懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有關開刀生bb既問題 (睇下有無媽咪幫到手)

1. 開刀生既走佬袋,同順產有咩唔同? 我剩係諗到唔使帶沖洗瓶咋∼∼
2. 應該帶有扣定係縛帶產婦衛生巾方便d?
3. 插尿喉痛唔痛架?
4. 生完之後用邊隻束腹帶最好?
5. 開刀生完,應該食咩補身? 幾時開始食?

唔該晒各位~~

大宅

Re: 有關開刀生bb既問題 (睇下有無媽咪幫到手)

我係2月8日係QE開刀,走佬袋應該開刀同順產差唔多啦,我都無用沖洗瓶,而產婦衛生巾我就用縛帶嗰啲,到落得床嗰時就用貼嗰啲,我而家用緊六甲村嗰隻束腹帶但就一般啦,個肚仲好似有3個月,而開完刀之後我都係食啲清淡嘢,12朝之後就開始食雞酒、X醋,幾日飲一次鹿茸,但啲人話無惡露之後先好飲嘛。

別墅

kitty1207, 唔該晒你呀, 我應該都會o係QE開刀生呀,所以仲有好多野想請教你,可以PM你嗎?

子爵府

畀面勳章

wutracy49
我係仁安生.佢d用品都包晒咁濟.
1.開刀都要 用沖洗瓶
2.用貼既
3.麻醉左先插尿喉唔痛
4.用貼既

大宅

係pm我啦。

別墅

tiffanylmc:

我後日會在仁安開刀

1.請問點解開刀都用清洗瓶呢?
2.第一日餵唔到人奶,會唔會令奶水少d, 可以自己帶電泵泵奶嗎?
3. bb第一日係咪要飲奶粉?自己帶係咪要每日$100?

thanks

大宅

tiffanylmc 寫道:
wutracy49
我係仁安生.佢d用品都包晒咁濟.
1.開刀都要 用沖洗瓶
2.用貼既
3.麻醉左先插尿喉唔痛
4.用貼既

tiffanylmc,

咁請問 remove 尿喉會唔會痛架?

子爵府

開刀唔駛用清洗平了啦.
第一日上到少少奶就己經好好(因為唔係自然生, d hormone未預備好), 你拿個pump去都冇野pump到出來呀.
bb第一日未必飲奶粉, 睇下你想唔想姑娘同你補奶粉比bb囉, 唔餵奶粉的話佢地會比glucose bb飲.
carlyli 寫道:
tiffanylmc:

我後日會在仁安開刀

1.請問點解開刀都用清洗瓶呢?
2.第一日餵唔到人奶,會唔會令奶水少d, 可以自己帶電泵泵奶嗎?
3. bb第一日係咪要飲奶粉?自己帶係咪要每日$100?

thanks
I support autism acceptance!

子爵府

唔痛的.
Retail 寫道:
tiffanylmc,

咁請問 remove 尿喉會唔會痛架?
I support autism acceptance!

大宅

其實開刀的話,清洗樽都有用架,我都係開刀,雖然我冇用,但我bb0個d濕巾囉,因為無論開刀或順產,都有好多惡露,生完又未咁快沖得涼,只係用乾巾抹會好乾同唔乾淨架。

大宅

我係用脫脂棉濕水抹, 經濟同衛生D, 清洗樽真係有用架.

大宅

我都覺得清洗樽在初初未沖得涼時好有用, 用其它野感覺好似唔夠乾淨呵, . 其實唔知公立是否一定要用繩的巾. 我係仁安生, 就用貼的巾的, 我又唔知繩的巾用來做咩 ? 開刀完我就差唔多3個星期之後先開始補.

首頁

尾頁

跳至