家事百科

跳至

首頁
12345...90

尾頁

伯爵府

fiona_k 發表於 13-8-6 08:08
想問下ECOxxx o個隻 naturals Insect Spray 可唔可以防蟲?
如果剩係direct kill好似冇乜意思 ...
因為被版主封鎖主題!請各位想要詳細資料、請直接用短消息問我拎。我見到一定會資料比你地。[我每日都會不定時上黎睇睇。]唔好再響版面留言話pm我啦!我唔想再比人封我既貼![我係以過來人黎幫人。完全冇兜售生意成份。希望版主明白]
如新會員bk系統未能做到短訊給我。請在我的留言版上留言要資料。
可以

wong2323  現在BK是新會員都可以用PM  發表於 13-8-7 23:46

伯爵府

fiona_k 發表於 13-8-7 07:39
上網search過DE粉可以溝水後再噴, 咁會易噴d
不過唔知會唔會難d依附o係昆蟲身上
...
我覺得乾既會易痴上蝨既受上,濕水我只係比牆上西頂部噴水痴de粉上去。

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-7 11:14
我鄰居好冇公德心,有蚤的傢俬亂咁掉係公眾地方,仲要年年KEEP住掉有蚤傢俱床褥,
所以我諗最近有蚤可能同 ...
我之前都係因為有鄰居掉有蝨既傢私響我果層既電梯大堂度。之後就有啦!

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-7 11:14
我鄰居好冇公德心,有蚤的傢俬亂咁掉係公眾地方,仲要年年KEEP住掉有蚤傢俱床褥,
所以我諗最近有蚤可能同 ...
我比你份資料照做。衣櫃裡面你一完要檢查過晒肯定有冇蝨同蝨蛋。如果唔肯定就用超過60度既洗過晒焗過晒/用太陽勁曬,然後密封。

伯爵府

屋邨蝨患嚴重
專家指熱水洗曬太陽有效滅蝨

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130807/51622817

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-8 10:14
可唔可以幫我睇下依個係咪床蚤幼蟲? 今日係DE粉中找到的,謝謝
E隻似第四代唔係幼蟲喎

伯爵府

因為被版主封鎖主題!請各位想要詳細資料、請直接用短消息問我拎。我見到一定會資料比你地。[我每日都會不定時上黎睇睇。]唔好再響版面留言話pm我啦!我唔想再比人封我既貼![我係以過來人黎幫人。完全冇兜售生意成份。希望版主明白]

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-8 10:33
張圖我放大左,佢長最多2MM,藍色果舊係依款原子筆紅圈部分,我先估佢係幼蟲,尋日捉左好多隻

...
都係第四代。快D攪掂佢地比佢地大左唔得掂呀

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-8 10:33
張圖我放大左,佢長最多2MM,藍色果舊係依款原子筆紅圈部分,我先估佢係幼蟲,尋日捉左好多隻

...
講真又真係放得好大下喎

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-8 11:06
唔放大睇唔清楚,因為果個位附近放左好多陳年漫畫雜誌,我都同屋企人拗左好耐,我話係床蚤,佢地話係書蚤, ...
唔掉都得既。將陳年漫畫用膠袋入起晒佢。裡面灑晒de粉密封佢。清理左附近既雜物吸左塵果度附近都落埋de粉。一人行一步商量下。不過有時有d野有個情意結好難既。只可以同佢密封。放埋一邊。最好有人大膠箱入起用膠紙封存唔好比d野走出黎。

伯爵府

maymayyee 發表於 13-8-8 16:31
点用訊息揾你?我吾識整
唔緊要我睇到

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-9 21:32
諗諗下依個方法唔應該到度討論,都係DELETE
好多野都想響e度講推介架。不過你地短訊我啦!好多野都踩界架無謂再比人

伯爵府

belgiumchoco 發表於 13-8-12 08:21
我屋企既蟲係黑色,圓圓地,會夜晚出黎咬人同吸血,係唔係床蝨?
但睇相,床蝨係啡紅色同長身,唔多似
9成9係啦!佢地專吸人血。

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-13 19:38
其實今次唔關BK事,係我覺得我講果個方法有一定危險性,同外國除蟲網站都極唔推介,所以先DELETE,費事教懷 ...
哦!咁淨係話我知啦!我以為你話..。因為bk之前封鎖左我E個主題。所以特別敏感!

