少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 小朋友大脾氣,可以點教

Hi SandraLo
I've tried your method, seems that he's better these days
he's really attention seeking becoz I found that in these days, he's having his christmas holiday and so I took my annual leave to look after him, he seldom lost temper and every time when he wants to, he would told me and I give him a hug first, then he would be better and no chance to lost temper
thanks for your advice
I'll try my best to help him to control his temper
although he will still lost temper, but I realize that he is improving

別墅

hi sa2501
I've tried using books/ maagazine --> just for a short time, sometimes it's no use
games u've suggested --> only a short time also, he loves to touch/ have interaction with others
he loves to explore more than stay in his seat

珍珠宮

twg 寫道:
Hi SandraLo
I've tried your method, seems that he's better these days
he's really attention seeking becoz I found that in these days, he's having his christmas holiday and so I took my annual leave to look after him, he seldom lost temper and every time when he wants to, he would told me and I give him a hug first, then he would be better and no chance to lost temper
thanks for your advice
I'll try my best to help him to control his temper
although he will still lost temper, but I realize that he is improving

So nice to learn that your son is improving; keep trying this method and you'll see it does work ! If you have any questions, you can always ask me. Further, 我重有師父架,唔掂可以揾佢問!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

Dear SandraLo,

我今天已開始用你教我們方法 , 同佢講你好叻呀 !又聽老師話 , 同小朋友玩知道要 掛隊隊 one by one, step by step , 老師都話 bb very good . 再問女兒 , 佢自己話 very good ! 希望慢慢有改善 . tks
看見你不斷的幫其他家長解答問題 , 自己亦得益不小 . 非常感謝 !

wingwingkam

大宅

Dear SandraLo,

如果係街或車廂, 咁可以點做好呀?
有時仲會喊得好大聲!!

珍珠宮

Tora:

想問吓你小朋友幾歲?通常响街係扭啲乜?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

伯爵府

hi SandraLo

我個女有咁狀況可否分析下. (thank you)

我個女3歲8個月, 由12尾一個禮拜有三, 兩日半夜發夢 (有時係醒醒地, 會同我地對答, 不過, 佢係發晒 "皮四" 又大喊") 又要即時出街買野食, 又唔要d樣果樣, 有時又話想大便又痾唔出, 好 "褸計"大聲喊, 頭頭我地以為佢唔舒服, 近幾次發覺佢都係想 "褸計" 多d (平均攪成個鐘, 佢見可以訓返) 琴日, 連末訓都好似發夢咁大喊叫我即刻落街買果汁, 一出門口即笑, 我地係唔係已經中左佢計, 知道好似半夜咁"褸"實掂, ? 請指教

珍珠宮

tramtram 寫道:
hi SandraLo
我個女有咁狀況可否分析下. (thank you)
我個女3歲8個月, 由12尾一個禮拜有三, 兩日半夜發夢 (有時係醒醒地, 會同我地對答, 不過, 佢係發晒 "皮四" 又大喊") 又要即時出街買野食, 又唔要d樣果樣, 有時又話想大便又痾唔出, 好 "褸計"大聲喊, 頭頭我地以為佢唔舒服, 近幾次發覺佢都係想 "褸計" 多d (平均攪成個鐘, 佢見可以訓返) 琴日, 連末訓都好似發夢咁大喊叫我即刻落街買果汁, 一出門口即笑, 我地係唔係已經中左佢計, 知道好似半夜咁"褸"實掂, ? 請指教

唔好咁客氣
你個 case 有少少奇怪,照計咁細個半夜應該唔會無端端醒……
會唔會咁啱有一次佢唔舒服醒咗發脾氣,發現你地會乜都聽佢話,於是就把心一橫........
如果佢未瞓都竟然叫你買果汁,咁十成都係玩啦 (連扭都慳番)!
半夜扭嘅解決方法其實係一樣,問題係你怕唔怕會嘈住鄰居,因為第一招一定係 ignore (唔理/唔做反應)!
想問吓:佢之前半夜扭多數幾点?第二朝有冇影響返學,抑或佢識揀星期六嚟扭?佢鍾唔鍾意返學?平時會唔會冇果汁或某一種食物?

