懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

宮外孕

一心以為終於有左bb, 開心都唔夠兩個星期就因為宮外孕而無左個bb, 仲因為撐穿左條輸卵管而內出血, 差d命都無, 最後要切左一邊輸卵管先可以保住條命, 好唔開心呀!!
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

別墅

Re: 宮外孕

唔好諗咁多,好好休息,養好身體,遲d再黎過!

別墅

唔好唔開心喇, 要好好補番, 起碼要五年後先可以再懷孕, 咁身體先可以徹底恢復, 五年內都要好小心, 如果唔係對大人同BB都有危險, 一定要好好避孕, 因為只剩50%舒卵管, 所以好難自然懷孕, 真係要睇彩數.

大宅

I strongly suggest you to do IVF next time...

民房

Don't worry, my friend also 宮外孕 & 撐穿左條輸卵管 for 6 years ago. She has baby again and her daughter has 5 years old now. So be happy and take care yourself at first.

別墅

寶貝兒,

Don't be so upset!

I also got 宮外孕 in 6/06. Then I took a rest for 6 months. Now I'm pregnant again and 3 months already!

In those 6 months (for recovery), what I did was take more rest, have a balanced diet, take Chinese medicine, do mild exercise, e.g. Yoga (after 3 months).
So don't give up! Take care!

別墅

下? 五年? 要咁耐咩? 醫生話三, 四個月就可以再次懷孕, 我都打算休息半年都應該 ok, 五年? 我唔想等咁耐呀??? :-( :-(

萬獸之王 寫道:
唔好唔開心喇, 要好好補番, 起碼要五年後先可以再懷孕, 咁身體先可以徹底恢復, 五年內都要好小心, 如果唔係對大人同BB都有危險, 一定要好好避孕, 因為只剩50%舒卵管, 所以好難自然懷孕, 真係要睇彩數.

別墅

原來你都試過, 咁你當日又係咪好危險呀? 我直頭死過翻生呀! 依家距離個日雖然已經過左兩個星期, 不過我仲好記得當日的事, 真係好得人驚, 我真係以為自己會死呀!

我依家仲係好唔開心, 我唔知應該點做先可以唔再想呢件事, 你有咩好方法呀?

你咁快就有左, 真係替你高興呀! 希望我都好似你咁幸運, 祝你同 bb 都會健健康康啦!

bushcheng 寫道:
寶貝兒,

Don't be so upset!

I also got 宮外孕 in 6/06. Then I took a rest for 6 months. Now I'm pregnant again and 3 months already!

In those 6 months (for recovery), what I did was take more rest, have a balanced diet, take Chinese medicine, do mild exercise, e.g. Yoga (after 3 months).
So don't give up! Take care!

大宅

寶貝兒 :

我04年都試過....不過好彩 keep 到條輸卵管....
我02年又小產過.....唔好放棄 !!!
個人認為 rest 4-6 mths OK....一切都好 depends....
also 你 hubby 都補下無壞,之前我only 補自己....后來燉冬蟲草吃...hubby 又吃....而家有左4.5 mths 喇

bushcheng:

一直也在0709 mama 留意你...一直也默默祝福你....
好開心你已絰 3 個月喇.....
恭喜你呀 ^_^

別墅

其實我最唔忿氣就係 keep 唔到條輸卵管, 白白無左一邊真係好激氣, 不過鬼叫自己唔早 d 檢查, 依家怪邊個都無用, 無左一邊已經係事實, 喊都喊唔番, 唯有依家食多 d 補品調理番個身體先啦!

我都覺得休息 6個月係最基本 (不過呢 6 個月我都覺得好難捱) 仲要係媽咪屋企休養, 要同老公分開住, :-( :-( , 搞到我老公好似好慘咁, 一個人孤伶伶係屋企, 又無湯飲, 又無飯食. :-(

咁除左食冬蟲草, 仲可以食 d 咩補下身?

大宅

寶貝兒

唔好氣餒 !!
叫你吃冬蟲草.只因為我知道佢係補而不燥咋
其他可以吃 d 乜野...我唸都係ginger rice, ginger 酒煮鷄....整暖返個子宮先

首頁

尾頁

跳至