跳至

首頁
12345...25

尾頁

大宅

Re: 有住在荃灣的媽媽嗎?

smallballck
我都覺得醫院dr反而求其d,我先去政府book,見左dr,只听bb心跳同摸下個肚,到下次覆診,轉去葛亮洪,反而dr仲細心,幫我用鉗睇埋子宮,點知發現子宮頸有粒細細瘜肉,dr仲問我係醫院點解有冇用鉗檢查過添,今日又轉返我去醫院睇一次,真係煩呀.

各位,
係星期一我係醫院做左結構性超聲波啦,係姑娘幫我照,照左成半個鐘,過程中,只有佢不停照,全程冇出聲,之後照完話bb一切正常,但我就冇都睇唔清楚,感覺似一般超聲波,只見到bb頭同4肢,明天我就會再去私家照多次.

別墅

aSa豬媽媽/bababubble/各位,
聽音樂一定要將headphone貼在肚皮上架? 我淨係係屋企播

別墅

ccsbaby,
你係咪睇pmh架? 因為我第一次係去健康院, 健康院醫生有同我睇子宮頸呀, 探隻手入子宮裡面呀, (我都驚驚地佢'took'親小b...), 按下乳房呀咁, 之後去pmh一次, 好唔好彩, 係男醫生, 佢話你係健康院做左婦科檢查, 咁今日唔做喇咁喎, 我心諗好彩唔使做... 但係都要聽下心肺, 俾佢睇晒tim...唔開心 ... :-(
跟手佢問我遲d照唔照u/s, 我問係咪即係詳細個個結構性u/s, 會睇到有冇rabbit唇呀個d, 佢話你當係普通咁照law, 唔promise會話有定冇, 佢認為如果有醫生好肯定話你知有冇, 係好值得懷疑... 又話咩資源問題呀咁, 總之就當係普通咁照law, 唉 ....
仲有呀, 佢用部機聽唔到bb心跳, 跟住帶左我去照u/s, 佢話, 拿, 見唔見到bb心跳, 我話見唔到, 佢話, 呢度郁下郁下就係, 我話, 哦, 跟住佢就一支箭咁走左 ...:tongue:
係呢, 咁照完知道男定女未呀? 你係c+照幾多錢呀? 係邊度照呀?

大宅

ccsbaby,

oh...睇黎第一次檢查去健康院好d。我同smallballck的經驗一樣,第一次檢查在葛量洪攪左成2個hr ,見姑娘,見醫生,驗血....乜都做齊。

你結構性超聲波是否在pmh K9最尾間房做?我係醫生照,都幾認真,但就唔會同你交代太多,照到重要先會講嘢,例如心臟、咀唇...照左大約20分鐘

我hubby同我一齊,佢就話醫生知道佢自己想照乜,睇唔到有問題就唔會多講。所以我冇再出去自己照,都放心嘅...

政府醫生就係咁,公事公辦,唔會有多餘感情,亦唔多理你感受... :-|

大宅

smallballck,

我將headphone放肚皮上,係之前睇過<千禧bb>,抄番黎架 <孕媽媽>就話bb 20w以上就開始對聲音有反應,8個月大的聽覺已經成熟。

我唔知自己嘅做法係咪一定有用,不過我想試下ge...

talk 6我都未聽過呀?明日我又唔得閒 :cry: ,你會去嗎?

大宅

smallballck,aSa豬媽媽,
我尋日去左瑪嘉烈檢查我果粒瘜肉,個dr話呢d好平常,跟住叫我訓上床,我以為會幫我望下/摸下,點知只係听左心跳同摸

別墅

絕對同意aSa豬媽媽既意見 , 健康院d醫生同姑娘都好人好多!!! 不過個d出名好個d醫院 (如qe, 廣華呀咁) 不知情況係咪咁呢 ...

我個次去又唔記得帶紙杯, 個阿嬸惡惡地話, 我地呢度冇架喎, 你去樓下買個啦 ... 好彩我去樓下買同埋順便擺埋小便, 後尾我係產科個層個洗手間清埋個紙杯個時, 嘩, 個層個toilet同樓下比, 簡直係天堂同地獄, 成個地下濕晒, 又冇水沖

別墅

aSa豬媽媽,
如無意外, 我今晚應該會去聽, 咁我聽完番黎再報告呀~

別墅

ccsbaby,
咁你今日去龔羽一度記住順便問埋粒瘜肉既事, 求多個安心好dd :wink:

我11/4去pmh照, 唔知睇唔睇到係仔定女呢 ....

