論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 工人私自同小僱主影相

jackie_lau2000,

如果係我, 我會同個工人講: 我好想要番D相底同D相, 因為所有有BB個樣的東西對我來說都很有價值, 你見我連幼稚園面試的淮考證都保留就知啦 !

如果佢比番我, 我都會多謝佢, 同時我諗, 工人薪金不算多, 我都要問佢要唔要番菲林錢同沖印費.

如果佢想留個記念, 我諗我都會送番幾張比佢, 當然係正正經經嗰D (唔係沖涼相) 啦.

大宅

好媽媽勳章

我工人都好鍾意同囡囡影相, 但佢事後都有比返我睇, 見到d相幫bb換哂d去街衫, 都有d相係無著衫褲淨得條尿片, 我就同佢講: (重咩呀, fashion show呀, 你又幫佢除哂d衫褲, 如果冷親佢點算, 唔可以再咁樣做d未經我同意

別墅

我個工人都有同我個弓影相, 而家d工人個手機有埋影相功能, 但唔知點解佢仲要哂埋出黎, 個次咁啱我睇緊自己d相,跟住佢就攞出黎比我睇, 我地返咗工, 佢影咗唔出聲, 我都吹佢唔脹.
^_^

大宅

ky205catho 寫道:
......其實工人可能好喜歡你小朋友, 所以才和她影相留念。

I agree with ky205catho....
what's wrong with you? are you worry that your child will become future " Cindy Crowford" and your maid will sell them and make a fortune out of them?

to me, it says something.. your maid like your child.

My maid has tones of pics of my son .... I was really glad.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗影普通正常既相就OK既......如果除哂衫露點就唔係咁好囉!!

我工人都有幫我對仔女影相. 最初我係唔知架, 不過有一次係佢部電話見到先知.

我其實都有少少介意, 不過又覺得佢都係鍾意佢地先同佢地影啫, 所以我最後都係無出聲.....

珍珠宮

szeszes 寫道:
可能我覺得, 比得人照顧 BB, 就一定要信佢地, 如果唔係就真係會好辛苦, 成日怕這樣成日怕那樣, 這是我個人既意見.

Agree with szeszes !! 我覺得冇咩問題, if always worry too much, 真係會好辛苦 & better not to employ a maid la

大宅

professor 寫道:
[quote]
szeszes 寫道:
可能我覺得, 比得人照顧 BB, 就一定要信佢地, 如果唔係就真係會好辛苦, 成日怕這樣成日怕那樣, 這是我個人既意見.

Agree with szeszes !! 我覺得冇咩問題, if always worry too much, 真係會好辛苦 & better not to employ a maid la [/quote]

Agree with Szeszes!!!!!
especially, "比得人照顧 BB, 就一定要信佢地"

大宅

WindyTan 寫道:
我吾知點解佢吾可以影小朋友相. 有什麼問題會帶出.

我諗未必有咩問題會帶出, 不過唔鍾意就係唔鍾意而且樓住已經同佢講過下次要影要問過佢, 咁而家個工人又唔問咁樓住緊係唔開心啦 :-| :-|

首頁

尾頁

跳至