美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唇爆拆....好心痛呀?

平時一年四季,我囡囡都有爆唇情況(她8歲),但今年冬天她個唇爆得很利害 :-(
她有擦Lip cream,但都有爆唇及流血?
我都唔知點好?? 我好心痛呀~~~:-(
係唔係她欠缺維他命乜??
是否要看醫生or擦d乜野好??
請大家比d意見我
thx

男爵府

Re: 唇爆拆?

I'm same case then your daughter, but my lips feel better after I use 'Labello (lipstick)', maybe you can try try. It's not so expensive, around $20.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都成日爆唇, 又鐘意咬咀唇.
所以夜晚會用[凡士林]搽咀唇,
好好架!!!!!!

我以前做牙醫助護時, 醫生幫人洗牙前
都會叫我幫人搽d在咀唇上, 以免張開
口時爆咀. 不妨試下啦 !!!!
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

我個囡囡又係咀唇爆擦, 又成日鐘意咬咀唇, 搞到個咀流血, 爛唇, 最近買左一支凡士林專搽嘴唇個隻cream, 依家好左好多, 但未完全好晒! :cry:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

凡士林始終唔係靈丹妙藥,
我都成日搽至好返.
有時 (好似而家咁)個唇又乾,
咁又走去搽.

而家我唔再咬唇就唔會再爆了.
努力同勤d搽啦.
當然提小朋友飲多d水都好緊要.

伯爵府

我夜晚臨訓前都搽凡士林潤唇膏, 因為本身個咀唇都好乾....搽左真係好d.....

我見到萬寧有 QV潤唇膏賣, 我都買左1支, 試搽過1次, 都幾潤, 可以買黎試下

男爵府

好媽媽勳章

我囡囡有濕疹,每次轉天氣嘴唇四周&嘴唇就首當其衝又乾又出血,仲痕到cc下,最大問題佢d濕疹係唔可以亂用唇膏,我唯有晚上等佢瞓左,就幫佢用厚厚ge凡士林搽嘴,再用2張長長細細ge保鮮紙分別貼上去,等佢敷到佢自己唔舒服整luck為止,但次次敷完都好好多,無咁乾,不妨一試.

別墅

我以前同你囡囡一樣,我仲慘連嘴角都烈,所以跟本好唔好,因為一講野就會損 :-(

跟住試過係訓覺果陣都搽,咁起身後,講野個咀都無裂無痛。

你試下買CLARINS lip plam比佢試下,係貴少少$1XX,但真係好得。

民房

try La Mer's Lip Balm...very good.
I love hubby piggy forever!!! Why will our baby join us???[br] ***Baby baby, we are waiting for you. When will you come??...We will be great mom and dad. Come come!!! Don't let us wait too long!! Hope you are a baby girl!!***

珍珠宮

Duck 寫道:
我以前同你囡囡一樣,我仲慘連嘴角都烈,所以跟本好唔好,因為一講野就會損 :-(

跟住試過係訓覺果陣都搽,咁起身後,講野個咀都無裂無痛。

你試下買CLARINS lip plam比佢試下,係貴少少$1XX,但真係好得。

hi,Duck,
CLARINS lip plam,真係搽左唔會爆唇? ?-(
請PM正確價錢比我!($1XX) ?-(
thx

珍珠宮

AE_bb 寫道:
我夜晚臨訓前都搽凡士林潤唇膏, 因為本身個咀唇都好乾....搽左真係好d.....

我見到萬寧有 QV潤唇膏賣, 我都買左1支, 試搽過1次, 都幾潤, 可以買黎試下

你只試搽過1次(QV)?甘....積係唔好用la? ?-(

珍珠宮

一位媽咪 寫道:
我都成日搽至好返.
咁又走去搽.

努力同勤d搽啦.

每日搽凡士林多少次,才好? ?-( 是否搽薄薄一層ar?
我囡囡好鍾意用舌lam唇!:-((我叫她唔好lam!佢唔乖~~)
thx

珍珠宮

christy-mama 寫道:
我個囡囡又係咀唇爆擦, 又成日鐘意咬咀唇, 搞到個咀流血, 爛唇, 最近買左一支凡士林專搽嘴唇個隻cream, 依家好左好多, 但未完全好晒! :cry:

我都有buy凡士林專搽嘴唇個隻cream比囡囡搽,都唔係好得! :-(
甘....凡士林同凡士林專搽嘴唇個隻cream,有咩分別? ?-(
thx

複式洋房

每逢冬天, 我個咀又乾又硬又甩皮又流血架, 但我用左Biotherm一支粉紅色牙膏狀的lip gel之後, 真係好潤好正!! 我每晚搽一浸喺咀, 到第二朝仲未比我抹哂, 你試試丫! :-P

寶石宮

我通常一日搽2-3次,
夜晚訓之前, 訓醒 同 夜晚落妝後,
我通常每日都搽, 會慢慢改善唇乾的問題,
但唔係一朝一夕的事.

ru_663th 寫道:
[quote]
一位媽咪 寫道:
我都成日搽至好返.
咁又走去搽.

努力同勤d搽啦.

每日搽凡士林多少次,才好? ?-( 是否搽薄薄一層ar?
我囡囡好鍾意用舌lam唇!:-((我叫她唔好lam!佢唔乖~~)
thx [/quote]

大宅

凡士林超正,又平又耐用。
   咪.......咪.......咪.......

大宅

Try Elizabeth Arden Visible Difference Eight Hour Cream Skin Protectant

$150, 50ml

Model 界至愛

複式洋房

Re: 唇爆拆....好心痛呀?

ru_663th,

Mentholatum曼秀雷敦薄荷膏(不是潤唇膏), 對爆裂的皮膏特別有效, 我從小用到大, 平時都會薄薄塗上以防爆拆 (係以前我細細個時爺爺教落的, 到我依家我都係咁幫我囡囡擦唇仔架) 每晚臨睡前飲啖水, 令咀唇少少濕潤後再搽上一層曼秀雷敦薄荷膏(若真是爆得好犀利就搽多少少), 連續擦數晚, 包保好番. 我都將這方法教過D朋友試過都萬試萬靈, 不止對咀唇爆裂有效, 若果在冬天大傷風時在鼻子上薄薄搽上一層, 都會防止爆冊. 希望幫到你囡囡啦!

複式洋房

hi ru_663th,

你真係要試試Mentholatum, 真係得架, 我睇完你形容你囡囡個咀唇的情況都戥你心痛, 若果佢唔肯擦, 就趁佢睡著後, 幫她擦上(記住擦之前要濕少少個咀仔), 擦得3-4晚, 你會覺得有明顯改善, 好番之後繼續用可保護咀唇, 防止再爆.

大宅

好媽媽勳章

ru_663th,
囡囡爆唇請似吓在咀唇擦"蠟梅油", 牌子最好係"天然藥品廠出品",如果無的話, 其他牌子都ok, 價錢拾零蚊至幾蚊不等,但效果好好, 我囡囡和囝囝都試過, 亦有介紹比其他小朋友用過.

首頁

尾頁

跳至