跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請幫手!好心痛,囡囡一晚中咗11粒蚊蚊!

好心痛,今朝起身餵奶發現囡囡個額頭有9粒蚊蚊,手仔有兩粒,共11粒呀! :-( :-(

請問大家有冇驅蚊方法,
1)驅蚊金剛
2)防蚊貼
3)加蚊漲

複式洋房

Re: 請幫手!好心痛,囡囡一晚中咗11粒蚊蚊!

i use 防蚊貼ar, 貼on bb clothes will be easy!!

複式洋房

Re: 請幫手!好心痛,囡囡一晚中

加蚊帳會好o的, 因為蚊貼有陣味都幾強烈, o甘細個BB聞好似唔係幾好喎...
msangelhk 寫道:
好心痛,今朝起身餵奶發現囡囡個額頭有9粒蚊蚊,手仔有兩粒,共11粒呀! :-( :-(

請問大家有冇驅蚊方法,
1)驅蚊金剛
2)防蚊貼
3)加蚊漲

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 爸B勳章

加蚊漲就一定唔會影響到bb啦

複式洋房

咁......有冇人用「驅蚊金剛」,是以聲滅蚊!

別墅

我聽做護士既姑仔話, 每日用少少雙妹麥花露水 (or 寶寶金水) 加落盆沖涼水到一齊沖涼, 對預防比蚊針有幫助.

別墅

我住大嶼山貝澳, 所以真係超多蚊, 好在我惹蚊過女女, 所以d蚊都係咬我, 未咬過女女!! 電蚊香我驚都會對女女唔好, 蚊帳又要轉天花, so 要經常開冷氣!! 而家就全屋裝左紗窗, 就少左好多蚊入屋lu!!!

男爵府

我買左'雷達'牌的電滅蚊器, 插電, 無味, 幾十元, 好好用, 你可以試下~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有係for bb床

男爵府

今日先買左d蚊貼比bb用,

複式洋房

Re: 請幫手!好心痛,囡囡一晚中鰦11粒蚊蚊!

zozo2005 寫道:

請問你係邊度買 乜牌子 幾多錢

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

msangelhk>e...你話屋企長開冷氣架...點解會俾蚊咬得咁犀利架...心痛死男朋友仔啦!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你米笑我 – 有時天氣唔係真係好熱我都唔係好想開冷氣, 咁就中招啦

加左門紗都阻截唔晒, D蚊真係唔知點來, 行動又快, 仲好似識埋忍街咁.

小朋友沖完涼, 我都用小盆裝水加幾滴寶寶金水用佢地淋下.

早2年女女仲細, 我就去街市買左個尼龍紗罩, 好似雨遮咁用時打開, 用完收埋.

買最大個size. 用佢罩住女女. 我印姐見到就話我聽, 佢地印尼都係用咁既方法喎.

國內都有正統既款式買架, 不過我地香港人少見多怪之麻.

複式洋房

Re: 請幫手!好心痛,囡囡一晚中闯11粒蚊蚊!

Harubi 寫道:
msangelhk>e...你話屋企長開冷氣架...點解會俾蚊咬得咁犀利架...心痛死男朋友仔啦!

唉!今日額頭嗰9粒仲好紅 :-( D紅點點唔知幾時先散......

D蚊都唔知係邊度嚟 我都唔開窗,凍時開 warmer,熱時開冷氣;最多只係toilet同廚房開揪氣扇

衰蚊

別墅

咁......有冇人用「驅蚊金剛」,是以聲滅蚊!

我系用"驅虫大王"嫁, 買左兩個,一個長期插響BB房,另一個差唔多系跟身走(系佢,唔系我).暫時只系比一隻可惡既蚊蚊針過手指. 都喊到七彩,好在唔系喊好耐... 打死你隻蚊蚊..

男爵府

我係屈x氏買架, 有幾隻, 我個隻係日文字既, 12去塊十幾蚊. 另外有莫x我(好似係咁上下), 就貴少廿幾蚊,
有陣味, bb未用過, 唔知有冇效~~

反而我想同驅蚊金剛, 不過唔知係邊度有得賣, 同唔知bb會唔會聽到d聲令bb唔舒服呢?? 大約幾$$左右

[quote]
zozo2005 寫道:

請問你係邊度買 乜牌子 幾多錢

[/quote]

複式洋房

zozo2005, 我之前係永安見過有金剛2000買,因冇discount冇買到,而家想問有冇人用緊

複式洋房

BB床蚊帳吉之有售$2XX.

其實,係咪蚊黎架?會唔會係蝨?我大女細時曾經百寶出盡仍不斷中招,以為係蚊。結果還是天天被勁針,一星期後清理BB床時才發現原來是BB床的床板生了蝨。那張台灣床,床板是用蔗渣板造,我曾經用清水抺過,可能因此生蝨。留意留意!

洋房

Re: 請幫手!好心痛,囡囡一晚中?11粒蚊蚊!

I bought mosquito net for the cot, no need to drill a hole on the ceiling, just wrap the cot, handy. I can't remember the price but definitely not expensive, more or less $150. U can go to Bumps to babes, I'm sure they still sell it. Hope it helps.

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請幫手!好心痛,囡囡一晚中?11粒蚊蚊!

msangelhk, 咁慘呀! 我今晚開冷氣嘞,今晚好似有蚊! 真估唔到你度都有蚊,可能係出面有地盤...

首頁

尾頁

跳至