論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人私自同小僱主影相

第一次發覺工人私自同囡囡影相, 之後我已同工人講清楚, 如要同囡囡影相必須得到我的同意....但之後未夠一個月再同囡囡影相 (未經我同意), 好在99在家中見到話俾我聽....之後我睇番工人影了什麼相..有幾張係浴照...雖然所有相都正常, 但工人仍未得你同意, 請問你地如何處理呀..

其實我很不開心, 因平時有乜特別日子, 我都會同佢影幾張相留念...亦會晒給她的....工人明天便是last day了..我是否要取回相底呢..

大宅

Re: 工人私自同小僱主影相

你個女女幾多歲啊? 你怕佢之後"la 索" 你啊? 係咪三點都睇到? 如果佢係同你關係好好的話應該係問題? 如果唔係就要取回啦. 啊其它相ok, 但浴照就唔得.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

fion2504,

2歲多些..不是怕佢"la索"..我冇錢..但我唔喜歡人地未經你同意下私自同我囡囡影相...關係一般啦...最嬲係同佢講之後再未經你同意下再影..(對我來說第二次什麼相都唔可以)..如果唔係我講來做乜..咪即係我自己發"up"風..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

之前我個工人放假返印尼,佢返黎仲同講話影左我個仔 d 相比佢既小朋友睇,我就覺得冇咩問題囉,因為佢好錫我個仔 & 好有心機湊佢架,除非佢做野不嬲都好唔店,我就一定炳佢啦

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我吾知點解佢吾可以影小朋友相. 有什麼問題會帶出.

洋房

其實可能你個工人要走,唔捨得個bb先想同佢影幾張相留念,我覺得沒有什麼問題。而且你都說所有相都正常,咁更加唔洗擔心喇

大宅

工人自己做乜野, 我冇權管...你出街影相, 沒有問題...但要同其他人影相, 你都要問下人先..對不?這是禮貌的問題...

如果工人真的那麼好, 我真的不介意佢同我囡囡影相...

正如去上Playgroup.都講明唔淮影相...

小melo & esmehouse
我都同意你的講法, 但我現在最不滿係同佢講完我的要求, 但仍然照做...仲影了成100張相呀..

大宅

我覺得ok喎!

洋房

我工人都未問我成日私自同我亞b影相架喎...有時用我部機有時用佢部機...佢影完會比番我睇架,我又唔覺有咩問題喎?-(

大宅

我都覺得影完俾番我睇都尚可接受,但佢唔係囉.

別墅

如果工人影完俾番你睇, 咁你就會鬧多佢一次呢.....
其實工人可能好喜歡你小朋友, 所以才和她影相留念。

jackie_lau2000 寫道:

洋房

佢可能真係驚你鬧佢呀...咁佢都係覺得你小朋友可愛先同佢影相,你都唔好太唔開心啦:lol:

男爵府

Hello jackie_lau2000

我都唔鍾意工人未經我同意同BB影相, 我講唔出甚麼原因, 總之覺得唔舒服, 唔自在. 工人自己鍾意影相係OK, 但我唔想我個BB做佢免費model 喎.

真係估唔到大部分媽咪都無所謂.

如果係我, 我會問她取回相底, 無謂工人走後才自己唔開心.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

100 張相咁多,又過份左喎

小melo & esmehouse
我都同意你的講法, 但我現在最不滿係同佢講完我的要求, 但仍然照做...仲影了成100張相呀..
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

咁可能佢對住你個女成兩年幾, 都有感情,仲知浴照無露點好不雅就ok啦.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

有係露點的浴照呀...

大宅

emmyfok,

多謝你明白我的心情呀..我真的不知怎樣形容自己的想法..
但是否會取回相呢...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己無請人工, 不過仔仔日間時份係由褓姆照顧, 褓姆佢地一家人都成日搵我仔仔做免費 model, 幫佢影相既......而褓姆佢地好多時都唔 send 返 D 相比我, 不過我覺得又無什麼大問題.

可能我覺得, 比得人照顧 BB, 就一定要信佢地, 如果唔係就真係會好辛苦, 成日怕這樣成日怕那樣, 這是我個人既意見.

複式洋房

我個bun bun都係咁,私自同bb影相,又吾比我同我老公知同睇,重將D相用來申請去加拿大做保母添,真係覺得有被雙重出賣的感覺。

佢用佢自己的相機影,佢又吾知我地知,根本就吾可能問佢羅返D相,我唸D相已屬於佢的私人物品 :-(

大宅

del

首頁

尾頁

跳至