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-13 19:40
仲有聽日都市閒情會講臭蟲問題,有興趣可以睇下
咁要睇下先

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-13 21:26
唔講啦﹐唔係好方法
之前我都有睇開你個PO,我都覺得封鎖主題好似敏感左啲,你用心幫大家我地都睇到 ...
請各位想要詳細資料、請直接用短消息問我拎。我見到一定會資料比你地。[我每日都會不定時上黎睇睇。]唔好再響版面留言話pm我啦!我唔想再比人封我既貼![我係以過來人黎幫人。完全冇兜售生意成份。希望版主明白]

伯爵府

3B之Mother 發表於 13-8-17 09:26
回覆 哈哈媽咪 的帖子

哈哈媽咪你好, 有枝名稱是"家武" 英文"Home Knight" 滅瘙有效嗎? 謝謝! ...
未用過。所以唔敢答你。因為市面上有d產品係話可以滅蝨。但係木蝨同其它蝨唔同好多滅蝨產品都對佢地起唔到作用。我試過用滅蝨蛋[e個千其唔好用,殺唔死木蝨仲攪到走到一屋都係]!殺蟲水話滅蝨既,冇用!用左好多聲稱話滅蝨產品都唔得。直接噴落隻蝨度,仲可以行得快過我

白醋、火酒、都直接試過噴響佢地既身上都唔得。

我資料裡面話有支幾天然防蟲劑響ECxxxx果度買既,就直接噴落去隻蝨度佢就真係唔知死左定係暈左。

我E +都有用果支野黎預防。響物件表面噴等佢自然乾左就ok。另外我都有落de粉keep住。

其實木蝨係最怕粉狀既野用熱力。

所以一定係用熱力同粉濟對付佢地。又安全,又唔會有化學野殘留,不過係時間係會耐D先攪得掂。

伯爵府

E幾日又焗又濕。記住!開抽濕機呀。

伯爵府

cartooncat 發表於 13-9-16 22:07
請問大家知唔知邊度可以買到D透明有拉鏈的袋放衫呀?我去日本成實惠都冇得賣,只有用吸塵機真空果隻,有點化學 ...
E隻同de粉一樣都係等d蟲蝨痴左上身。吸乾蟲身上既體液而死。

http://item.taobao.com/item.htm?id=5846096640&ali_refid=a3_430008_1006:1102888469:6:%CD%B8%C3%F7%B4%FC:681c55ef1f60150f9e4c7f778f01e23d&ali_trackid=1_681c55ef1f60150f9e4c7f778f01e23d&spm=a230r.1.17.4.VDBZsA

係唔係Ed袋呀?
E D袋響膠袋批發鋪頭有得賣。
文具鋪有時都會有不過大多數都係細。大既我諗一定要批發
如果唔係淘寶大把。淘d落黎都有好多地方用得到

伯爵府

我響淘寶間左一間有賣滅蝨水、粉。我問佢滅蝨粉水既噴濟係邊隻?佢問我係要黎滅乜?我話臭蟲。佢話比我知果d產品已經對臭蟲右抗藥性。對佢地係已經冇咩效!!我再問佢應該點樣做。同埋我家有小朋友同寵物。佢答我同滾水6衣物我話咁樣家具唔6得怎辦?佢話一般臭蟲唔會入得好深多數響床。只要用熱水好密咁洗晒床上被鋪之類所有野。但佢始終都冇答到我家私用唔到熱水既地方怎辦。我諗E+滅木蝨最安全無毒就只有用熱力。同de粉。

首頁
12345...90

尾頁

跳至