跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 2001年4月BB請進

靖嵐 :
Of course is okay, as long as your baby is healthy it will be fine. What I said is only a guide line, every kid is different, but make sure your baby take longer sleep at night rather than too much nap time during the day though. Your daughter sounds like a very easy take care baby.

子爵府

好媽媽勳章

cutie_mommy,

我個女都唔難湊(相比細個, 因為唔足月), 佢2230訓, 1130起身, 下午只係訓兩個鐘. 我日日做三陪就ok, 陪訓, 陪玩, 陪食~~
我想要9999呀...

別墅

唔入黎一陣,你地已經講左一版了,我剛剛那個星期日同老公,印印及囡囡去了深圳歡樂谷, 仲住了5月先開的威尼斯酒店, 囡囡去到好似大鄉里出城, 好開心係咁咪咪嘴笑, 我地今次住superior房, 囡囡係好大間toilet到行來行去,唔願出去!不過歡樂谷人又多又冇野

大宅

[size=medium]Hi, Fannie,

我都參加左BQ club既playgroup - on every Sunday (starting in Sept.).....果個"幼兒急救課程"唔參加喇(都幾貴wu...?)妳重有冇join any playgroup 呀?我都唔知join 邊間好(好多選擇)

幾時再搞呢?我細佬搬左去維景灣伴,佢話個好大好正,重有children's playground tim......maybe, we can organise a [size=medium]gathering there somtime.......

希望今次多D feedback 啦~~

Love your family!

大宅

Hi All mom,

卡諾 B現在得6隻牙仔咋
佢飲3餐奶+二餐飯&小小零食, 大約22磅。

最近2星期,BB成日要抱抱,每晚都睡醒就喊1-2 Hours.

大宅

嘩! 冇入這個topic 一段時間, 已經去到第5 頁. 各位好嗎?

靖嵐22

你好嗎 ? 我想問你是否買了 elmo vcd 比靖嵐呀! 我都想買有關芝麻街的vcd or dvd, 因為我囡囡勁鐘意 cookies , 同聽你在第2 topic 講, elmo好多動作,等佢可以跟住佢跳舞嘛!

我囡囡最緊出大牙, 好辛苦, 成日都唔知自己想點, 為有抱下佢, 安撫佢, 最慘是晚上, 有時痛醒喊, 變左我冇得瞓呀! 搽多 sk2 都唔掂!!!!

而家佢成日爬高爬怟, 成日响我張床到上上落落, 仲擔埋”等”仔爬上梳妝台玩, 要自己上落樓梯, 跑來跑去, 所以周身疼晒. 想食野時,就拿個碗比我叫”謝謝” , 好似隻狗仔, 真係笑死我2公婆!

J”s mami, 我緊記得你, 因為你一家3口個樣好”正” 呀!

我都想所有四月媽媽聚下, 但場地是一個問題, 另一個問題是你地會否支持呀? 如由我安排, 我會選擇星期日下午, 大家比d 議見啦!

花花23
:-P

大宅

瑩瑩

我一路都想在維景灣畔攪 gathering, 因為佢個 children playground 是請專家 design, 所以好適合小朋友玩, 但一路都找不到渠道去攪.

如可以, 可否問下你細佬比我地在這裡攪 party 呀!

子爵府

好媽媽勳章

Fannie,
發燒先要去游水水呀, o個時我呀媽話, 我細個一發燒就同我去游水水, 之後o個晚就一定退燒, 不過我個女好耐冇發過燒, 所以我都未試過, 以前冬天佢發燒, 我就一日同佢沖三四次涼, 好快退哂燒, 你試o下啦
下次記住再約我去游水水呀~~~

花花,
我本來o係singapore個網頁度想訂elmo vcd, 因為比香港平, 香港一合vhs成140蚊, singapore o個度訂連郵費都係八十蚊以下, 不過起碼要訂五隻左右先咁抵.
但係我o個日行街, 有間舖o既elmo o既vhs特價99蚊, 我就買o左一合返來比我個女睇o下佢有咩反應. 果然好好, 好開心, 但係我諗住遲d先再訂, 因為依家peral台4:30-5:30都有得播, 我會等佢又冇得播之時再訂

