跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 2001年4月BB請進

各位媽媽好,
唔知妳地記唔記得我,我都有去四月之星,我仔仔依家係得5隻牙仔,我都好贊成星期日攪Party,或星期六4:30以後我都可以,因為我星期六放3點鐘,好耐冇見妳地啦,快D攪番個Party.

子爵府

好媽媽勳章

Fannie,
去游水水, 我第一個報名呀~~~~ 係唔係攪游水水gathering呀?? 如果係我要聯絡o下我o的朋友喇

pauline.c,
o個時我個女d頭髮都好少, 好多人都叫我幫佢剃頭, 但係我堅持唔肯, 終於"苦盡甘來", 變o左少少長"戀"毛~~~
我同個女去旅行同通比佢食多餐奶(4餐奶1餐飯), 有時飯就跟大人食, 我亦會帶嬰兒菜, 米糊, 有時買麵包...... 沖涼, 好簡單, 淋花灑囉, 我個女好細過開始都比我淋花灑, 由頭淋到落腳, 依家o係屋企十次著o左八次都係淋花灑, 我好鬼懶o架, 淋花灑123就攪掂, 如果你諗住同bb去旅行, 就要預習o下喇, o個時我就係因為要同個女去游水水(四個月), 所以就開始同佢沖花灑
我想要9999呀...

子爵府

[size=medium]靖嵐,我都想個囡d頭髮好似妳個囡咁長就好喇!唔洗做光頭妹^^O^^.嘩!佢唔怕D水會整到隻眼嗎?我都要預習下喇.妳住邊間酒店呀!係唔係買PACKAGE去架,抵唔抵呀!等我下次去都知道o下.Thanks!

子爵府

好媽媽勳章

Cutie mommy,

我諗你初初要同佢一齊坐o係泳池邊度kick水水, 等佢慢慢冇咁緊張, 如果都係唔得, 就抱住佢坐o係大脾, 你就kick比佢睇, ok的話, 就可以爸爸媽媽是但一個落水先, 可以示範o下pu水水, 潛水, 浮等等比bb睇, 另外一個記住講解或者話水入面o個個叻叻, 如果bb開始覺得開心, 放鬆, 就可以o係水入面o個個潑少少水去佢腳腳度, ok都話就可以同佢玩swing, 就係坐o係池邊o個個放bb 坐o係腳掌度, 拖住手手, 玩swing, 初初可以淨係bb腳仔掂o下水, 跟住可以加埋撥水, 平時如果有唱開歌仔o既, 就可以一路唱一路玩
玩多幾次, bb完全唔緊張的話, 可以試o下落水, 首先要用d水拍o下心口, 仲有如果泳池係凍水的話, o係屋企沖涼就要慢慢由暖到涼咁試o下同佢沖, 我依家o係屋企同佢下午沖涼都係用凍水o架. 記住, 唔可以一o下就同佢浸哂落水, 通常可以"豆"住格肋底, 或者拖住對手釣佢落水, 要慢慢, 如果佢縮, 要可以上一上來再試過, 最好比d反應佢話好得意呀, 凍唔凍等等, 如果成功落水(全對腳入哂水), 本身o係水o個個就要攬實佢, 再同佢慢慢浸埋心口, 膊頭, 攬住佢可以周圍行o下先, 再跳o下, 潑水, ok的話就可以試o下用水泡, 又係拖佢周圍行, 跳o下, 潑水等等
玩到好鍾意去泳池, 先可以教佢pu水水或者潛水.....pu水水可以o係屋企教, 用盆沖時唔好落沖涼液住, pu完先落, 我個女依家最鍾意一路pu一路整d唔用o既聲, 有時仲會唱歌

希望以上我o既意見幫到大家啦, 記住循序漸進, 進唔到一步就退多幾步都唔緊要, 仲要唔好罵, 話佢冇用, 同其他bb比較或者笑佢, 因為水係另一個唔同o既世界, 佢要慢慢先接受到

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

pauline.c,
第一二次梗係怕啦, 淋完個頭即刻用手幫佢抹哂眼d水, 話比佢聽冇事, 咁就掂, 依家我個女會自己抹o架, 好攪笑, 同佢沖涼我都影o左好多video
我上幾次去旅行都係返大陸, 第一次跟旅行團, 但係冇乜行程o既, 第二三四五次就去祈福新村人o地間屋, 下個禮拜去澳門就買package, 唔知抵唔抵呀, 返來話你知啦
我想要9999呀...

別墅

果然前游泳教練係唔同d喎! 幾有部驟呀! 我第一次同阿囡落水就一, 二 ,三跳入中童池啦! 咁當然有水泡加水袖既! 不過而家叫佢去BB池就唔肯了, 因為水深不夠浸住佢全身, 唔似游水嗎! 有幾次我放開手(通常會拖住佢水泡), 佢個頭唔識抬起就飲左幾啖池水, 好彩佢又唔怕, 可能d水冇公眾泳池咁大味!
Amychoi,
我都有報星期六個班, 到時相認呀!
仲有邊個4月媽咪有報呢個班呀???若果見到你地就好了, 冇理由4月生日會搞得成, gathering就一次都唔成既???
Sman,
你仲唔來報到既???忙於同你個仔備戰參加爬行大賽呀???先祝你 ”一仔當先” !快d join 入黎啦!

