跳至

首頁

尾頁

大宅

試左幾個月有多~我決定幫囡囡轉去其他地方學跳舞lu...

之前替女兒報了元朗MusicPo Kingdom的跳舞班,間中有其他媽媽查詢學成點,

因為佢地新開,所以一直觀察是否會有改善才決定繼唔繼續學...今日同其他家長傾完,有些跟我一樣都決定學埋今期一定轉去第二間...分享一下,原因如下︰

1.
經常調動上課時間,完全沒有通知。

2.
每班約8-10位小朋友,導師完全應付不到,有些小朋友新加入,完全跟不上進度,眼見導師只照顧較熟的小朋友,毫不理會新加入的小朋友。

3.
課堂秩序安排不一致---因為好多小朋友喊所以工作人員要家長陪小朋友入課室,但後來又表示希望小朋友學習獨立,要求家長離開課室(我很讚成的)及安排一位同事協助照顧喊嘅小朋友,但眼見一個文職人員抱住一個另外喊果D跟本處理唔到跟住佢地又比D家長入課室但無幾耐D職員又要家長出黎堂堂都係咁安排都幾差,已經四個月有多都係咁ok la~~~

4.
報名前查詢---導師資歷似乎很高很有經驗又稱會為小朋友做性格評估….又稱會送其他班試堂,但實際上只有創辦人有些証書、文憑,教的導師是什麼資歷完全沒有資料,而創辦人幾善忘---報名時好口爽,但結果什麼都沒有對現完全忘記

5.
有些課堂,導師派貼紙仔比小朋友,有一兩個小朋友的家長問係咪個個都有,(因為佢個小朋友無),我叫佢地帶小朋去問老師攞返,其實我恰巧見到佢個小朋友有問老師攞,不過老師無理會自此我已覺得唔係咁好。

6.
今日我又聽到有家長話,大部份同班同學收到通知上堂前會協助拍照做宣傳,唯獨一兩個沒有份參與,眼見那一兩個小朋友被排除在外,眼仔look look睇住同學仔打扮,我都覺得佢地安排得好差,無考慮到小朋友心理需要,成件事可以安排得好d,只要選非上課日嘅時間拍照,就可以避免呢d情況la…

總觀咁多所見所聞,我覺得佢地仲有排慮積經驗….不過我就唔會交個女比佢地慢慢試lu, 原來小朋友報班真是不能『貪平』及『貪就腳』。

大宅

回覆:我唔會再幫囡囡報元朗---Music Po Kingdom學跳舞lu...

多謝分享!

大宅

回覆 WSYSC 的帖子

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:我唔會再幫囡囡報元朗---Music Po Kingdom學跳舞lu...

有好多新國民玩相聲推介呢間架

你以上講果啲對本人來說係死罪,謝謝分享!

請勿打招呼~

複式洋房

我仲想報 多謝你分享

禁止訪問

禁止訪問

別墅

呢位媽咪會唔會太偏激了,我囡都係呢間度跳舞(12:15分果場)跳左一段時間。
本人覺得Ms Lau教得非好,又有經驗,我囡跳得好開心,每一次都係笑住跳,當我每次問老師個囡跳成點,老師都好樂意回答。
另外都想回應你第6點架,當天我們11:10分返早左見到晒,並不是唯獨一兩個無協助影宣傳相,而是有不少同學無得影,你見到人多袛是中午班和有d較大個學生被邀請拍照,而老師都安排在堂與堂之間11:30-12:10呢段時間幫小朋友set頭影相,絕對有考慮小朋友感受,事後中午班小朋友也準時上堂喎!!

多多綠茶  講得無錯~  發表於 13-8-12 23:30

大宅

新校有混亂係可以接受, 我會選擇遲些才去試堂。

男爵府

引用:新校有混亂係可以接受,+我會選擇遲些才去試

原帖由 hinxmama 於 13-08-12 發表
新校有混亂係可以接受, 我會選擇遲些才去試堂。
Agreed. 若然學校係處理得好,又點會令家長有咁多誤會呢!

別墅

回覆 WSYSC 的帖子

侯爵府

反而我幾鍾意呢間學校,我女女係度跳舞,非常喜歡Ms Lau堂,而且明顯Ms Lau比其他老師教得好,比較懂得控制場面,全面地照顧每位小朋友。我女6月開始上堂,個性明顯開朗好多,日日返到屋企都擺姿勢跳舞。雖然我女要比較長時間習慣自己上堂同跳舞,我好感激老師同職員既包容,明白到小朋友有時真係好難控制,miss堂亦可以讓小朋友補返。

1. 呢幾個月我女只有一次調堂,係因為大廈冷氣臨時壞左,都有早一日通知同補堂都有俾我幾個時段揀;

2. 其實d小朋友係補堂,未必係個堂既正式學生。新學生通常怕生,老師點叫點拉都唔肯去一起上堂,一帶去同其他小朋友一起時就會大喊。我見老師會照顧其他小朋友先,然後每十分鐘問新學生一次要唔要來一齊玩。如果唔肯,老師唔會強行逼小朋友參與,會俾佢係隔離觀察,到佢熟悉環境為止。我女都企左三堂以上先開始肯上堂,我都多謝老師無強逼佢,所以佢無陰影跳得好開心。

3. 小朋友喊真係控制唔到,雖然老師同職員已經盡力幫手,有時喊得好犀利好犀利時都要家長幫忙。亦有d家長係放唔低自己小朋友,要佢地走又話不近人情。其實,我見職員真係好盡力好盡力幫助學生了。要完全唔喊,唯有報一對一既堂。

4. 其實我覺得除非我係要報好專業既堂,除左基本專業資格,我比較在乎老師對小朋友既態度。小朋友係好敏感,老師係唔係真心同有耐心,馬上就知道。我寧願要個有愛心既老師,有無乜乜証書反而其次。只不過想俾女女同其他小朋友相處,有群體生活,活動下發泄精力,著下裙仔跳舞可以以後留戀下。試問有幾多個小朋友以後真係以Juilliard School目標?我反而很佩服個性格評估既導師可以係短短時間內清楚我女既性格,我自己都要一段時間先摸清佢既脾氣想法.....

