懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

可以分享一下全過程嗎? 謝謝!

大宅

回覆:請問有無JM係養和開完刀生B?

啱啱上個月係養和生,有咩你想知!

複式洋房

回覆 abccathy 的帖子

想了解下成個過程, 因為下個月到我, thanks! :D

別墅

abccathy 發表於 13-10-23 11:57
啱啱上個月係養和生,有咩你想知!
你半身麻醉嗎?我考慮緊,但都係有d驚

大宅

其實都只係差不多夠鐘, 便在房換衫, 姐姐推落手術房waiting area 等, 麻醉師/醫生可能會同你打下招呼, 問下你問題, 姑娘又會重複問下你問題, e.g. 有無假牙, 藥物敏感之類. 等候時, 老公在另一房換衫. 手術室 ok , 便推你入去.

入到去, cover 哂你心口對下, 你乜都睇唔到, 之後幫你插呢樣果樣, 打麻醉針之類. 攪掂前期功夫, 老公便入來. 之後醫生便開工.

bb 出左世, 醫生姑娘便做快速檢查, 之後抱比你, 影相. 姑娘都會幫你揸機影, 記得帶相機.

at the same time, 醫生連針.

影完相, 老公便要出去, 醫生 keep on working. 攪掂哂, 會推你出手術室 waiting area, 休息一陣, ok 無問題, 便推返上房.
BB 要 clean up & stay in warm box for 4 hrs.

e.g. 我9am 開刀, ~2:30pm 便見返 bb.

禁止訪問

複式洋房

回覆 hkjoejoe 的帖子

可以帶相機? 仲以為唔可得... 醫院都會用佢部機幫你影? 因為好似話有相送, 不過怕到時個樣好殘... 咁成個過程大約半個鐘, 快過睇牙醫?

大宅

bbkc2013 發表於 13-10-23 12:36

可以帶相機? 仲以為唔可得... 醫院都會用佢部機幫你影? 因為好似話有相送, 不過怕到 ...
當然可以帶相機! 姑娘都係用我地部機幫我地影, 即時返到房就有得睇.
送相比你係 bb 相, 但我同幾個媽媽夾過 d 相, 覺得假嘅. 因為完全唔似樣, 對眼個個都一樣.

成過手術過程, 真係半個鐘左右. 如果唔計準備時候, 我9am 開刀, 7:30am 姑娘已經叫醒我準備... 我仲好眼瞓... 無無聊聊攪到 8:30am 便推我落去.

複式洋房

咁好笑個個一樣?:lol 請問插同撥尿喉有咩唔舒服? 你住咩房? 人多唔多?

大宅

我係半身麻醉,睇駐院醫生,先登記入院,跟住護士會幫你清毛再返房等
到手術前半小時要換好衫等姐姐推落手術室。係手術室外有人同你核對資料先入手術室。麻醉師會入黎幫你先種豆、跟住叫你屈身打半身麻醉、再插尿喉,你只會感覺下身有啲麻脾,好快完全冇感覺。
醫生跟手入黎手術開始,大概十分鐘BB就出世,姑娘輕輕清潔完會俾你睇同影相,跟手BB會上BB房,醫,生聯完針就推你出等候室保暖,因為全身會發冷打陣。身體各樣穩定就返自己房!

大概第二曰就試落床,姑娘會先幫你帶腰封保護傷口,如果落床同去洗手間冇問題醫生會叫
姑娘除尿喉、五日四夜就出院!

複式洋房

abccathy 發表於 13-10-23 14:07
我係半身麻醉,睇駐院醫生,先登記入院,跟住護士會幫你清毛再返房等
到手術前半小時要換好衫等姐姐推落手 ...

要插住尿喉/ 袋去廁所? 有無俾尿喉/ 袋整到唔舒服? 請問係等候室保暖時C6可以一齊定得返自己一個? 需時幾耐?

大宅

剛開完

大宅

剛開完刀不能下床,一定有尿喉去小便,到你可以落到床就可以除尿喉
等候室老公可以陪住,時間要等身體暖就0k,視乎個人!

禁止訪問

複式洋房

abccathy 發表於 13-10-23 16:06
剛開完刀不能下床,一定有尿喉去小便,到你可以落到床就可以除尿喉
等候室老公可以陪住,時間要等身體暖就0 ...

Thanks! 請問你住咩房? 人多?

大宅

唔好客氣,我住私人房,唔知其他,淨係知私家房都爆晒,完全冇多一間房,好旺場

禁止訪問

大宅

Private room

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

十月頭生咗, 住6人大房, 日日都有床位吉出, 窗口位就full...

首頁

尾頁

跳至