跳至

首頁
34567...25

尾頁

大宅

Re: 有住在荃灣的媽媽嗎?

今日經過千色店,又有bb用品展銷,唔算好多嘢賣,勁多bb衫,combi有85折,chicco bb護膚package...

又經過bossini,見到popeye bb衫,好cute呀!不過成$125 ,好鬼貴,但真係好cute! :lol:

別墅

ccsbaby,
congratulations! 終於照完~

and talk4唔只教呼吸呀, 呼吸得4款, 其實同第一次去pmh攞個本小冊子裡面教個d呼吸法差不多, 所以好快講完, 仲有好多其他野講架, 我個次聽, 因為太多人, 差唔多7:30先開始, 都講到成9:30咁濟哦 ...

別墅

係呀係呀, 我之前病, 西醫都叫我唔好食水果 ... 但係我日日都要食架, 唔食個日好似周身唔舒服咁架, 所以最後我都有食, 最多食d唔凍架law, 不過咳就唔好食橙呀

小b踢踢好有水泡咁? yi, 咁可能我又試過喎 ... 不過都唔係好sure, 希望快d感受到小b~~咁係咪每日踢幾次先至係正常架呢?

別墅

嘩, 咩bossini d衫咁貴架咩? 我成日認為bossini好平架喎 ...

別墅

仲有呢, 你地會係邊度買孕婦衫呀, 底底呀, bra呀咁呢? 我之前係葵芳買過, 後尾係南fung發現, 又有兩間買呢d野架喎, 跟住我朋友話係荃fung有一間都幾好, 不過我仲未去過哦, 問下大家意見先~

大宅

我第一次幫襯荃豐欣欣,已經花左over$500,攞左vip card:1支惠氐肚紋膏,1條牛仔褲,1條4個骨褲,2pack(4條)un un,1個bar(可除扣餵奶)。:lol:

上身衫我就會周圍搵娃娃裝,今年好多呀!唔使憂冇衫著!

大宅

呢2日睇到有d人嘅post,話靳醫生只會執仔,但就由另一個醫生跟進兒科至出院, :cry: 令我有d猶豫呀!

點好呢?大家有意見嗎?應該轉醫生幫我接生嗎?

別墅

aSa豬媽媽,
thanks~ 等我又去荃fung '共' 下先~ 荃fung係咪得一間呢d舖頭架jar?

係咪只負責接生, 就叫'執仔'? 我都唔係好清楚, 定佢係婦產科, bb出世後係就由兒科醫生跟呢? 定其他婦產科醫生都會跟埋bb至出院架? 唉呀, 唔好意思, 仲多左問題tim ...

大宅

smallballck,aSa豬媽媽
我果日於照左三次先照到囉.
我個fd係媽媽世界買野,話ok喎,我都見除扣bra買一送一,遲d去買.

aSa豬媽媽
係啦,,點為知執仔??你諗住係私家生?

smallballck
咁又話要老公陪听talk 1&4先可以陪生,其實听唔听都一樣?

大宅

aSa豬媽媽
靳嘉仁醫生係綠楊邊度呀,我上網search資料,只有尖沙咀地址,我都想轉一轉醫生睇,同埋听你講好似幾好咁.

大宅

ccsbaby ,

hee...執仔即接生也。

靳醫生tw診所係綠陽平台,我都係係bk睇forum意見後,先去睇佢。

我暫時到呢一刻都仍打算去私家生,因為我好細膽 ,去私家感覺上安心d。

大宅

我而家著嘅bra都係係普通舖頭買,都係 Trixxmp , Waxxol果d牌子。

因老闆娘話到生左時,仲會比而家升多1-2 cup,所以我諗唔使咁快著除扣bra,著到而家呢d都唔啱時,又要再買!

大宅

ccsbaby,

pmh (or其他醫院)一定要hubby聽左講座,先可以陪產。

pmh就要聽talk 1 & 4,而家開始聽都仲黎得切。你冇聽過咩?你有冇個時間表呀?

