想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

無左一邊輸卵管....

我之前因為宮外孕而無左一邊輸卵管,我好擔心會影響將來的生育能力,而且醫生都講到明將來我再有宮外孕的機會會比一般人高.真係講到我心都寒埋,好擔心呀!!! :-( :-(

有無過來人可以分享下,我都係剛剛做完呢個手術,想知道可以點樣補番好個身體&大約幾時先可以再懷孕呀?

大宅

Re: 無左一邊輸卵管....

唔駛咁擔心, 心情開朗先容易有bb架, 我有個朋友佢第一次懷孕但係宮外孕無左一邊輸卵管, 但係佢隔2-3個月又再懷孕, 而家仔仔都半歲大啦﹗

男爵府

我一年前同你一樣因宮外孕而無左一邊輸卵管.而家仲未有b. 其實兩次m來之後你就可以試下啦, 同時用竹絲雞煲下冬虫草/鹿茸補下身都好好架!不過我唔太受得竹絲雞, 所以煲左兩次就算, 平時改為整花膠

你做手術時,醫生有無順便幫你照埋另一邊?我check過係正常,不過同你一樣,醫生話仍有機會第二次都係宮外孕,因為婦科就係咁, 試過第一次之後,好易誘發另一邊, 所以叫我仍想有bb就要有心理準備

個時我都好唔開心(其實而家想番起都仲係),不過同老公商量過,覺得係你就係你,所以決定再試,搏一搏總好過放棄, 而家食排卵藥第4個cycle啦(因為我有卵巢多囊症), 都唔知點解照到有成2-3粒蛋蛋, 都係無法成功....有d灰心.

你都努力啦, 我個同事話我知佢媽咪之前都有宮外孕, 點知手術2-3個月後就有左啦, 嗰個就係我同事啦

大宅

前幾個月中秋節帶比我一家人的歡欣,六星期後帶比我一家人的失望,我同你一樣都係宮外孕而無左一邊輸卵管,只係有啲唔同我已有個十歲大的女,其實都係天意,十年來都無避孕,一來就攪成咁!e+最好養好自己的身體,唔死太擔心,我會同你一樣努力再試!

複式洋房

寶貝兒;
我都好似你咁呀,我試過2次宮外孕,第一次無咗左邊,第2次就介開右邊攞番出來,之後都未試過BINGO,我試過去做輸卵管照影,通但係唔順,所以下個月係仁安做IVF,不過你只係一次,其實你可以搵醫生幫你找出你的原因,因為可能是盤腔炎,所以令到輸卵管黏沾,只要去食藥,都可以再自然BINGO,你再有什麼問題,可以PM我.

複式洋房

我06年2月宮外孕, 係子宮角, 唔係輸卵管, 但一邊都封了,醫生叫我一年後先懷孕, 終於等到! 但又好擔心. 壓力好大,想 聽多D宮外孕後成功生BB既經驗!如有BB, 應點做? 即刻去看私家婦產科/政府?

別墅

估唔到原來有咁多人同我遭遇一樣, :-( , 睇完之後都覺得好難過, 好唔明白點解個天會揀我地.

唔知大家會唔會好似我咁, 死過翻生呢? 個日我係急証送入急証室, 之後直接送入手術室做手術. 醫生話慶幸我送院及時, 如果唔係就會失血過多, 救唔番.

件事已經過左一個月多 d , 不過我仲成日都會想起. 有幾晚仲發惡夢, 夢見自己死係急証室, 真係好驚, 好驚自己會無端端離開呢個世界, 死左都唔知咩事.

其實真係好唔想再記起, 但又真係無辦法忘記, 點可以當無事發生呢? 我已經唔敢去想幾時再有機會懷孕, 真係唔敢去想.

我好希望可以同各位過來人 keep 住聯絡, 互相支持, 互相鼓勵, 各位可以 pm 我, 大家一齊努力啦!

別墅

寶貝兒
我跟妳的一樣, 我是在02年出事的, 當晚12時多, 我發覺個肚同條腰好痛(我不知自己有了的, 因我的m時時不準), 好在當晚我老公出差剛回來立即送我去醫院, 情況跟妳的一樣.
我冇了一邊輸卵管都好驚好難再有bb, 在等候期間真的很怕若再懷孕會唔會再出事呢, 但又好心急好想有bb, 之後睇婦科食過排卵葯及照過輸卵管, 而每個月m來的日子附近我都特別留意, 心想如有事, 只要早發現都可以補救, 我不可以連那一邊的冇埋. 等了一年, 我終於有了, 他現在已3yrs old.
所以妳不用怕的, 小心啲, 每個月留意往自己的m, 放鬆心情, 妳一定再有的.