子爵府

好媽媽勳章

fannie,
我第一次同個女去游水都係就咁123跳落去咋喎, 因為佢o個時得兩個幾月, 乜都唔識, 到今年十個月時, 同佢去暖水泳池, 佢又係123咁跳落水, 之後次次去到都就咁落水, 我個女唔鍾意人扶住個水泡o架, 又唔鍾意帶手袖, 就咁穿住個水泡就周圍游仲撩男仔添呀, 佢最叻就係穿住個水泡tum tum轉, 你個女有冇用有底穿兩隻腳出來o個d水泡?? 我個女就咁用普通o個d水泡咋, 如果有時間gathering, 帶d相比你睇
我想要9999呀...

大宅

大家好, 我個寶貝仔都係4月出世既, 15個月大了, 時間過得很快, 他10個月大己經識行, 現在識走添, 23磅有多, 幾實淨, 很健康, 很活躍, 食得好

複式洋房

Dear 靖嵐 :
Thank you so much for your information. I think it is very useful and I will try that method this weekend. I guess every kid is different. My son is just afraid of water or maybe because we have scared him the very first time. Thanks again.

子爵府

好媽媽勳章

CUTIE_MOMMY,

我依d心水貼士淨係話比你o地d 4月媽咪知咋, 唔好周圍講呀, 哈哈~~ 我怕我o係外面講d人話我賣自己係教游水o既廣告, 希望真係可以幫到你啦
我想要9999呀...

大宅

靖嵐,

開唔開"游水班"呀?我報定名先啦!不過,妳住噤遠~~~

妳係唔係就黎去"澳門"呀?我上個禮拜去過(同女一齊)-好好玩呀~ 妳會住邊間酒店?我住"新世紀"(New Century),有個children's playground(but 唔係好大,但冇乜人,所以可以"包場"玩晒.....hehe......)聽人講,Hyatt 個children's playground 重大/正wu.........
  Love your family!

子爵府

好媽媽勳章

瑩瑩,

哎呀~~~~~~~~~~~我要廿幾號o個個禮拜先有得去呀, 激死我呀!!!!!!
不過我都唔知住邊間酒店, 因為我淨係負責比錢同帶埋個女去......遲d等我八到邊間酒店再話你知

如果真係攪游水班, 咪搵個中間點就就大家囉, 等多d人出聲話有興趣, 我就會落落力力攪, 有冇人有興趣呀????
我想要9999呀...

別墅

靖嵐
我有興趣,如果攪可唔可以星期六4:00後或星期日全日都得

大宅

靖嵐,

我都有興趣呀~~ 幾時搞呀?妳訂左elmo 未?.... :-P
  Love your family!

子爵府

好媽媽勳章

瑩瑩,

梗係未訂啦, 你都未覆我pm, 其實我琴晚再check, 再5隻或以下郵費係s$12.00, 由6-10隻係s$14.9, 所以訂5隻或者訂10隻會係最抵......你揀好o左未呀??
我想要9999呀...

複式洋房

靖嵐,

We have tried the method the last weekend and it really worked!!. I told my husband what you have said and my son loves the water after 20 minutes. I guess the foreplay is really important hopefully the weather is better is weekend (is kind of chilly these couple days) because my husband couldn't wait for letting our son to water. (I don't live in H.K. too bad my son couldn't join your swimming lessons if you are going to have one) but I am sure you are a good instructor.

子爵府

好媽媽勳章

cutie_mommy,

真係多謝你誇張我, 我只不過係好鍾意細路仔, 所以會識tum, 聽到你話你個仔唔再驚, 我真係好開心, 雖然唔係自己親手教, 但係真係好開心(今晚實訓唔著, 呵呵~~)
我想要9999呀...

男爵府

各位靚靚媽咪妳們好:

我隻B現已16個月大,牙仔8隻,重21.5磅.
我是和奶奶一同住的.他一日基本吃3至4餐粥仔或飯仔,只是小睡時才飲最多飲7安士奶.每天也只不過睡2至3小時,所以長得不多肉.
有機會再傾…
齊齊媽咪

複式洋房

齊齊媽咪 :
Your son only drink 7 oz of milk isn't it too little? My pediatrician recommended 3 glasses of milk ( about 24-27oz) when you give your son the congee and rice, did he eat the meat and vegetable? Make sure he does eat the meat though since he might not getting enough calcium.
My son is 15 months old, he weights 26 pounds, 32 inches height. He drinks about 25 oz of milk per day and solid food X 2 meals. I make sure he eats the meat and vegetable with the rice/congee or noodles. Also, I let him have snacks and fruit as well. Children with this age should have total of 11 to 13 hours of sleep per day. So the nap time should be about 1 to 2 hours.

子爵府

好媽媽勳章

cutie_mommy,

我個女訓成14-15個鐘一日o架.....同你講11-13個鐘都差d, 咁會唔會多得濟唔好o架??
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至