自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

真係估唔到一個4歲半既小朋友會識咁講~

自從上星期四知道自己有左之後,都唔敢講俾大女知,因為除左佢之外,我仲有個細女,到左今日去左醫生度詳細檢查,肯定可以陀之後,就決定左今晚講喇~(因為今晚得返我同佢係屋企)以下係我同大女既對話~

我:希文,(抱佢坐上我度)講樣野你知,媽咪有左bb呀~
希文:(望下我個肚,望下我)唔係呀~你講笑咋!(用第一次做爸爸既語氣講)
我:係真架,媽咪真係有左bb呀~
希文:(又再望下我,又望下個肚)唔係真既,你講下既o者,你啱啱食飽,個肚脹左之嘛~
(眼開始有淚水)
我:真架,媽咪個肚入面真係有左bb呀,你知媽咪唔講大話架~
希文:(一路講假既,你呃我o者,一路眼紅,一路望我,跟住嘩一聲喊左出黎)點會咁架~~
哇~~~(就好以我知道自己有左bb果一刻既反應)
我:做乜呀,你做乜喊呀~
希文:(喊左陣)
我:不如你話俾媽咪知你喊乜呀~(心諗,更係怕媽咪又俾人分薄左啦,唉,小朋友)
希文:(喊得好慘好淒涼)嗚~~媽咪生bb好辛苦架,我唔想你咁辛苦呀~仲有呀,我怕你
入左醫院唔會返黎呀~
我:(即刻喊,但係又唔可以俾佢睇到,所以即刻攬實左佢)傻豬黎既,媽咪唔辛苦架,媽咪
會返黎架,只要你乖同聽話,媽咪又點會辛苦呢,而且你諗下,我生完雪雪,咪又返左黎(自
己都喊緊)
希文:媽咪呀~唔好啦,佢地(指bb)好煩架,成日喊,夜晚又喊,攪到你冇得訓,唔好帶返黎
啦~
我:(我再眼都紅晒,又想喊埋一份)唔會既,你睇雪雪(細女),佢都冇乜點喊呀,頭幾個月
係煩少少,但係你睇而家,你同雪雪玩得幾開心,係咪?
希文:有我同雪雪咪夠囉,點解又多一個架~(已經收左聲,但都仲索緊眼淚)
我:(沈默左陣,唔知點講好 )
希文:係咪爸爸又放左d精子入你度呀~ 攪到你又有bb(因為有俾佢睇家計會出既
性教育圖書,但估唔到佢咁記得)
我:
希文:爸爸好衰架,成日放d精子入你度,等我打電話鬧佢,今晚唔俾佢返黎~ :evil: 然後等
我幫你攞返d精子出黎,咁咪冇bb囉~ (終於有返d小朋友既天真)
我:吓~ 唔得個喎,放左入去,冇得攞返出黎果喎,而且bb已經係入面架喇~
希文:咁不如咁啦,以後唔俾爸爸同你一齊訓,咁佢咪唔可以再放精子入你度,咁咪唔會有
bb囉~
我:(激死左)咁爸爸訓邊呀~
希文:訓廳囉,以後都唔準入房訓
我:咁今晚點呀,雪雪又唔係度(我同細女訓,希文自己訓,老公真係訓廳)
希文:咁今晚我同你訓囉,總之唔俾爸爸同你訓啦~ 我仲要講俾婆婆知,
話爸爸蝦你,攪到你有bb~
我: 我同婆婆講左我有bb啦,婆婆知架喇~
希文:我都要同婆婆講架,邊個叫爸爸蝦你呀~
我:(心都甜晒) :-P 咁你聽日話俾婆婆知囉~
(對話大致上完)

我真係估唔到,一個4歲半既細路女,會講d咁既野,開頭我仲擔心緊,佢會唔會因為多個人仔出黎,而覺得媽咪俾人分薄左呢 又會唔會覺得我唔再鍾意佢呢 但佢最後講出黎既答覆,居然係因為擔心我辛苦,擔心我有事,所以先喊 :-( ,果刻我真係好感動,好開心 :-( 原來女女居然咁為我著想,所以我好自豪,我有一個咁既女女 :-(
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

複式洋房

Re: 真係估唔到一個4歲半既小朋友會識咁講~

恭喜妳有個咁貼心嘅囡囡. 好羨慕呢

我都有個囡囡3 個月, 希望佢將來都會咁乖乖就好嘞
請入嚟跟進囡囡生活點滴啦http://www.babyhome.com.tw/bb/193501

子爵府

你囡囡好可愛

大宅

so touching :-(

Bless you, yr lovely girls..and yr family.

我只講事實

大宅

我都睇到眼濕濕,
亦"鄧"你高興,你好福,有一個咁錫你/生性既囡囡!!!!

子爵府

恭喜你啊! 個女女o甘乖o甘smart, 又有o左BB

雙喜臨門!!
Display Picture from Rita et Machin

大宅

小巫女女

好 sweet 呀~~
點都好啦, 最緊要你要小心身體

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

火火火火 寫道:
我都睇到眼濕濕,
亦"鄧"你高興,你好福,有一個咁錫你/生性既囡囡!!!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

養到個女咁乖, 再辛苦都抵返啦

男爵府

好感動

禁止訪問

大宅

又感動又攪笑呀!
你囡囡好乖好醒呀!

大宅

從你呢番對話,睇得出親子關係既重要,同埋你做得好好
人人常歡笑 不要眼淚掉

伯爵府

睇到佢喊果度都睇到有小小眼濕濕....

好感動, 囡囡好乖, 不過佢講嘅野又好搞笑

祝你生個肥肥白白嘅 bb 呀

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

你個女好生性呀!真係幾感動既!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好感動你囡囡好攪笑
祝你生個肥肥白白既豬仔

男爵府

睛靈勳章

你個囡囡真係可愛

洋房

好sweet 呀,個女好顧你感受!!! 好天真、好可愛呀!!!恭喜晒!!!!

別墅

樓主,
好感動, 你囡囡好乖,好叻.我都曾經同你樣擔心仔仔會因為我有bb而不開心,好彩佢而家都好接受,重好喜歡小b,每次啺我一啖都要埋我肚裹的小b.親子溝通真是好重要.

大宅

好羨慕

首頁

尾頁

跳至