興趣嗜好

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

Re: 深圳書城中心城已開幕

上星期去了,似一座大形圖書館,但食肆不多。平日去好少人,很舒服。

複式洋房

嘩......好大,我上次去剩係行左兒童圖書小部份咋.如果真係書蟲行一日都行唔哂
hi

民房

有無教科書架?

洋房

要去睇睇先

係吾係呢到http://www.yok.com/go.php?NO=9&Key=深圳書城中心城

大宅

Teresa 寫道:

我諗我都係同老公2人行去一趟先, 真係好驚大陸治安, esp. 呢2日見bk留言話"湯"港人....

我今日一家三口去左一轉,感覺治安相當ok喎.因為一出深圳火車站就直去搭地鐵.唔經馬路.各個地鐵站重好光鮮企理.一出少年宮站就係書城,唔似以前深圳火車站個種亂七八糟既感覺..今日重係內地假期,人比較多,不過因為地方大,唔會話人頭湧湧(食飯時間除外)相信平日會好清靜,好行d.

書城分南北兩區,北區人多d,有免費貯物櫃用,不過較易爆滿,南區就一蚊可以用四個鐘(中途唔可以開門,開左要再收費),但係一元都抵,唔駛拎住d書咁重四圍行.

食肆其實唔算少,我幫襯左仙

珍珠宮

畀面勳章

Blythemia,

唔該哂你既情報. 真係要去下先... (不過呢牌屋企太多事要處理, 完全冇時間....) :-(

洋房

想在農曆新年期間去行吓, 請問有冇人知道佢地會唔會都放假嫁?
camay
camay

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

我都想知新年期間開唔開架, 有冇人知呀?
梁媽媽

男爵府

Teresa

有冇帶到仔仔去呀?收穫如何?一個白天夠唔夠行的呢? 

我都想呢幾天去一趟,請問你有冇個度的 website? 因為唔知佢地新年會唔會放假? 

另,我仲諗緊好唔好帶埋架”碌碌車”去,因為驚買得太多野好重,但係又驚帶去好麻煩,到最後又唔係買好多書的話,得個拎字, 請問個度係唔係好似”超市”甘有”車”仔推?還是要放晒入loga 的呢? 

Teresa 寫道:
各位曾到過深圳書城中心城的:

如果我在weekday帶我仔,2個人去走一趟,約4pm回程。你們覺得危險嗎?(因爲我從來未試過自己一個帶仔仔返大陸)。
梁媽媽

珍珠宮

畀面勳章

梁媽媽:

我呢2日放假, 其實都好想去行一轉, 可惜我老公冇得放假, 佢唔比我一個人/帶埋個仔上深圳, 所以我都係得個"恨"字, 仲未有機會去行.

你呢? 係咪決定去行? 你記得番黎報料呀! trolley一定要帶, 唔好拎c自己.

男爵府

Teresa
我都好想去, 本來跟朋友約好了明天(初五)的, 點知個老公又唔舒服, 睇怕明天都係要去睇醫生多過上深圳, 唉, 真冇引。
梁媽媽

男爵府

Teresa

我剛去完書城回來呀, 一切都好順利,
今天真好呢, 人不多, 入到書城,地方真係好乾淨,相比廣州書城,沒那麼多人,地方更廣闊,不過書呢∼(因為我主力要買比個女的都已買得七七八八。)我已經拜讀晒之前的資料,(真係好有用)
一入到書城就去搵左個 free locker, (free 的是普通size的)但因我拖左個行李o急上來,係放不下的,一時都不知點算好;唔理甘多,做左會員卡先,跟住再過去另一邊,就見到有要比$的locker, 今次就真好,有大size 可放入我個行李o急的,雖然要比$1,幾大都攪掂佢先啦,跟住再去食kfc (但係覺得個包d肉係唔同hk架,因為佢地都係本地採購,所以d肉唔好食架,好肥,肉質又唔好,我就唔讚成大家試)醫左肚就拿拿林入去兒童個度,買左好多,真係超平,我女揀岩我就買,而益文書店的書就真係好正,因為係進口,寧捨正,又唔係貴。

可惜同行友人要去東門買 ”番梘”攪到我只係行左一粒鐘,全程係跟住我女後面睇住佢行,個C6一入左去就閃左,真係吹賬,睇怕我都係要上去當當再入番d貨先至得了。

跟住去東門,友人們買飽”番梘”後,就在附近的一家叫〔一品小肥羊〕食火鍋,經驗所得,而家的,正版小肥羊太貴了,而呢家〔一品小肥羊〕食的野基本上係冇分別,最大的分別係價錢 ,試得過!