別墅

ccsbaby,
係呀, d姑娘話要同老公一齊聽talk1+4先可以陪產, but ... 你報到個時, 姑娘會問你一個聽定兩個聽, 咁你話兩個 ... er ... 佢都check唔到既, 我知咁樣係唔係好岩, 但如果老公真係放唔到工都無辦法, 我就暫時 touchwood老公同自己都趕得切聽

另外請問媽媽世界近荃灣/葵青區邊度有分店?

大宅

aSa豬媽媽
我媽咪都叫我去私家生呀,但要成兩萬蚊,好似有D唔值,其實我同你一樣,細

別墅

ccsbaby,
我同你掉轉, 我聽左talk 4, 未聽talk 1, 咁你記住條腰骨成日都要挺直, 訓醒覺起身唔好用腰力, 要用對手'燦'起身, 腳'碗'轉多d, 可以減水腫~ 之前係m記見到3月個期孕媽媽有講點樣去水腫 ... 我無個期呀 ... 等我去library睇下借唔借到先!

其實我最初最初都想係c+生(哈, 同你唔同, 反而我阿媽話做咩唔係政府, 要去c+, c+咁貴, 佢淨係問我點解唔去qe, 廣華個d), 但係我諗, 如果順順利利先係2-3萬, 萬一自己/小b有咩事, 就唔知幾多$$架 lor wor, 咁諗到呢到, 去c+既意欲又少左, 我都好唔鍾意個d惡死姑娘同埋說話不負責任既醫生, 如果有姑娘同我講, 個個生仔都係咁架啦, 我好想問佢(想jar, 到時可能我都唔敢...), 如果有人有親人過左身, 你係咪又同佢講, 個個有親人過身都係咁架啦 ...至於醫生, 唔係俾信心我地架咩? 聽完佢講, 好似仲多左擔心 .... 唉 ... 我都預左政府醫院既服務麻麻地架啦 .... 作最壞打算先, 咁到時無咁差, 反而會開心番少少 ... 而家我最怕俾佢地剪完, 聯針聯得唔好 ...

係呢, 你咪話想轉aSa豬媽媽個醫生既, 咁轉唔轉呀? 我都15/16唔知轉唔轉好tim ... 我已經睇左2個醫生 ... 再需要睇個時已經係25w, 個時先轉, 會唔會太遲呢?

別墅

各位, 我今日去左pmh度做個o個20w u/s喇, 我真係唔好彩! 又撞番上次個o個xx男醫生 ... 初時我都唔係好肯定, 但係一聽佢講野同埋d最後俾sick leave既態度, 我就有90%肯定係上次個o個xx男醫生 .... 早少少時候, 明明見到有個女醫生架麻, 都唔知點解會變左佢既 ... 但係又有樣野有d古怪喎, 張sick leave紙既醫生名係女醫生名, 都唔係呢個xx男醫生, 都唔知佢地攪咩, 咁都得架咩?? ....

今次老公同lai lai都有去, 唉呀, 我唔知原來只可以一個人跟入去睇, 攪到lai lai冇得睇tim ... 今朝我地3個仲發左成個幾鐘'毛'架麻 ...個隻講母乳既碟, 有中, 英, 普通話, 已經重覆左唔知幾多次 ....

我仲以為今日會好似上次咁, 人山人海咁, 哈, 點知唔係, 今日好似淨係做u/s同埋一d唔知咩檢查, 都唔係好多人 ... 因為實在等得太耐, 我點都要去一去個地獄toilet, 我仲以為今日咁少人應該都ok, 點知, 仍然係無水沖 ... oh my god! 2個月前又無水沖, 2個月後都係無水沖! 唔通真係我咁好彩??

