烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。
饅頭是自己做的,分量是:
面粉一2 cups
水一1 cup
酵母1 teaspoon
糖一1/4 cup

仲有,個饅頭蒸出來好硬好實,一d都唔軟熟。

請有經驗的JM幫幫我。唔該!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

發酵過度,變酸了

加 2 克泡打粉及 20 克液體油改用低筋粉也有幫助..
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

引用:+本帖最後由+andyman+於+13-10-27+03:32+編

原帖由 andyman 於 13-10-27 發表

發酵過度,變酸了
發酵過度會有酸味?咁我們用焗的腸仔包、火腿包會不會㗎?同埋點樣會知道發酵過度?謝謝

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

clyl03 發表於 13-10-27 09:00
發酵過度會有酸味?咁我們用焗的腸仔包、火腿包會不會㗎?同埋點樣會知道發酵過度?謝謝

...
用鼻聞下啦

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

原食譜系叫發酵30分鐘,但30分鐘後我見舊麵團郁都唔郁,所以再等多30分鐘。
那我應該點改善好呢?

翡翠宮

bbbrian 發表於 13-10-27 11:28
原食譜系叫發酵30分鐘,但30分鐘後我見舊麵團郁都唔郁,所以再等多30分鐘。
那我應該點改善好呢? ...
唔使睇指定時間,要看發酵的大小,中式包一般發至 1.5 倍就可以啦,個包按下去軟熟鬆身,咁就發酵完成啦。

另, 不要買超市黃色包庄酵母,好大陣味,而且效果非常差...

大宅

那麼邊隻酵母好呢?我現在用的是烘焙店買的。好大包有分金裝,同紅色裝兩種,我用金色裝的。我都覺得如果落多小小,個包就好大陣yeast味。落小d,個粉團又唔多發。

子爵府

回覆:bbbrian 的帖子

正常300克中或低粉,依士三克,糖我落二十克盐1/4茶匙,温水150ml.菜油(粟米油或芥花仔油)一大匙後下.依士用二三湯匙水一茶匙糖開咗放飯碗半小时先,如果有活力佢會發起

子爵府

回覆:bbbrian 的帖子

珍珠宮

回覆:點解食完饅頭後個口會酸酸地?

我都試過發酵30分鐘大都唔大下,但蒸完大左2倍有多,打開個鑊蓋嚇C我,不過包既中間係無外層咁鬆軟,但都ok架。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

回覆:點解食完饅頭後個口會酸酸地?

第一次整饅頭,原先想整朱古力旋風包,但走哂樣又無朱古力味

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

首頁

尾頁

跳至