 因為都係第三四日, 好開心呀~~~ 依幾日放假, 我o地去街街, 同佢著返片, 佢個\"功能\"又出返黎, 成日都話要去廁所屙.....@#$&%^&@#$%^&, 激死!!!!
其實我星期一都出o左沙田, 仲去埋一城o個頭, 最衰我星期一朝早先知要落沙田啦(本來星期二先去), 不如約定一日出去飲茶啦, 你仔仔返上午定下午定全日呀??
我想要9999呀...

子爵府

靖嵐,
妳個女好叻呀!我帶個女出街佢到有話我知要屙尿尿,但係有時揾唔到厠所唯有叫佢屙落條片度.諗落自己真係衰如果係妳,妳會點做呀?如果男仔就方便得多囉,揾個膠袋就掂哂!hee~~hee.
我仔返上午班架,不如1/10再傾幾時出黎啦!

子爵府

好媽媽勳章

pauline.c,
我咪話我個女一著住尿片"功能\"就出現o既, 我都係搵唔到廁所就叫佢屙o係片度, 第日如果真係介得成片, 我都唔知點好, 我諗我都係叫佢屙落片算. 係喎, 你用邊隻學習褲?? 我買o左merries, 我摸過佢隻sample好滑, d綿唔易散, 我見其他d sample(妮飄/pampers/huggies)比人好易摸到鬆哂.......我有朋友就買o左個旅行痰罐, 笠個膠袋落去就ok, 不過我唔打算買, 因為我覺得有時搵個地方比佢坐低屙都幾難, 尤其係搭巴士.....
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至