男爵府

寶貝兒:

唔好咁緊張,講真發生呢件事,我都down左好耐,唔敢去醫院探人,睇戲見到係醫院的情景都會想起呢件事而喊,但有時我都自己安慰自己,發生左就發生左,根本無論點去想點去喊都改變唔到,我都好想bb可以返來,有時仲覺得係自己累左bb,因為自己身體唔好而終止左佢的生命(因發現時bb已有心跳亦健康).

其實你可以去睇下中醫.我係睇吉叔的,佢話同我血氣唔夠,所以管內的絨毛無力推bb出去(係醫院照過,搵唔到宮外孕的原因),努力加油,中西合璧,唔放棄就有機會啦! :wink:

別墅

呀!我聽到你的經歷都好緊張,我就係好似你咁,突然 '病' 發,發生左咩事自己都唔知.

不過依家你仔仔都三歲,真係好替你開心,我都希望好似你咁,盡快生個心肝寶貝,因為我地兩夫婦真係好鍾意小朋友.

不過依家真係未係時間,我知我仲要等多一排,依家真係好難捱呀!

我想問下,我2月11日做手術,當日就即刻有惡露,來左大約一個半星期就清哂.但依家三月尾啦!我都仲未來M,其實正唔正常呢?好擔心呀!因為我一向經期非常準,今次咁搞一搞就亂哂,都預計唔到自己幾時會來.

anson*baby 寫道:
寶貝兒
我跟妳的一樣, 我是在02年出事的, 當晚12時多, 我發覺個肚同條腰好痛(我不知自己有了的, 因我的m時時不準), 好在當晚我老公出差剛回來立即送我去醫院, 情況跟妳的一樣.
我冇了一邊輸卵管都好驚好難再有bb, 在等候期間真的很怕若再懷孕會唔會再出事呢, 但又好心急好想有bb, 之後睇婦科食過排卵葯及照過輸卵管, 而每個月m來的日子附近我都特別留意, 心想如有事, 只要早發現都可以補救, 我不可以連那一邊的冇埋. 等了一年, 我終於有了, 他現在已3yrs old.
所以妳不用怕的, 小心啲, 每個月留意往自己的m, 放鬆心情, 妳一定再有的.

別墅

係呀!我都好似你咁呀!仲會發惡夢添.不過我以為我初初發生所以會咁敏感,估唔到你事隔一年都係咁,我都好擔心自己會一樣.依家睇完你咁,我都忍唔住喊啦!因為好有同感,你講中哂我心裡面的說話.

我都有打算睇中醫,吉叔係邊區?很好醫術嗎?可以介紹我嗎?我都想食中藥調理下,雙管齊下,希望可以早日康復,快D生BB.你都俾心機,加油,大家一齊努力啦!

sinpop 寫道:
寶貝兒:

唔好咁緊張,講真發生呢件事,我都down左好耐,唔敢去醫院探人,睇戲見到係醫院的情景都會想起呢件事而喊,但有時我都自己安慰自己,發生左就發生左,根本無論點去想點去喊都改變唔到,我都好想bb可以返來,有時仲覺得係自己累左bb,因為自己身體唔好而終止左佢的生命(因發現時bb已有心跳亦健康).

其實你可以去睇下中醫.我係睇吉叔的,佢話同我血氣唔夠,所以管內的絨毛無力推bb出去(係醫院照過,搵唔到宮外孕的原因),努力加油,中西合璧,唔放棄就有機會啦! :wink:

別墅

我都不太記得我之後第一次幾時來了. 妳有沒有睇開的婦科醫生呀, 我估妳問問他的意見, 同埋是否需要照下輸卵管(我自己覺得比較按心d), 如果是通的話, 應該好快便可以再有bb的.

寶貝兒 寫道:

我想問下,我2月11日做手術,當日就即刻有惡露,來左大約一個半星期就清哂.但依家三月尾啦!我都仲未來M,其實正唔正常呢?好擔心呀!因為我一向經期非常準,今次咁搞一搞就亂哂,都預計唔到自己幾時會來.