5. 其實派貼紙係出面職員負責,小朋友係落堂後可以自己排隊去拿一張貼紙。老師就繼續負責教下一堂。我相信老師唔係故意唔理某幾個學生既~ 我女都係自己見到其他小朋友去排隊,自己排埋一份去。我自己就覺得幾好,俾個女自己去學習爭取,唔使樣樣幫佢安排。人有佢無,自然會自己捻辦法去拿。

6.影相我都係度,又係個句,小朋友真係好難控制,尤其係甘多個。我捻安排係星期六都係希望所有小朋友都可以參與。老師同職員都有幫手同d事前無留意到通告既小朋友梳頭,希望佢地可以影得靚d。又一句,二十幾個小朋友真係唔容易控制同安排。如果真係無影到,又如何?影左亦未必會用到張相。

以上係我既分享,希望唔好介意。
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

公爵府

我小朋友未讀過,唔敢亂評論,但某間時常上嚟自吹自擂,買廣告的,真係對佢哋冇信心

大宅

回覆 多多綠茶 的帖子

1. 各舒己見,並無不可,我都好同意你話『除左基本專業資格,我比較在乎老師對小朋友既態度無陰影跳得好開心』 這也是我試讀的原因。

2. 『我寧願要個有愛心既老師,有無乜乜証書反而其次』我都認同,導師資歷實在不重要,但我認為報名時聲稱的應要與實際情況相同,如有不同『我可以接受』,但有通知亦是必要的(我不知道其他家長報班是否會查詢教授的導師的資料,但我是直接跟負責人查詢的,這點可以肯定不會是文職同事攪錯 )

By theway, 對事不對人~負責人是很親和的,可能是很善忘

3.
至於老師有沒有『每十分鐘問新學生一次要唔要來一齊玩』如我見聞跟你一樣,我也不會有第二點的分享。『老師唔會強行逼小朋友參與』係因為完全顧唔到似乎各人所見不同,我建議有興趣試嘅家長可自行於上課時間上去看看,自己用對眼睇,好過就純看分享而且各人接受程度始終不同。

4.
『職員已經盡力幫手,有時喊得好犀利好犀利時都要家長幫忙』也不是問題,只係處理做法不一 (一時有人情味,一時又跟到正…),就是安排不一致,這對小朋友學習也不好,因為小朋友也在看大家的底線,所以說M.P.K.仍有排慮積經驗~

5.無人要求小朋友『要完全唔喊』,只係要求『有職員處理喊嘅小朋友』,這點也在家長要求下安排了,但正如分享所言『文員抱住一個另外喊果D跟本處理唔到』所以又是那句…. M.P.K.仍有排慮積經驗。

6. 我都唔係要報『好專業既堂』,『小朋友係好敏感』我也絕對認同,所以更要小心為小朋友選擇一間有愛心,安排妥善的學習場所。

7.
你分享的『 其實派貼紙係出面職員負責』與我分享的第5點說的不同,我說那張是『由導師在課堂上派發,貼在小朋友手背仔的小貼紙』---你女兒堂堂都無 ? 只有出面職員比那張貼紙 ? 反而我見小朋友好在意那張? 她沒有問老師拿回? 有一次我在電梯見到其他小妹妹沒有貼紙喊~~~我都叫女女送比那位小妹妹,那位小妹妹就是我說『見到有個小朋友有問老師攞,不過老師無理會』 那位,小朋友有『自己去爭取』,但受到什麼對待卻不是她們控制,即使不是我女兒沒有貼紙,我也會看在眼內。

8. 至於影相~細心的安排會考慮到---沒有機會參與嘅小朋友嘅感受,二十幾個小朋友開開心心梳頭扮靚靚,點解佢地無份呢? 正如你所說『小朋友係好敏感』,我女兒也有影,其實我地當然好開心,不過我唔介意佢地約我閒日 / 晚上影,反正暑假日日都OK,不過佢地真係可以安排得好D,選其他時間影又或者學你咁講『影左亦未必會用到張相』係同學都邀請咪好囉 !

9. 其實仲有一件事幸好不是發生在我女兒身上,不過已足夠我決定轉到其他地方學Lu~

如你所言『以上係我既分享,希望唔好介意』,如果可以自己視察上課情況,更好 ~

當然每人要求不同,你覺得M.P.K.適合你我也替你高興。

大宅

立場明確, 正! 希望其他人不要再for or against 在這議題。

WSYSC   謝謝~~~  發表於 13-8-16 17:30

侯爵府

hinxmama 發表於 13-8-15 19:15
立場明確, 正! 希望其他人不要再for or against 在這議題。

各有各喜好,希望每個家長都可以搵到自己喜歡既兒童興趣班/playgroup/學校等~

依家做父母真係唔容易.....
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

首頁

尾頁

跳至