論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

每次叫姐姐一同出去食飯,去我媽家都拒絕,佢話屋企有野做OR 自己SICK 拒絕我吾出,你個個會嗎?

jellomama  唔會  發表於 13-9-29 19:08

子爵府

BK Milk勳章

回覆:lwsdebbie 的帖子

不會。
妳真的有事給她做嗎?

大宅

same as you ,佢地最鐘意就自己1個係屋企

珍珠宮

工人明白其實出去不是食飯,是幫忙揍小朋友,所以不喜歡去!
仔有3、4歲時,我們去邊,都不會帶工人了!

男爵府

回覆:次次叫姐姐一同出去,佢都拒絕我

可以拒絕嗎?唔係職責範圍嗎?

大宅

回覆 cindywy 的帖子

我雖然小孩是小學生,但有時叫她去我媽到我執野佢睇小孩,or佢跟我食完飯都要幫忙洗野,呢啲佢都要做嘛。另外我就是不想佢冇乜野做,留在家玩電話,所以佢次次拒絶我,我次次都拒絕番佢,但佢明知我會咁反應,佢次次都話不去,佢真是什麼心態呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同佢講以後叫佢出街唔可以say no, 呢個係工作之一,佢無權選擇.

明天會更好~~

男爵府

係工作日,又係要佢湊小朋友嘅話唔到佢拒絕!

妳話如果我請妳出去食飯妳可拒絕,但我出去食飯要妳睇小朋反係好工作,唔可拒絕。

我果個叫佢一齊去食飯或帶小朋友睇醫生,都有時話唔舒服或比說話我聽話:我都要去?我會話係!!

唔知叫佢地出去有咩問題!阿之阿左。

水晶宮

引用:同佢講以後叫佢出街唔可以say+no,+呢個係工

原帖由 LongRyan 於 13-09-29 發表
同佢講以後叫佢出街唔可以say no, 呢個係工作之一,佢無權選擇.
Agree,我工人唔會咁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

乜可以拒絕架咩?! 你係僱主係命令佢跟你出去, 並唔係問佢可唔可以出去喎.....

工人話屋企有野未做晒, 你係僱主就直接同工人講唔使佢做住, 番屋企先做番.....

你下次出門口前先通知佢.....唔好比佢搵藉口.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

2024年龍年勳章

係囉, say no 定唔想撈? 唔係, 依家佢地大曬架, 係我地請佢地返黎睇佢地面色做人, 貼錢買難受

別墅

SAME SAME
不過我工人十分喜歡跟我出街,如果佢知道有PARTY 佢冇得去,反而唔開心

禁止訪問

引用:每次叫姐姐一同出去食飯,去我媽家都拒絕,

翡翠宮

唔會比佢say no

大宅

回覆 dannychiu123 的帖子

昨晚6點,我已叫佢一齊出去,佢話sick ,吾出,我都係要佢出,去到酒樓佢無食過什麼,屋企人問咩原因,佢話sick,我給家人感到我好衰。回家經過ok,佢竟買了杯麵回家食,佢其實是否玩呀?

水晶宮

引用:回覆+dannychiu123+的帖子昨晚6點,我已叫

原帖由 lwsdebbie 於 13-09-29 發表

昨晚6點,我已叫佢一齊出去,佢話sick ,吾出,我都係要佢出,去到酒樓佢無食 ...
個工人好玩野喎。

既然係咁,下次更加要叫佢出。

wcpcelia  agree  發表於 13-9-29 19:07

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:回覆+dannychiu123+的帖子昨晚6點,我已叫

原帖由 lwsdebbie 於 13-09-29 發表

昨晚6點,我已叫佢一齊出去,佢話sick ,吾出,我都係要佢出,去到酒樓佢無食 ...
嘩!分明玩嘢,似係唔想做嘢或應酬你家人多D!我工人相反,叫親必去,但去到只顧食飯,我囝囝完全唔理,同佢講過佢要幫手佢仍然當自己係上賓,所以我而家如非必要,都唔會叫埋佢!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我通常都唔會帶姐姐出街,有時我都想俾佢休息下,不過因為佢真係好好!不過你個擺明唔去就過份d

男爵府

我個姐姐初初都話唔想去,係咁同我呀媽講,講到我都覺得煩既時候,我叫佢自己同先生講,先生批准你咪可以唔使去,最終咪死死地氣要跟我地去

別墅

咁下次帶佢出街前記得羅盒杯面俾佢
最好叫佢攞埋fork 唔洗佢搵
叫佢專心做野或專心坐好

首頁

尾頁

跳至