自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我在網上找了如何織蝴蝶巾,但總是看不明,請問有無姊妹識織可教我呢?吳該哂各位!

公爵府

2024勳章

回覆:請教織蝴蝶巾

唔識, 幫你推

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

noelyuching 發表於 13-11-4 15:22
我在網上找了如何織蝴蝶巾,但總是看不明,請問有無姊妹識織可教我呢?吳該哂各位!

...
我都係上網學, 我係睇呢個網學的.
http://knittingclub.yokolab.com/elesson/e-scarf2.html
對我來講, 都算係易明, 只係睇可能會比較空泛, 要真係有冷喺手會易明好多.

複式洋房

引用:唔識,+幫你推

原帖由 tszchungmama 於 13-11-04 發表
唔識, 幫你推
多謝您

複式洋房

引用:Quote:noelyuching+發表於+13-11-4+15:22+

原帖由 小fen 於 13-11-04 發表
我都係上網學, 我係睇呢個網學的.
http://knittingclub.yokolab.com/elesson/e-scarf2.html
對我來講, 都算 ...
吳該哂!

公爵府

noelyuching 發表於 13-11-4 17:15
吳該哂!
唔好客氣
尋日我一路睇一路試織左, 都唔係想像中咁難.
你有邊度唔明, 大家可以研究下呀

複式洋房

引用:Quote:noelyuching+發表於+13-11-4+17:15+

唔好客氣
尋日我一路睇一路試織左, 都唔係想像中咁難.
你有邊度唔明, 大家可以研究下呀
我看完後若有不明處,可向您指教嘛?

公爵府

noelyuching 發表於 13-11-4 17:38
我看完後若有不明處,可向您指教嘛?
唔好話指教....
我覺得圖5開始難, 你可以試試呀, 大家再研究下

複式洋房

引用:Quote:noelyuching+發表於+13-11-4+17:38+

唔好話指教....
我覺得圖5開始難, 你可以試試呀, 大家再研究下
好呀!多謝您!我一陣睇睇!

大宅

你本身基本加減針識唔識?

複式洋房

引用:你本身基本加減針識唔識?

原帖由 Clarity 於 13-11-04 發表
你本身基本加減針識唔識?
我吳識呀!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

只要識基本加針減針就唔難

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

只要識基本加針減針就唔難

大宅

引用:Quote:原帖由+Clarity+於+13-11-04+發表你

原帖由 noelyuching 於 13-11-04 發表
我吳識呀!
咁不如你學織基本頸巾先啦,織順咗基本針先學加減針會易啲

水晶宮

回覆:小fen 的帖子

您好! 我想問,之前您問我的活動,是否接受蝴蝶巾?(我在那網頁看不到規格呎吋。)

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

複式洋房

引用:Quote:原帖由+noelyuching+於+13-11-04+發

原帖由 Clarity 於 13-11-04 發表
咁不如你學織基本頸巾先啦,織順咗基本針先學加減針會易啲
我基本高低針係識織,因我係想織比阿女番學用,5使太長,方便d!

公爵府

CINDYC 發表於 13-11-4 22:36
您好! 我想問,之前您問我的活動,是否接受蝴蝶巾?(我在那網頁看不到規格呎吋。)

...
你好
適合呀, 職員都建議係織蝴蝶巾, 方便老人家, 亦都唔需要織太長.

水晶宮

引用:Quote:CINDYC+發表於+13-11-4+22:36+您好!+

原帖由 小fen 於 13-11-05 發表
你好
適合呀, 職員都建議係織蝴蝶巾, 方便老人家, 亦都唔需要織太長.
這樣可以嗎?如果可以,我盡織,請問預計幾時交收?(我預算下可以織多少條). Thanks.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

公爵府

noelyuching 發表於 13-11-4 23:21
我基本高低針係識織,因我係想織比阿女番學用,5使太長,方便d!
我係一路睇個教學, 一路上youtube搵加針, 減針同收針的(自己本身都識, 但想加深)
加針 - 我會每行都喺右邊加針, 可參考以下
http://www.youtube.com/watch?v=9P4q27lpShE
兩針併一起減針就以參考以下, 但只跟開首做法, 尾後不用跟, 否則會每行減了兩針
http://www.youtube.com/watch?v=LtxcSwE-Mfo
收針就參考以下
http://www.youtube.com/watch?v=WwkyrOGQ8Ps
其餘步驟睇返我俾你的教學一步步慢慢做應該ok, 希望幫到你啦

公爵府

CINDYC 發表於 13-11-5 09:38
這樣可以嗎?如果可以,我盡織,請問預計幾時交收?(我預算下可以織多少條). Thanks.
可以呀, 好靚添
最遲可以12月中交收都可以.
你可以預算下再話我知呀, 謝謝.

首頁

尾頁

跳至