伯爵府

hi SandraLo

1. 佢多數係半夜 2-4 點, 原因 (a) 有時係佢自已叫要小便後就醒醒地 (b) 發惡夢要d樣要果樣開始 (c) 佢有時話d到痕果到痕 (有時是真的, 因佢好易皮膚敏感)
2. 好彩佢係返下午班, 就算喊完再訓返, 精神都 ok, 不過, 有黑眼圈. (反為, 我, 老公, 工人就係最傷)
3. 佢無份星期幾都會係咁.
4. 佢好鐘意返學, 又好聽老師話.
5. 佢平時都有飲果汁 & 吃小食 (糖...)
其實近兩次真係好明顯扭計, 好似星期五半夜又黎, 發晒癲晒話要我地唔要佢架單車 (架單車佢愛最心愛玩具, 我地都覺得好怪, 之後, 就話好...明天先唔要啦, 之後 tim 下佢, 佢就訓返) 咁琴日, 我問佢掂解唔要單車, 佢話要買過架 hello kitty 單車, 咁唔要而家d架 (咁好明確係佢想換單車).
另外, 真係頭一兩次我地以為佢發惡夢 & 唔舒服, 全家都好緊張會好 "就" 佢, 咁就入左佢圈套.
而家, 我的方法係 (1) 日頭我地唔會理佢. (2) 半夜如果佢一開始發癲, 我地講少d, 只係答好...好, 盡量少激起情緒, 如果佢真係發癲, 老公叫我同工人唔好理佢 (我地兩個比較心軟) 老公唔會"就"佢等佢自已扭計, 直至佢自已倦, 然後再訓返. (妳話咁岩唔岩呀 ? 請指教) thank you

珍珠宮

tramtram 寫道:
hi SandraLo
1. 佢多數係半夜 2-4 點, 原因 (a) 有時係佢自已叫要小便後就醒醒地 (b) 發惡夢要d樣要果樣開始 (c) 佢有時話d到痕果到痕 (有時是真的, 因佢好易皮膚敏感)
2. 好彩佢係返下午班, 就算喊完再訓返, 精神都 ok, 不過, 有黑眼圈. (反為, 我, 老公, 工人就係最傷)
3. 佢無份星期幾都會係咁.
4. 佢好鐘意返學, 又好聽老師話.
5. 佢平時都有飲果汁 & 吃小食 (糖...)
其實近兩次真係好明顯扭計, 好似星期五半夜又黎, 發晒癲晒話要我地唔要佢架單車 (架單車佢愛最心愛玩具, 我地都覺得好怪, 之後, 就話好...明天先唔要啦, 之後 tim 下佢, 佢就訓返) 咁琴日, 我問佢掂解唔要單車, 佢話要買過架 hello kitty 單車, 咁唔要而家d架 (咁好明確係佢想換單車).
另外, 真係頭一兩次我地以為佢發惡夢 & 唔舒服, 全家都好緊張會好 "就" 佢, 咁就入左佢圈套.
而家, 我的方法係 (1) 日頭我地唔會理佢. (2) 半夜如果佢一開始發癲, 我地講少d, 只係答好...好, 盡量少激起情緒, 如果佢真係發癲, 老公叫我同工人唔好理佢 (我地兩個比較心軟) 老公唔會"就"佢等佢自已扭計, 直至佢自已倦, 然後再訓返. (妳話咁岩唔岩呀 ? 請指教) thank you

唔好意思,我真係睇到笑 ,你呀囡真係好鬼醒,佢唔知有冇日頭寫低定夜晚要啲乜,排住隊咁上.......

你地之前就咗佢 (例如即買果汁),reinforce 咗佢用呢個方式嚟「要」一啲嘢,咁梗係就算咁啱真係要買都唔買住啦!

