論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:次次叫姐姐一同出去,佢都拒絕我

無得拒絕,佢職責范圍!

大宅

回覆:lwsdebbie 的帖子

如果跟足合約,佢只是室內指定單位工作。當然太多灰色地帶。就算洗一隻碗,佢錄低左,反面之時,佢工會律師就會有理據撐腰告人。

大宅

我也不帶因見她黑面也不想一起

男爵府

好媽媽勳章

我姐姐從來冇拒絕我,以前阿仔細,佢好多時掛住餵仔都唔食嘢住,係我叫佢食我餵佢先食。

去親我媽咪婆婆屋企,食完飯亦會好主動執嘢洗碗。

而家阿仔3歲,已經少咗好帶同姐姐出去。

子爵府

試過去親戚屋企食飯, 個聚會成20人, 而個親戚有賓賓, 但唔知點解最終係我工人洗晒所有碗. 可能我工人覺得去到唔做野好似好怪, 所以搵野黎做. 但係我眼中佢係比親戚個工人老點. 自始我好少帶工人去,

禁止訪問

複式洋房

cindywy 發表於 13-9-29 15:45
可以拒絕嗎?唔係職責範圍嗎?

no but 姐姐must take care your kids and cannot do other housework.

my 姐姐 did nont like go with us too...... but still need to go

子爵府

我出街都吾鐘意帶工人,吾想由朝到晚對住佢

大宅

引用:回覆+dannychiu123+的帖子昨晚6點,我已叫

原帖由 lwsdebbie 於 13-09-29 發表
回覆 dannychiu123 的帖子

昨晚6點,我已叫佢一齊出去,佢話sick ,吾出,我都係要佢出,去到酒樓佢無食 ...
直頭係玩嘢,做埋咁多小動作,我吾會理佢,我係mom,你係工人,吾好係我面前擺姿態。

男爵府

而家係叫工人一齊出去,唔係問佢得唔得,所以冇得say no, 你姐姐明顯玩野。
不過我冇呢個問題因自己唔鍾意帶工人出街,两公婆自己凑足全程,辛苦少少但有很好的一家三口親子時間,值得嘅

大宅

我的小朋友一個三歲,一個五歲,他們大左,我也小帶工人出去,也不用她幫手,佢不出去,也慳車費,飯餐錢.

伯爵府

邊有得俾佢選呀, 叫得佢去就梗係有需要架啦.

佢唯一可以拒絕我係非工作時間囉.

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我出街都吾鐘意帶工人,吾想由朝到晚對住佢

原帖由 964000 於 13-09-30 發表
我出街都吾鐘意帶工人,吾想由朝到晚對住佢
x 2

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:而家係叫工人一齊出去,唔係問佢得唔得,所

原帖由 littlerabbitmom 於 13-09-30 發表
而家係叫工人一齊出去,唔係問佢得唔得,所以冇得say no, 你姐姐明顯玩野。
不過我冇呢個問題因自己唔鍾意 ...
一樣。 我地去街一定唔帶。 係有時去婆婆度食飯會叫埋佢。

男爵府

樓主工人明顯在表達不滿,但由於開頭處理得5好,佢依家玩野預左佢。建議:由依家開始,你要佢去,佢就要去,要firm D,5係問佢想5想去,佢話病就叫佢食藥。去到佢5黑面為止,佢要番黎食cup noodle當睇佢到。至於其他人既眼光,樓主不用太在意,教工人同教仔一樣,旁人如何了解固中辛酸呢!

子爵府

2018復活節勳章

cindywy 發表於 13-9-29 15:45
可以拒絕嗎?唔係職責範圍嗎?

係囉 , 我從來叫個工人跟我地出去,都唔會問過佢想唔想去

大宅

引用:每次叫姐姐一同出去食飯,去我媽家都拒絕,

原帖由 lwsdebbie 於 13-09-29 發表
每次叫姐姐一同出去食飯,去我媽家都拒絕,佢話屋企有野做OR 自己SICK 拒絕我吾出,你個個會嗎? ...
我以往加現任工人都未試過

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

從來唔帶工人出街,family day 咪鬼阻住

公爵府

回覆:lwsdebbie 的帖子

我平日如果只帶一個小朋友出去玩就好少帶姐姐,出去食飯,要帶哂2個,又要佢幫手睇住細果個,我先帶埋佢去。所以姐姐知道佢出去都係要幫手唔係玩,唔會亦未試過話唔出。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至