各位, 你o地d bb又點呀?? 我個女近排進度慢o左d, 上個月其實唔駛附住自己上到兩級樓梯, 但到o左今個月先自己上到六七級......仲有今個月認多o左1隻字咋, 就係"爸爸", 黎緊我就會教埋佢\"媽媽".......仲有呀, 我個女前面八隻牙都未出哂, 所以未有出大牙之苦, 而且冇乜病痛, 所以依排食得好訓得好玩得好, 就肥o左好多, 但係磅數又冇重喎(都係20磅), 一同佢影相就知佢圓碌碌, 以前就成隻排骨精, 不過人人見佢都係話佢細粒, 問我佢夠唔夠一歲......
我想要9999呀...

大宅

跌左落第二頁, 快d 入來傾下啦! :-P

大宅

花花,

拜託安排一次2001年4月BB聚會啦, 大家D BB差唔多大, 會玩得開心D, 而且我開始唔識教佢, 譬如食野和學野, 都想和其他媽咪交換心得.

我BB最近很喜歡睇Toys Story 和 Monster Inc., 但以前睇開Disney, Teletubbies和其他卡通就無乜興趣, 他比我想像中變得快, 你地BB有無這情形?

還有大家有無打算幫BB

別墅

各位媽媽
我仔仔依家出第7隻牙仔,自己上到一,二級樓梯咋, 冇靖嵐個女叻,不過食野個份量唔太多,好鐘意食飽,生果......,
快D攪個聚會啦!好心急呀!妳地有冇找定幼稚園或幼兒園?

大宅

各位4 月份BB 既媽咪~~

我都好想搞個聚會比我地D BB呀~~但係決定地點好麻煩(頭痛)-大家有冇好介紹呢?上次阿Fannie 嘗試係奧海城搞function,但係後尾(爛尾)- 搞唔成!....

我岩岩同我細佬住果度(維景灣畔Ocean View)( 將軍墺地鐵上蓋)clubhouse 問過,原來佢地個冇function rooms,只係有兩個好大好正既children's playground (一個岩3歲或以上;另一個岩0-3歲BB ),佢地話每個住戶(以兩個人一戶計)可以登記最多8個 Octopus passcard 入個clubhouse,我嘗試叫我細佬幫我登記緊多幾張(八達通卡) - 希望可以安排我帶多幾個媽咪 & BB入去........

有消息再用通知妳地啦~~Anybody living in 維景灣畔...?

重有冇媽咪知有邊度clubhouse 正呀~~?
  Love your family!

子爵府

好媽媽勳章

花花,
你做攪手啦, 快d呀, 好心急呀~~

jsmami,
我個女鍾意睇elmo.....其他都冇乜特別興趣, 除非唱d歌仔好吸引啦, 不過我發現我個女最近有個特別嗜好, 就係鍾意睇烹飪節目, 日日都市閒情o既煮"送"節目都睇到眼金金, 仲要扮埋食o野聲添, 我個女好鬼為食o架~~
我諗住比我個女一返就係幼稚園, 一來自己湊, 二來幼兒園比較貴......粉嶺區幼稚園我都睇定o左好幾間lu

happy媽,
我個係女仔....通常會快d, 不過我覺得你個仲叻, 好多男仔到成13個月先識行定定, 你個咁快就自己上樓梯, 叻呀~
依家我個女一有欄杆扶或者人拖住, 佢就會一步上一級, 好似大人咁上, 好心急, 我成日驚佢碌返落黎唔知你個仔有冇咁o既情況呢??
我想要9999呀...

子爵府

Hi 各位4月份出世既bb媽咪,
妳地好!Fannie,花花妳地兩個都好有經驗就妳地去攪啦!
靖嵐,妳個囡已經上識上樓梯喇,慘喇我好少帶個囡出街架,都唔知佢識唔識.不過佢響屋企就成日擒高擒低,冇時停.
宜家佢識認公仔見到條魚會講fish,又識講egg,蛋蛋,banana後面個(nana)同埋cheese等等.不過未識認中文字我會繼續教佢.