先從瞓覺入手,如果怕佢唔夠瞓會病,揀星期五、六,唔好俾佢遲起身,日間刻意玩累些(但唔好去多人地方,病菌太多),晚上冲個熱水涼,飲小杯熱奶,然後夜少少瞓,希望佢可以一覺瞓天光......
搞掂嘅話,一起就大讚:嘩你好叻喎,尋晚一覺瞓到起身喎,等媽咪獎你XXX啦 (一樣佢鍾意但未响半夜提起過嘅嘢,例如一齊去麥記食早餐等等,最好可以「即獎」唔好「攤凍」!)

如果半夜真係醒,要乜講乜都好,唔好出聲,唔好開燈,是但一個陪住,但乜都唔好做,佢起身就放番佢落牀,一百次都係咁,只响旁邊靜坐 (其實亦係 Super Nanny 教嘅方法),初初會搞得耐啲,因為佢試過得,已經寵壞咗,但如果你做得到,包保三晚ok!

伯爵府

hi SandraLo

哦, 明白晒, 我知掂做對付個 "小魔怪"

大宅

SandraLo 寫道:
Tora:

想問吓你小朋友幾歲?通常响街係扭啲乜?

囡囡就嚟三歲, 有時扭抱唔肯行, 有時扭要食餅餅, 總之一唔聽佢, 佢係條街放聲大哭我最多行埋一邊, 由得佢... 但如果剛係車廂, 我又唔想就佢, 但佢又喊到控制唔到, 咁可以點做??

珍珠宮

Tora 寫道:
囡囡就嚟三歲, 有時扭抱唔肯行, 有時扭要食餅餅, 總之一唔聽佢, 佢係條街放聲大哭我最多行埋一邊, 由得佢... 但如果剛係車廂, 我又唔想就佢, 但佢又喊到控制唔到, 咁可以點做??

你囡囡响街扭,當然係曾經扭到過,看準你唔好意思嘈住人,即係「冇佢符」,佢實掂!
首先,睇番呢個 topic 第一個 page 近尾嗰度,方法基本上一樣。

用讚/獎 + 講數 + ignore
「讚」成日都講,唔重覆啦,响街度 timing 更加重要,看準時間讚佢乖,冇要媽咪抱,又冇扭要食嘢;假設嗰次去街係三個鐘,可以每隔一個鐘(如果响街)就讚一次。

假如佢第一次叫你抱時係一個 request 而唔係扭或者大喊,你可以先讚佢話佢好乖,冇喊冇扭,(鐘意食就加獎小小零食添),但媽咪都好攰,只能抱一陣,咁就抱一小段路就放低佢,如果佢都係唔肯行,就話好啦,大家都攰就一齊企一陣先;由於之前你讚過佢冇扭,所以極有可能佢唔會發出嚟,即已经搞掂 (呢一次)!

但假如佢一開始就想一鋪「大」走你,即大喊或瞓地,你又未趕及發之前讚佢,咁就別無他法,只能 ignore,期間記得唔好鬧、唔好安撫,盡量少講嘢,甚至抱佢離開車廂去搭的士,總之一定唔可以俾佢得逞或講條件!

試吓睇吓点再上嚟啦.........預祝成功!

大宅

多謝提點!!

禽晚係屋企扭計,佢坐係厠所上面喊, 我用你ignore嗰招, 後尾佢自己乖乖咁妥協, 但喊咗差不多大半個鍾, 係唔係正常??

珍珠宮

Tora:

你第一次用 ignore,喊大半個鍾屬正常,第二、三次應該大幅減至冇,堅持呀,一定成功的!

另外,我女細個時都有半夜喊(night horror),問過医生話好多小朋友都有呢個情况,不過我女當時淨喊,唔會講嘢或溝通得到,約五至十分鐘,第二朝亦完全唔知發生過乜!

