跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB去唔到大便,可以點幫佢?

小兒已經快3日無大便了,見他很辛苦,努力了很久還是出唔到。早前已經由A+轉左日本明治奶粉,請問還有甚麼方法呢?他還有幾天才夠兩個月大。

別墅

Re: BB去唔到大便,可以點幫佢?

我阿B之前都係咁,健康院的姑娘話你可以等bb食完奶,佢的腸會郁,跟住用棉花捧刺激bb肛門邊邊位置(你可以加小小凡士林),同時初下佢肚仔,佢就有便便啦!我都try過幾次,係得喎!你都可以試下!仲有個方法,你bb如果食奶食得ok的話,你可以餐與餐之間比的水佢飲,因為佢唔夠水份,所以冇便便呀!希望可以幫到你啦!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

chuchumui 你可試吓見bb想便便時,你快d去用熱少少的水加棉花,係bb patpat周圍印吓印吓,彧沾濕棉花,慢慢搓d水流近bb江門位,記得d水可用熱少少,但你可接受見得,當bb用力時你可試吓,我個b都work,不過唔好次次幫佢呀

複式洋房

我同bb做按摩, 係佢肚仔上面打圈o甘按摩, 真係ok喎...

複式洋房

謝謝各位的幫忙,這些確是有效方法。不過BB重需要一些時間。

我打電話問過倍月,除了按摩肚仔和刺激肛門附近,要兩餐之間喂水。

另外隔餐用米水開奶,但要減一匙奶粉﹝昨晚醫生都說奶粉加米水會太多營養,怕食濟,一定要減奶粉份量﹞。上兩星期我都是用米水攪掂的,不過份量不當,又以為換了奶粉會無事。
<註:三個月大才可用開奶茶>

查過網站過去留言,似乎森永奶粉較能對峙便秘。。。這個尚待調查和考慮。

感謝各位媽咪!

大宅

我囝囝都係食明治, 也曾試過2天沒有便便, 後來我用了兩餐之間餵水, 和吃完奶後, 即時比佢飲小小水, 咁佢就日日都有便使啦。
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

大宅

我囝囝都係食明治, 也曾試過2天沒有便便, 後來我用了兩餐之間餵水, 和吃完奶後, 即時比佢飲小小水, 咁佢就日日都有便使啦。
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

複式洋房

謝謝!BB剛剛成功了!

我想我們主要是因為沒有喂水,於是攪成咁。事關出院前姑娘常常強調不用給BB飲水之故。

有朋友在女兒個多月大時面對同樣問題,她於是用開奶茶攪掂。我又到藥材舖一問,老闆認為開奶茶十分溫和,BB滿月就可以用......(只供參考)

在此感激各位的資訊和關心!

大宅

xjoanna,
我個b都成三日冇便便, 我睇完你既方法, 我立即去試, 第一次冇, 我跟住下一餐再試, 呀b就即刻有便便啦, thanks你既方法.
xjoanna 寫道:
我阿B之前都係咁,健康院的姑娘話你可以等bb食完奶,佢的腸會郁,跟住用棉花捧刺激bb肛門邊邊位置(你可以加小小凡士林),同時初下佢肚仔,佢就有便便啦!我都try過幾次,係得喎!你都可以試下!仲有個方法,你bb如果食奶食得ok的話,你可以餐與餐之間比的水佢飲,因為佢唔夠水份,所以冇便便呀!希望可以幫到你啦!
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

男爵府

我bb會早上"唔唔"好耐都唔出, 試過飲水,不過佢唔係好飲同唔想係佢訓訓下個時叫醒佢, 最後我就每日1,,兩餐開奶時加多半安水, 而家每日一次....

我都想試下用米水開奶, 係點開架??

首頁

尾頁

跳至