跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好, 想問一下如果
老公PASSPORT寫BRITISH CITIZEN 咁是否可申請亞女(現10歲半和5歲半)?
是否要住5年先可以做到CITIZEN?
住BEXLEY 還是CANNING TOWN好? 不知是否好貴?
當然亞女是入讀政府學校,要留意咩?

謝謝

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁你老公係咪土生土長既英國公民?如果係,咁你兩個小朋友就可以係香港申請入英藉。如果唔係,就要申請家屬簽證黎英國,住上一段時間先可以申請入藉。

你講個兩個地方我未住過,所以答你唔到

入讀公立學校都無咩特別要注意

大宅

我老公唔係土生土長嗰隻,所以想問下要咩手續? 謝謝

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

????? 發表於 13-8-23 00:32
我老公唔係土生土長嗰隻,所以想問下要咩手續? 謝謝
[size=15.199999809265137px]如果唔係,就要申請家屬簽證黎英國,住上一段時間先可以申請入藉。

大宅

引用:Quote:?????+發表於+13-8-23+00:32+我老公

原帖由 stkyo 於 13-08-23 發表
如果唔係,就要申請家屬簽證黎英國,住上一段時間先可以申請入藉。
咁係點申請有何要求,要往多久才可申請。

象牙宮

babylovess 發表於 13-8-26 10:03
咁係點申請有何要求,要往多久才可申請。
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/

大宅

回覆:stkyo 的帖子

現在香港政治好亂,教育制度很有問題,所以先想移民。

象牙宮

babylovess 發表於 13-8-28 00:34
現在香港政治好亂,教育制度很有問題,所以先想移民。
如果真係想就最好盡快,因為英國既移民例差唔多年年都改一次,一次比一次難

大宅

回覆 stkyo 的帖子

Thank you so muc for your information.

別墅

if your husband got his Bristish Citizenship from being Nautralised then your kids can become British Citizen too.

首頁

尾頁

跳至