自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無鍾意食鵝肝的朋友,請問....

請問鵝肝點先叫正,無「蘇」味算唔算係正?

男爵府

Re: 有無鍾意食鵝肝的朋友,請問....

我先將佢切開一片片(把刀最好雪下先, 吾係一切落去會溶)
之後用牛油煎, 最好用大火, 好快咁煎下2邊, 吾洗太熟, 佢會一路煎一路出油架, d 鵝肝仲會縮細.....

之後落埋d 香草幼鹽 (jusco, sogo有得賣)咁就ok, 次次一煮成屋都好香架, 吾會有'so'味......襯d 自己正既薯容食...真係諗起都想食......

琥珀宮

我鍾意食鵝肝醬及燒鵝肝,真係正到暈,我唔知係唔係要有「蘇」味先係正,因為上述兩種做法,都有少少,而我唔介意佢「蘇」,有冇「蘇」味都唔緊要。我自己鍾意果份口感,理樣對我黎講至正,而唔係佢果陣「蘇」味。

別墅

其實我食鵝肝既次數唔係好多,前幾次食都好蘇,唔係咁鍾意,但我昨天去食,好正,得小小蘇味,所以唔知個件係唔係正野,定還是個廚師整得好?

bebe121,

見到你寫完都好想聽日就去買黎試下整,thank you

bebe1217 寫道:
我先將佢切開一片片(把刀最好雪下先, 吾係一切落去會溶)
之後用牛油煎, 最好用大火, 好快咁煎下2邊, 吾洗太熟, 佢會一路煎一路出油架, d 鵝肝仲會縮細.....

之後落埋d 香草幼鹽 (jusco, sogo有得賣)咁就ok, 次次一煮成屋都好香架, 吾會有'so'味......襯d 自己正既薯容食...真係諗起都想食......

男爵府

一黎d 貨都有d 關係既, 我有時係jusco 有時係citysuper 買, 出面d 廚師實整得好過我地架啦... 比你講到都肚餓tim

大宅

我就同bebe1217 o既方法差唔多, 不過在煎之前, 我會上返少少生粉, 咁就會外面脆, 入面係軟綿綿咁囉, 同埋唔會一路煎一路出油出得咁利害!

居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

首頁

尾頁

跳至