別墅

我在93年(未結婚)第一次冇做足安全而冇左一邊,印象深刻,在E院時比E生睇完又照,照完又用手去摸,來來回回大大話有成6-7個E生攪過,從那次起到依家我都不接受老公用手攪下面(幾慘呀),跟住一直都做足安全了,到03年結婚想生BB,食排卵藥+計排卵先做都唔得,開始放棄,乜都唔食唔計了順其自然啦,到06年1月1日檢到有左,開心到不得了,點知20幾日後(大年初一)小X,當時傷心到想死,不停問個天點解要咁對我呢?二個新年二個心情,小X後我就食中藥調理身體(冇再比壓力自己了我老公驚我成受唔到,但我老公係9代單傳),M完後每日一杯食8-10就停,等下次M到後再食,到8月/06M小姐唔搵我了,下星期我小B出世了,係囝囝添,所以唔好比壓力自己同老公,事事用平常心面對,順其自然.
祝:
各位好快便可以有bb,加油!!!!!

.認住我呀,我會告僱主的.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

寶貝兒,
見到你這個消息,我都替你難過,因為之前你bingo, 我有祝福你,生一個小寶貝兒,懷孕是一條不容易走的路,而我都曾經小產, 雖然唔是宮外孕, 但一直無心跳及見到bb, 所以最後要放棄, 現在正努力去迎接bb的到來, 當時你是否不知, 是否感到下腹經常痛,因為這是宮外孕的先兆.不過, 一切巳過去,要積極面對將來,建議睇下中醫去調理好身體,下次再有,就小心些.

別墅

原來當日你有份恭喜我, 你今日同我相認, 我就覺得好似老朋友見面咁, 更加好想喊住咁話俾你聽我的不幸.

其實宮外孕同小產真係搞到我地 D 做媽咪 o既死去活來, 明明知道懷孕之後, 全世界都開心都飛起, 但如果發生宮外孕同小產, 唔但止自己唔開心, 真係成個家族都會好失望.

依家我就係咁, 雖然人人都叫我唔好自責, 但我有乜可能唔怪自己, 身為媽咪都保護唔到個 BB, 唔怪自己怪邊個?

其實我懷孕五週就知道啦! 因為我經期一向好準, 遲來一日我都知自己有可能 bingo. 咁我就開始飲奶, 其實我一向唔飲, 因為飲左唔受得. 不過為左 BB 有營養, 唔飲得我都照飲.

個陣個肚都有少少陰陰痛, 不過只係好微痛, 而且唔係日日都有, 痛完之後又有大便, 我咪覺得係因為飲奶所以搞到自己肚疴囉. 我唔知道咁係咪就係宮外孕的徵兆, 可能真係都唔定, 只係自己粗心大意忽略左, 不過依家都成定局, 真係唔想再考究到底邊到出錯.

總之依家仲係難過到極點, :-( , 暫時無可能積極, 做咩都無心機, 提唔起勁, 已經唔係以前一日笑到黑的我了, 唔知道呀! 可能我要再有 BB 的時候先會放得低啦! 不過無論點, 將來我再有 BB 的話, 一定會好早去檢查, 因為我只係剩番一條輸卵管, 唔會再俾佢有事架!

Cherry_CYW 寫道:
寶貝兒,
見到你這個消息,我都替你難過,因為之前你bingo, 我有祝福你,生一個小寶貝兒,懷孕是一條不容易走的路,而我都曾經小產, 雖然唔是宮外孕, 但一直無心跳及見到bb, 所以最後要放棄, 現在正努力去迎接bb的到來, 當時你是否不知, 是否感到下腹經常痛,因為這是宮外孕的先兆.不過, 一切巳過去,要積極面對將來,建議睇下中醫去調理好身體,下次再有,就小心些.

別墅

寶貝兒:
妳唔好怪自己啦, 妳自己都唔想的. 冇人想有這種事發生.
我出事時都問過醫生點解會咁, 點解之前冇先兆, 佢話其實哩樣野真係冇先兆的, 就算做婦科檢查都唔會查輸卵管, 所以有這個問題的人都係唔好彩.

[quote]
寶貝兒 寫道:

總之依家仲係難過到極點, :-( , 暫時無可能積極, 做咩都無心機, 提唔起勁, 已經唔係以前一日笑到黑的我了, 唔知道呀! 可能我要再有 BB 的時候先會放得低啦! 不過無論點, 將來我再有 BB 的話, 一定會好早去檢查, 因為我只係剩番一條輸卵管, 唔會再俾佢有事架!

[quote]

係啦, 下次小心d就得, 妳同我例子都一樣的, 所以妳放心啦好快會有番的. 加油呀 !!

別墅

我知, 其實除左自己唔好彩, 我都唔知可以點樣解釋. :-( , 唯有下次真係小心 D.

首頁

尾頁

跳至