興趣嗜好

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

各位, 書展前夕去完導賞團, 向大家報告下先, 希望未係太遲, 等大家做好"功課"出發!

今年賣點:
莫高窟3D展, 網上登記4000個位2日內爆滿. 現場雖有少量位, 但估計入到去睇機會好微. 今次有幸導賞團有得睇, 真係好好. 呢個3D展有D似清明上河圖. TDC話, 遲D康文署會再攪同一3D展, 大家留意! 值得睇.

大肚準媽媽可以行特別通道嗎?
我直接問TDC, 佢地話可以. 不過要用去兒童館通道. 即係好似帶住小朋友入場嗰條隊: "於香港會議展覽中心港灣道入口處的左側設有兒童天地特別通道直達展覽廳3".

人多人少係幾時?
據個人經驗, weekday早上等10點入場係最好. 而weekday去又比weekend去好. 通常peak days人多時間係黃昏放工時間(至8點左右), 星期六日全日, 同埋夜書市(星期五六開到凌晨12點). 想行得輕鬆就要計劃下. Gentle reminder: 通常weekday晚上兒童館係會人少D.

搵書攻略:
同一本書/一套書, 唔同counter會有唔同discount. 以我經驗, 越出名嘅出版社, discount越少. 所以要搵平嘢, 比D耐性尋寶.

多唔多補充exercises?
勁多. 好多以套裝賣. 唔好問我咩出版社"最好", 事關個個家長target唔同, 小朋友能力唔同, 學校要求又唔同, 總之你認為岩就買. 折扣一定係書展最抵. 買得多仲折到75折.

有冇教科書?
冇.

有冇SPI書包? 有冇LEGO書包?
我好快行左一轉, 見到有2檔係有SPI書包, 係咪平我唔知 (請睇下面post既相). LEGO書包我冇見到(可能佢圍左布而見唔到), 但記得舊年係有得賣既.

Oxford Reading Tree幾多折?
今日青田同Oxford counter冇開, 但據以往, 青田只會比9折. Oxford counter都係最多85折至9折, 但唔一定齊哂所有系列.

有冇中學補充?
有. 但部份會喺另一個Hall (Hall 1), 記得去睇埋.

第一日去定最後一日去?
都係嗰句, 想買心頭好, 越早去越好. 想買平野(10送1+減價)又唔介意好似去買菜咁揀, 就最尾一日去. 大出版社最後一日都會平少少, 不過真係平好少.

有冇locker?
場入面唔覺有, 反而港灣道入口escalator下面有十幾個, 但$20/2個鐘, 抵唔抵就見仁見智.

收唔收credit card/EPS?
大出版社一定收, 細間既就未必.

E-coupon 自行print out...

http://hkbookfair.hktdc.com/tc/About_Coupons.aspx

好喇. 講住咁多先! 大家睇睇D counters, 我專登影埋counter booth number, 唔使再問相中係邊間出版社. 因為... 我實在唔記得. TDC個導賞要行得好快, 所以只係好快轉一圈影相.

珍珠宮

畀面勳章

場館地圖:
http://hkbookfair.hktdc.com/docs/2013/hALLpLAN2013.pdf

為方便大家參考, 我將各位報料放喺呢度. 多謝各位有心JM, 感激!

速遞
上年問過, 佢既價錢就係hk post 既速遞價錢, 佢有重量同size限制, 所以如果你買得多, 就要拆開好多件件咁寄, 我覺得唔方便又唔係平, 所以都係選擇拉喼。

Quote from hk post "投寄本地郵政速遞郵件的尺寸最大不超逾358毫米 x 250毫米、厚度不超逾50毫米

滿載而歸卻又忘了帶購物袋?你需要這個方便美觀、可拉可揹的購物手拉車,輕輕鬆鬆地將書本帶回家。如想購買,請前往香港貿發局香港設計廊及設計廊攤位(展覽廳3, 攤位3F-F28),每個售價為港幣$120元。

入場
I remembered two years ago, we could buy early bird tickets via children's access both as well when we brought our children with us.

我都打左電話去問,個哥哥仔話得呀!

請問小朋友7歲是否可用小朋友通過呀?有高度限制 122cm

兒童天地特別通道
於香港會議展覽中心港灣道入口處的左側設有兒童天地特別通道直達展覽廳3,每位小童可由兩位家長陪同持票入場。

每名小朋友行可由兩位大人陪同行兒童通道, 如無小朋友同行就唔行得果度.
今天到7-11 問過,它們只賣$25正價票。

早場係大小同價, 有小朋友就可以係兒童通道個ticket booth度買, 唔係好多人架咋..唔駛點排"

新雅FB有75折coupon,可買老鼠記者

新雅的fbcoupon, 75折,要彩色print, 不接受影印。

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=579205878789417&set=a.114229308620412.7555.114029228640420&type=1&theater&refid=18

Booklodge 同fun to read都較平

見到1007本果D 書,但係原來有其他檔仲賣得平過呢度. 唔抵,反而會買多

$100/7本果到年年都有亮亮不過吾一定齊同一定不是双語

有高小的小朋友, 想買 box set, eg. Roald Dahl, Narnia.... and lotsof English books 40% off 尼間應該係全埸最平: 成人館, 1A-B32, Publishers Marketing Ltd.

請問有冇留意係咪齊晒本本都有得賣呀?明報@Hall 1. 昨日問佢哋,話齊哂喎。

最平我見到係$398,有一間叫Publisher xxx (sorry,exactly唔記得係咪)。比起兒童館仲平。

Discount大,要同時留意marked price. 有啲其實mark up左。

南亞圖書都有好多台灣繪本,你可去睇睇. Boothno. 3D-D02, 3E-A15 675折,要入會, 免費入會的.

RoaldDahl $599 不算便宜, iemonster $450.

Hall 1near Commercial Press, there're 教圖 primary exercises, 3 gets 25% off, 5 gets 30% off, cheaper than 聯合 counter in the same hall.

For Singaporeexercises, go to 3C-C02 and3D-D16

Old SingaporeYoung Scientists and newer Younger Scientists (bilingual), buy 1 set get 1 oldset free, HKD360 for 19 copies.

KidzEducation, primary exercises, 3 gets 30% off.

Booklodgeis doing $250 for 12 book set

用品
上年Dr Xong 做書展價, 出面shop特價的書包再八折, 仲用飯袋送. 如啱用都幾抵.

珍珠宮

畀面勳章

回覆 Teresa 的帖子

珍珠宮

畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章

珍珠宮