伯爵府

hi SandraLo

又係我呀, 同妳講完之後, 我老公&工人相量跟妳方法去做, 大家已講好下一次, 邊個負責睇佢, 諗住見招拆招, 不過, 好好彩以從星期六晚, 我同個女講話如果今晚又喊 (我地唔會理佢, 我當正佢係 "扭計") 就送佢過婆婆到訓, 我話我地個個都好倦, 佢即時話唔好, 又應誠唔會喊, 咁d兩晚佢都有少少 "而而哦哦", 但就無左大喊, 妳話佢幾 "估惑"呀, 知道今次我地真係 "黎" 真對付佢, 佢就靜晒, 希望可以 keep 落去.
又想問下 (night horror) d種情形, 係唔係小朋友越大會無架 ? 幾多歲呢 ?
thank you

珍珠宮

tramtram :

雖然已算冇喊冇扭,但第二朝讚佢都要持續一段時間先至穩陣。

你嚇佢如果扭就「送佢過婆婆到訓」其實係一個罰則,暫時ignore + 讚就已經足夠應付,唔駛用罰住,就算要,一定要預咗佢真係扭就真係送至得,即係講咗出口唔可以唔算數,一次都唔得,否則佢會久不久就扭吓嚟試你底線,所以,唔好嚇佢,實話實說就 ok!

我女約四、五歲就冇咗 night horror,其實佢總計都係五、六次倒!

伯爵府

hi SandraLo

我明白啦, 之前, 兩日佢無事好乖我地都有讚佢.
(佢到好開心)
琴晚, 佢又係半夜工人同佢去 wee wee 時, 又喊又話要買糖, 我同老公頭頭無理佢, 大約聽佢喊10分鐘, 似越來越勁, 咁老公就同佢講要求即訓, 佢開始試底線又買糖轉沖涼, 老公只係同佢講唔得, (佢已經係醒左) 之後, 老公同佢講唔訓, 就要佢出門口, 佢就 cold down 左, 最後話要去 wee wee 連後訓返. (比平日喊短左好多) (其實, 我地兩個方法一齊用, 佢好似驚嚇多d, 激死....)

珍珠宮

tramtram:

始終都係嗰句:要單用 ignore 才算成功 ignore,唔好心急而嚇佢,嚇佢係唔長遠同唔好嘅方法,唔好貪快而比呢樣嘢 (嚇佢)蒙閉咗,之前嗰個放阿仔入皮夾焗死咗嘅阿媽,就係試過困一次,個仔乖咗幾個月就以為係好方法!

你嚇佢「要佢去婆婆度」都重好,必要時真係可以做,但「要佢出門口」呢d 就千祈唔好講,因為你唔會真係做,要做你肯定驚過佢,而且佢大大吓唔驚呢樣嘢絕對唔出其,但幾時開始唔驚你又唔知;再講,你嚇佢,佢大啲一樣學曉嚇你,到時佢大你話「要去死」,就超難搞,亦唔可以用讚去改變呢

大宅

係呀, 我真係贊成SandraLo所教的ignore 方法, 好似禽晚返到屋企, 我要忙煮飯的時候, 囡囡話要我幫佢除襪及除外套, 之後又話要陪佢睇書.
我初初咪幫吓佢除底小小, 要佢自己除埋出嚟, 佢唔肯, 又開始扭計啦!! 後來我都比佢喊到好煩, 即刻同佢除咗件外套同對襪. 點知佢再次試探我, 要我同佢睇書,
我話要煮飯, 你自己睇, 之後佢當然勁喊啦!! 今次我唔睬佢啦, 自己繼續煮飯洗菜, 好神奇, 今次喊唔夠十分鍾, 佢就收聲走咗去.
我好奇望吓佢做緊咩, 佢居然乖乖咁將對鞋收返入鞋櫃, 然後自己攞本書出嚟,坐响廚房門口自己睇.

不過, 咩嘢情況吓先可以打或嚇吓佢?? 有時佢一喊, 我的情緒亦好難控制, 好多時就會用打嚟stop佢喊...

首頁

尾頁

跳至