大宅

我16w已在c+照到係囝囝。

你去pmh照結構性u/s時,有嘢即管問,因如果你唔問,佢地就冇乜嘢同你交代,令人覺得照完都唔知照左乜。

我果次仲攪笑,入房照之前,阿嬸派左份有關唐氐綜合症同其他bb異常的資料我,叫我睇左佢,話醫生會問你點抉擇

佢好似講到人人都會有事,你要自己抉擇要唔要個b咁 !我俾佢激死!好彩hubby係身邊,有個人呻下

係呢!你去pmh照,之前使唔使係健康院果自己要求?我就要自己"矮"先有得照。 :-x

別墅

aSa豬媽媽,
嘩, 咁好既, 16w已經照到! 我17w去左c+度照一次, 個醫生話小b對腳夾住左, 睇唔到 ...

至於pmh 既u/s, 我第一次有問過健康院dr, 佢話係pmh決定, 唔係佢地決定, 不過通常都會照, 去到pmh個時, um, 我都唔係好記得係我問醫生有冇得照, 定係醫生問我照唔照, 總之我話照啦最後, 咁佢就同我book埋咁喇~ 有時d問題, 未去之前有好多架喎, 但係一去到醫生度呢, 又唔知點解唔記得晒咁, 真無用, 今次可能(係可能)會多d野問, 我lai lai都話想去睇下小b ... 佢可能有好多問題 ....

岩岩今次去健康院, 我都問左姑娘好多問題, 佢都好有耐心答我, very nice! 另外我覺得講座個d產助士姑娘都好好人喎 ...

別墅

係呢, 請問你地買左床仔咪? 我想問下網床係咪都安全架? 接埋佢真係save番好多位

大宅

我最初都鍾意網床,但網床太矮,咪成日都要"中"到好低抱BB上黎?
而家床仔有人俾,唔使買咯!

大宅

尋日去左SOGO,都幾多嘢賣 ,但童裝衫&玩具都佔左約一半位,所以just for初生的用品唔及吉x島齊全。

combi有85折,冇avent嘢賣。另有少量孕婦衫,bar & un un...

我都係諗住過多2個月先買嘢,廢事阻住屋企,所以都係得個8字。

大宅

ccsbaby,

照u/s everything OK嗎?

別墅

aSa豬媽媽, 你就好啦, 有人俾, 又可以save番$$

咁我都係睇多陣先至決定買唔買網床先 ... 不過仲有好多時間~

別墅

aSa豬媽媽,
我聽左尋晚個講座喇, 尋晚係講初生bb可能會有既問題, 係由pmh兒科醫生講架, 資料都ok喎, 佢講個d問題有部份都會有張相俾我地睇, 嘩, 如果佢唔講我都唔知會可能會有呢d問題, 同埋有d相睇落都幾嚴重咁, 不過醫生都話呢d全部都會bb大大下自己好番 ... 不過如果真係有呢d問題, 見到小b都會心痛 ... 但係知道大大下會自己好番都安心d :wink:

係呢, 你會唔會去參觀產房呀? 不過要30w以上個d, 聽完講座先至有機會參觀, 但係如果我順序聽到最後一堂都未久30w喎 ... 可能要搵一至兩堂遲dd先聽tim ...

大宅

smallballck,aSa豬媽媽,
我尋日去左龔羽一度啦,3pm去到,等左一陣,入去1st照,阿仔趴左係度,只照到手腳頭,阿b夾住大脾,照唔到仔/女,跟住姑娘叫我出去行一陣,到4:40又再入去,都係趴係度,不過都照到d肝腎胃咁啦,同埋終於放開隻脾,照到係仔囉,跟住又要出去行下,到6:00再去照,阿b終於轉左身,dr就照下心臟,點知照照下,又趴係度,dr同姑娘都苦笑,今日d客仔全部鐘意趴係度,平時有50%客仔一take過搞掂,haha,終於診所close啦,照左三次都未照晒,又要mon再上去,希望阿b今次生性啦.因dr話最高紀錄既客仔照6次都照晒,希望阿b唔好破紀錄呀~
照到我都冇晒心機,都冇問dr我粒瘜肉事.

我尋日照完都有去sogo呀,但初生bb用品唔多呀,同埋都係吉之島bb展平d.
床仔我都睇緊,因為暫時未有人俾我呀,原先可以接收我契女果張呀,但家下契女又就來多個細佬/妹,我諗都要自己買啦,我仲要買兩張添呀,因為我要俾媽咪湊bb.好煩呀,乜都要買多d,因為我媽住東涌,如果次次帶阿仔返home都要拎全套武裝實在太辛苦.

大宅

咁talk 6都好值得聽喎!我都要補番先!

thx!

大宅

ccsbaby,

hee...hee... 你囝囝可能鍾意同你玩捉迷藏喎!

嘩!樣樣打孖買,真係幾重皮! :tongue:

首頁
12345...25

尾頁

跳至