懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

葉酸藥可唔可以斷食?

其實我唔係好知道葉酸的功效.不過醫生講業酸對 BB 好重要, 尤其對初初懷孕時.

我係6週個陣睇左個 C+醫生, 佢俾左兩個星期葉酸藥我, 即係應該食到8週. 不過我覺得佢態度唔係咁好, 所以唔想再睇佢.

我係公立醫院排期見醫生, 不過初診都要去到12週, 我都打算等. 不過我唔知道醫院會唔會俾藥我食, 如果有, 唔知又會唔會有葉酸.

咁當佢有的話, 即係我要停四個星期葉酸, 各位媽咪, 係懷孕初期如果停食葉酸的話, 會唔會有影響呢?

男爵府

Re: 葉酸藥可唔可以斷食?

以我所知你可以係市面買到葉酸架!但係我都冇食一排,都唔知有冇影響,我都想知唔食得唔得

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

葉酸係bb腦部發育所需.
日常飲食未必足夠,食左會好d.

妳要求,政府醫院就會俾足8 weeks既葉酸妳(pwh係咁).
妳而家去藥房都可以買到.
or去睇一般c+都會俾妳.不用擔心.

複式洋房

葉酸對bb好重要家,你睇下可唔可以食D其他野代替

複式洋房

食啦, 萬寧都係買幾十元一樽, 葉酸對BB個腦部發育好重要架 !

珍珠宮

2024年龍年勳章

12週已經唔需要再食葉酸, 所以政府唔會開比你架喇.

你自己去萬寧 or waston買啦, 好平架咋, 幾十蚊就有啦, 你買400mcg既, 每日一粒就夠架喇.
希望每天開心渡過 ;-)

別墅

12週就可以唔駛食啦! 咁我諗我真係需要另外買來食啦! 唔知邊隻牌子好呢?

複式洋房

我準備懷孕時有食,後來有咗食反而會經常嘔,我個醫生話食唔落就不要食,正常飲食便可,最緊要自己開心,所以我有咗五個星期就已經無食啦!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

ME TOO
白合花 寫道:
[quote]
寶貝兒 寫道:
其實我唔係好知道葉酸的功效.不過醫生講業酸對 BB 好重要, 尤其對初初懷孕時.

我係6週個陣睇左個 C+醫生, 佢俾左兩個星期葉酸藥我, 即係應該食到8週. 不過我覺得佢態度唔係咁好, 所以唔想再睇佢.

我係公立醫院排期見醫生, 不過初診都要去到12週, 我都打算等. 不過我唔知道醫院會唔會俾藥我食, 如果有, 唔知又會唔會有葉酸.

咁當佢有的話, 即係我要停四個星期葉酸, 各位媽咪, 係懷孕初期如果停食葉酸的話, 會唔會有影響呢?

我當日食左一次已經無食啦!!
因為o個時成日嘔,見到都唔想食,
而且,葉酸也可在食物吸收的,
食多d綠色的菜和花生都可吸收到![/quote]

大宅

孕婦多服葉酸能防畸形胎,防止生出神經管缺陷的嬰兒, 後來又發現它能防心臟病, 癌症, 成為非常受注目的營養素

蘆筍中含有非常豐富的葉酸, 大約五根蘆筍就含有100mcg 的葉酸, 已經達到每日建議量的1/4, 所以多吃蘆筍就能達到補充葉酸的功效, 不單是孕齡婦女要多吃, 一般人吃蘆筍能防癌抗老防心血管疾病

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至