男爵府

大家好,我係聰聰媽咪呀,我地都有去四月之星生日會ga!
好耐無同其他媽咪交流,原來大家DBB都係已經唔同晒。
我個聰B而家24磅83cm高,有8隻牙仔,早上食7oz奶,之後食2餐粥,晚上食一餐飯,臨睡吃3oz奶(因為要同佢戒臨訓餐奶)間中會食麵包、芝士、餅乾、乳酪、米糊、字母粉、嬰兒菜等。
好多書話BB應該一歲就戒奶樽,你地開始未?我就覺得好難,除左奶樽,BB用杯或其他用具都飲得好慢,而且一陣就停,好苦惱呀!

子爵府

好媽媽勳章

pauline.c,
我日日都會帶我個女去公園度琴, 又時踢波波, 日日o係戶外都玩成一個鐘, 咁就學得好快o架喇......我個女其實唔係太鍾意講o野, 雖然佢好易教, 但係每次學新o野講, 都係學o既第一日講, 之後問佢就唔講, 佢要有心情, 就會突然間講哂出來.....而認公仔, 我屋企有幾本幼兒書都認哂lu, 次次都係我問佢邊度有咩邊度有咩, 佢就指, 又係間中有心情, 就會直接講比我知.....假若係真o既動物就唔同, 我個女會主動講, 貓 狗 魚 馬 雞 馬騮 鴨
你o地d小朋友開始講d復合意思o既字或"句子"未呀?? 我個女最叻"媽媽, um(食o野)"同"爸爸, 波"
我想要9999呀...

子爵府

靖嵐,
咁我都要帶佢多d落公園玩咯~係唔係朝早會好d呢?
我個囡都識講爸爸,媽媽,婆婆,哥哥咁大把囉!佢老豆仲抵死教佢講潮洲話.佢又識講喎.不過佢好叻呀,而家響屋企唔洗着片喇.佢仲識摸住條衭話比我地聽要屙尿尿/臭臭呀.唔知其他bb開始介片未呢?

[img align=left]http://face.i-webhk.com/1400.gif[/img]

別墅

原來妳地個BB都識好多野呀!
靖嵐我仔仔識上唔識落,佢要我拖住佢一,二,一,二又上又落,有時佢會"唔唔 "叫要臭臭,有時同佢去都冇,都唔知幾時真,不過我都會同佢去W.C.
聰聰媽咪妳仔仔肯唔肯食飯仔呀?點解要介奶呀?

男爵府

Happy媽:
我個聰仔好肯食飯,但間中都會無胃口,食少左。
D書係話要快D戒奶樽,因為成日含住奶樽對牙齒唔好,
而戒臨睡餐奶係預防BB有齲齒、蛀牙,驚佢含住奶樽訓著覺,唔刷牙。

子爵府

好媽媽勳章

pauline.c,
我本來都想早d同個女介尿片, 但係我睇過書, 佢話通常bb到18個月d肌肉先夠成熟, 所以我諗住佢足18個月先介, 等佢歎多陣, 反正香港10月都唔凍, 又唔會因為開冷氣冷親, 如果真係要介, 都係兩三個禮拜o既事, 好快o者~~ 加上依兩個月會去旅行, 攪到我一褲係就唔好啦, 不過我個女如果屙o左臭臭, 我問佢有冇ng ng, 佢就會識表示, 但係一歲o個時已經識, 到依家冇咩大進步
去玩, 我o地通常四點後先出動, 因為我個女訓到成十一點半先起身

聰仔媽咪,
我冇諗住咁快同佢介奶樽, 因為我個女從來唔會一邊食奶一邊訓, 晚晚食完最後o個餐奶都會刷o左牙先訓, 可能大個d兩三歲先介, 尤其係最晚o個餐, 你知呢, 沖乾淨涼, 如果用杯飲, d細路好易整到成身係, 同佢換衫沖過涼又麻煩, 食完奶即刻沖涼又唔好, 用奶樽比較乾淨. 不過, 我個女四個月開始飲奶以外o既飲品(果汁/水), 都已經用學習杯.
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至