想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好想生bb, 但好肥

大家好, 我係新join既, 希望各位有經驗既媽媽可以幫下我

我有185磅重, 可能係骨重, 睇落去人地都係估160磅左右, 但自己知自己事, 我知咁肥陀BB會有好多問題, 我先前食過西醫D減肥藥, 但食下停下咁, 最後都係無用既, 只可以怪自己無恆心, 而家我老爺奶奶都開始催啦, 我自己其實都想生既, 因為都就黎28歲啦, 老公就黎29歲, 我地結左婚3年幾啦

而家想問下 :
1) 先前結婚時無做婚前檢查, 而家應該做邊隻檢查呢?
2) 如果太重, 陀BB時有咩大問題?
3) 生個時會唔會好辛苦?
4) 如果而家開始做準備, 要做咩?

多謝大家幫忙

子爵府

Re: 我好想生bb, 但好肥

1.做懷孕前檢查,驗德國麻診,梅毒,肝炎,RH因子,地中:海貧血,驗精......之類.你去家計會又得,私家又得,大至都係呢幾樣.
2.太重唔係問題,如果到時過重醫生會教你食營養餐.
3.生既時候我諗無人唔辛苦.
4.做左懷孕前檢查先,如果以上測試有問題會影響BB既健康.

大宅

唔該晒!!

侯爵府

Dull_lau
hi, 我同你差唔多,未生前同你一樣,都擔心自己太肥會影響生bb,但係都ok架。人地七個月先去飲糖水,而我約三個月就要去飲,check下有無糖尿,好彩pass姐。
仲有每次產檢前一晚,我都會食得清淡d,所以檢查驗小便時,次次都passed,所以你都唔使咁擔心

大宅

Hi Sandwich,

Thanks!!

我想問下你到生既時候有幾重/bb有幾重/係咪順產/痛左幾耐呀?

唔好意思, 比較多野問 :wink:

侯爵府

hi, Dull_lau
pls check pm

珍珠宮

2024年龍年勳章

我未有bb前仲重過你啦, 只要你有左bb之後唔好亂咁食野攪到自己勁重好多就無問題的, 我依家7個幾月, 整個孕期重了15磅. 糖尿無問題, 4個幾月時有血壓高但依家又正常返, 無水腫, 行動自如, 仲有一個好處就係唔覺得自己大肚所以仍然好輕盈.
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都好肥,仲肥過你呀。

唔知係咪咁好難有bb呢?我試左成年都無。
我都有減肥架,不過減極都係咁肥。 :-(
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

bebu, 我問過我公司醫生佢話肥唔關事既, 不過有左就一定要小心飲食姐, 我都以為自己難有bb, 但好好彩一次就有左.

侯爵府

Jessy 寫道:
bebu, 我問過我公司醫生佢話肥唔關事既, 不過有左就一定要小心飲食姐, 我都以為自己難有bb, 但好好彩一次就有左.
咁都好d,哈哈~~都要恭喜你啦。
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

bebu, 多謝呀, 我都祝你快d有bb呀

侯爵府

Jessy 寫道:
bebu, 多謝呀, 我都祝你快d有bb呀
承你貴言呀!

大宅

Jessy,

聽你咁講,我都放心d呀.
我都係好肥(over185lbs),但又想生多個
我呢兩個月都試緊,未成功
希望趕得切出年尾生啦,到時亞哥都5歲了

祝大家'一擊即中'

民房

Dull_lau 寫道:
Hi Sandwich,

Thanks!!

我想問下你到生既時候有幾重/bb有幾重/係咪順產/痛左幾耐呀?

唔好意思, 比較多野問 :wink:

Dull_lau,

生既時候有幾重:195(未生時~178)
bb有幾重:3.705(8.15磅)
係咪順產:算係(但要用儀器幫手吸出尼! )
痛左幾耐呀:36hr(全個陣痛過程 ) (大痛~15hr)

但係我生完3、4日後磅重(在E院),得返165磅 ,
未生時~178磅

**我有妊娠糖尿(即糖水測試failed,要8度合格,我就8.1度,
攪到24周時要入院食糖水餐(4日3夜),出院後仲要每日拮手
指3-5次,直至生完為止...... :-( ,跟住在24周後就冇得再返
健康院覆,要轉去醫院覆,另外每次帶埋部血糖機及每次自己
拮完手指嘅紀錄去另外見糖尿姑娘(姑娘為怕我地出古惑寫個
血糖度數低d,部血糖機就可以check返晒你之前拮手指嘅紀
錄,所以冇得扼),如果佢睇到你d度數成日都偏高/一餐半餐高
好多,就捉你再見埋營養師,了解吓你平日/果餐食咗d乜,點解
d度數會咁就,教你食嘢....!
總之就係煩! :-(

不過依家咁多大陸人尼生仔,唔知會唔會連呢d資源都冇埋!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。 「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

無上黎2日, 見到咁多sister留言, 真係好感動...

Hi Jessy : 唔該你d資料, 祝你生番個肥肥白白既阿b

Hi bebu : 大家一齊努力, 一齊快d bingo啦

Hi Cherry_Mami615 : : 唔該你d資料, 不過痛左咁耐咪好辛苦囉?因為我真係好鬼怕痛架 :-( , 我同c6都諗住做產檢就2邊一齊做, 生就會係私家生, 因為照顧會好d , 唉, 萬大事都係等bingo左先有得算啦

首頁

尾頁

跳至