論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人想續約, 但有條件>"<

印印工人1月頭到期, 今日同我講想續約, 不過想以後自己定假期. 另外續約唔想經agent.
如果佢真係做得好好, 我可以考慮. 但之前佢偷我支票同成日講大話, 仲好意思同我講條件傾續約 . 我話我唔接受佢自己定假期, 我會另外請人. 佢即刻話佢未必有新工見, 如果有僱主想請佢, 可唔可以講佢多d好話.

係唔係做得愈耐, d工人愈精. 希望佢下一位僱主good luck.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 工人想續約, 但有條件>"<

講條件????一講呢句,呢個工人即刻唔要啦.
您有無錄音機呀?有呢就預備定,同佢講有關唔續約問題時係因為佢提出既條件您唔接受,所以就唔再續啦,費事條友仔搵唔到工走去勞署告您無理解僱博延期呀.

侯爵府

痴線架佢, 偷你支票吾抄佢都偷笑啦, 還講條件? 食左乜野呀佢

民房

想問下,乜唔同工人續約都要講原因

民房

嘩~~講條件????呢d工人即刻唔要得啦.
而且佢有前科,信唔過、靠唔住,轉吧啦!!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩啲工人, 千祈唔好幫佢講好說話, 講事實就得嘞! :wink:

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我個工人就係因為太多要求, 最唔要得就係來香港之前已經講咗唔可以放星期日, 到咗之後成日要求放星期日.

所以來咗香港四個月就比我炒咗, 等佢返印尼慢慢搵個僱主可以滿足到佢囉(如果搵到的話).......

珍珠宮

你工人都好不知羞恥 , 偷野咁大件事, 都咁自大以為你會同她續約, 祝佢好運.

別墅

既然係咁,一於玩寸佢,第廿二個月出信Terminte佢,要佢第23個月走,未完成24個月 (即兩年合約),要14日內即走,無得留低香港找新僱主,一定要返原居地

子爵府

好媽媽勳章

swimming 寫道:
既然係咁,一於玩寸佢,第廿二個月出信Terminte佢,要佢第23個月走,未完成24個月 (即兩年合約),要14日內即走,無得留低香港找新僱主,一定要返原居地

好呀! 新僱主聽到差一兩個月都唔完約,應該會覺得有'景轟',等佢冇咁易搵新老細嘛
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

複式洋房

昨日agent打比我, 話我工人打比佢想同我續約, 問我幾時去簽約 , 吓???? 我同agent講, 唔係哦, 我地雙方都唔續. 再之後, 收到奶奶電話, 話個工人做得幾好, 續約啦. . 今早個工人同我講, 話agent昨天打來屋企問我地續唔續約, 如果續就去簽. 我check電話record, 昨日有電話打出比agent, 但冇電話係agent打入來, 又講大話

複式洋房

FA8866 寫道:
您有無錄音機呀?有呢就預備定,同佢講有關唔續約問題時係因為佢提出既條件您唔接受,所以就唔再續啦,費事條友仔搵唔到工走去勞署告您無理解僱博延期呀.

好多謝你提醒我, 我當時無錄音, 不過叫佢寫返封信話佢幾時到期唔續約and唔要機票要錢. (因佢話想留港, 唔要機票)

別墅

風琴 寫道:
[quote]
FA8866 寫道:

好多謝你提醒我, 我當時無錄音, 不過叫佢寫返封信話佢幾時到期唔續約and唔要機票要錢. (因佢話想留港, 唔要機票)[/quote]

點解要益佢啫, 出機票比佢啦, 唔好比 cash 佢啫.
^_^

民房

Hi風琴,
what is the nama of your 印印,因為我下星期會interview D 1月到期 印印 (朋友D工人介紹).
另外續約唔想經agent, 印印是否比賓賓較難?
Thanks

首頁

尾頁

跳至