由10:45am等到差唔多12:00pm, 終於到我喇 ... 睇d小冊子話需時大約15min, 入度去, 個醫生用左我諗1/3時間, 無錯, 係5-6min就完成晒喇! 究竟佢係咪趕食飯? 真係問佢先知 ... 雖然佢照得咁快, 但係我都唔示弱, 佢一停低, 我即刻問呢度係邊度, 老公又問佢男定女, 咁佢又好似上次咁講, "唔可以百份百保證, 咁表面上睇都無咩問題" "手骨(唔知有冇記錯)就咁睇ok, 但多一隻, 少一隻手指就睇唔到" "呢個係2d, 有d樣呢度睇唔到" , 仲有, 佢話7,8成係女, 但係佢又成日話到d野咁唔肯定, 我諗我信佢5成好dd ... 連我老公都係咁話!

問佢o羅醫生紙, 又係個句, 淨係俾朝頭早你jar wor, 我話, 而家12點幾lar wor, 佢話, 咁寫到2點啦, 我話, 可唔可以2:30, 佢話, ok, 簡直同上次既經歷一模一樣 ...

跟住又要等姑娘俾番 d record 我, 入第一次, 俾張sick leave紙我叫我對, 我一睇就發現佢地打錯字, 我笑笑口咁話, yi, 個字打錯左喎, 咁個姑娘都仲笑笑口話叫醫生改番, 入第二次, 張sick leave紙改好, 跟住就同我講走得架喇, 佢都未俾番d record我 ... , 但係佢又岩岩有電話講緊喎, 不過佢發現未俾番 record 我, 都仲好有耐性咁俾番我, 跟住我問佢係咪自己打電話番健康院約期就得, 其實佢只要答係, 我已經唔會再煩佢 ... 但係佢又問番我轉頭, 健康院唔係俾左個期你咩? 我話無喎, 上次健康院醫生話過黎照完睇下咩情況先咁喎, 跟住佢就又叫我出去等, (其實係等佢睇番我d record...) 入第三次, 佢打開我份 record, 話呢度咪寫左6w後番健康院lor咁, 佢竟然打開我2月中黎pmh個版同我講, 聽到佢語氣有變, 我亦都唔使同佢客氣, 我話, 呢版係你地呢度架喎, 2月中叫我6w後番, 我點會未番? 之後佢又揭揭揭, 揭健康院醫生寫個版, 話呢度咪寫左6w後番lor, 跟住我再重複同佢講一次, 上次健康院醫生話過黎照完睇下咩情況先, 無叫我book健康院幾時睇, 但佢就當我發'un'風, 只係好不耐煩咁話, 係你無book jar wor, 咁我條氣梗係唔順, 又答多佢一句, 係個醫生無講, 我就自己走左出去, 無理佢 ... 如果健康院醫生有叫我book時間, 我一定會book, 但係無ar mar! d record suppose俾我睇架咩? 有時八下睇下佢地寫咩我先羅黎睇之麻 ... d 姑娘仲大大聲話呢度咪寫左咁, 下? 我要自己睇跟住黎做? 做埋佢個份?! 次次去親pmh都有d激氣野 ...

唔好意思 ... 發咁多lo so ...

大宅

大家都係第一胎,完全無經驗,所以去c+都係求安心。

我後來又係bk問過人地嘅經驗,原來接生同跟兒科分開e生跟係正常嘅,我就安心d,可以未必會轉e生啦。 :wink:

大宅

smallballck,

一句講咁,政府e院係咁架啦!佢地做到麻木哂,個個好似機械人咁,可能最近真係太多本地 + 內地孕婦啦! 都唔知怪唔怪佢地好。

如果你99想睇 u/s,去c+時先帶佢去啦!多多人入去,e生都唔會俾說話你聽。

大宅

smallballck
我睇書話得閒練下氣,會易生d喎~
我同個fd傾開(佢己經第二胎啦),佢話到左25weeks度,乜都成定局,其實只要係政府覆診己經好足夠,同埋我大多數機會係pmh生,所以應該唔

首頁
34567...25

尾頁

跳至