仲有,小孩最開心的是在東門有家2008奧運福娃專門店,亞女買左個大大的福娃都唔駛$100,諗起上次在工展會,係甘姨一個小袋仔都要成 $108:-(,今次幾大都買番d,心理上覺得平衡d

食飽回來,過關人亦不多,今天好開心呀!
梁媽媽

伯爵府

我打算下星期六去, 唔知星期六會否很多人?

大宅

好媽媽勳章

請問除左圖書外, 多唔多教材買, 例如: 發聲咭機, 電子書, 木製玩具等.

珍珠宮

畀面勳章

[quote]
梁媽媽 寫道:
Teresa

我剛去完書城回來呀, 一切都好順利,
今天真好呢, 人不多, 入到書城,地方真係好乾淨,相比廣州書城,沒那麼多人,地方更廣闊,不過書呢∼(因為我主力要買比個女的都已買得七七八八。)我已經拜讀晒之前的資料,(真係好有用)
一入到書城就去搵左個 free locker, (free 的是普通size的)但因我拖左個行李o急上來,係放不下的,一時都不知點算好;唔理甘多,做左會員卡先,跟住再過去另一邊,就見到有要比$的locker, 今次就真好,有大size 可放入我個行李o急的,雖然要比$1,幾大都攪掂佢先啦,跟住再去食kfc (但係覺得個包d肉係唔同hk架,因為佢地都係本地採購,所以d肉唔好食架,好肥,肉質又唔好,我就唔讚成大家試)醫左肚就拿拿林入去兒童個度,買左好多,真係超平,我女揀岩我就買,而益文書店的書就真係好正,因為係進口,寧捨正,又唔係貴。

可惜同行友人要去東門買 ”番

大宅

我又答下-
如果唔係要求太高,書城裏面都有好多食肆.有一間食上海麵,都唔錯,都係大約十蚊八蚊一碗.慳番d時間唔駛出出入入丫嘛.(starbuck個d香港都有既品牌就無謂去囉,同香港一樣價錢,飲杯咖啡已經買到一兩本書.)
廣州同少年宮書城比,都應該係後者略多書.而且環境好好多.三四個鐘......視乎你揾唔揾到心頭好啦,有時書實在太多,要係云云書架中揾到自己要既書類,都要d時間.

記住去埋二樓買文具,d毛筆同顏料都好抵買.

順帶介紹兩本好書,你一定有用:傑出小學生的30個學習習慣,傑出小學生的30個學習細節.個書名功利少少,但係內容非常充實,又好睇,又有用.

珍珠宮

畀面勳章

Blythemia,

多謝好介紹!!! 好似好耐都冇同你o係BK講大陸買書既野喇. 而家遇岩個仔已經識睇簡體字書兼唔抗拒, 係時候可以帶佢上書城喇.

BTW, 二樓d毛筆 (書法用品)多唔多選揀? quality ok嗎? 我正打算o係屋企"開書法班"教個仔寫毛筆字哦!

大宅

係呀,好耐冇傾,我估你仔仔上左小學一定係好忙.

書城分南北兩區,賣文具個間店好似叫弘文,係南區二樓,
佢特別有一個角茖買文房四寶用品,都算多選擇.我支筆未開,不過叫做係湖州筆,係咪應該算ok?都係幾蚊咋.
如果你教仔仔寫字,咁唔好錯過同區個間藝術書店(地面中央位置),有好多帖賣,平靚正.

男爵府

Teresa

因為我地有老有少, 其實我個日都未行夠, 只在兒童書店內約一小時就走了,自己的乜都冇睇到, 只好回來再上當當"補償"下就算, 希望遲d再有機會去多次啦, 不過講環境呢,就真係呢度好, 又新又靚, 唔會好似廣州甘, 又亂又多 "無謂人", 藉得去下, 你睇下復活節抽唔抽到時間啦, 我諗兒童書半天都可以既, 但係你知啦, 個度甘大, 又想慢慢行, 又想停下飲杯野的話, 幾大都要去足一天先至得呀.
梁媽媽

男爵府

好媽媽勳章

各位,

想問下書城收唔收港幣嫁? 睇完大家ge留言,我本來琴日下午想同個女去,因亞女琴日學校假期,點知出門先發覺亞女個bno過左期,而家要等復活節先去得la. :-( :-(

首頁
12345...12

尾頁

跳至