少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急-想為6歲小孩進行情緒評估,有何介紹

女兒性格專注力很弱,入讀傳統的小一後亦未能適應環境,好想盡快替她作性格或專注力等的分析做參考。請問有冇好介紹。只要能提供專業的意見及能盡快安排約見便可,價錢並不是首要考慮點. 謝

心急母親上

男爵府

Re: 急-想為6歲小孩進行情緒評估,有何介紹

你去番小學雜談個part 有個王教授做緊宣傳咁
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

每間小學到了放暑假前,學校會安排小一學生在暑假
期間,由父母帶同到付近的健康院,作一個兒童健康撿查,
撿查包恬:視力、聽力及身體檢查,身體檢查時,醫生會
在場,到時妳可反影妳小朋友的問題,醫生會寫介紹信給妳
轉介到有關部門,但要排期,忙則兩星期,慢則九個月或一
年。我個女今年體檢時,我都有要求醫生寫介紹信,好好彩
我只等了一個星期,職員話,剛剛有人改期,所以我可以好快。其實妳也可到一般健康院看症,請醫生寫信轉介,一般,醫生也會寫的。
祝妳好運

男爵府

我諗你都係擔心你囡囡有無過度活躍專注力不足症既問題...如果私家,我可以介紹我囝囝個治療師度做個評估,無記錯大概係九百幾至一千蚊左右,詳情我pm俾你啦( 我怕响樹公開講會變成賣廣告...)
chcheung 寫道:
女兒性格專注力很弱,入讀傳統的小一後亦未能適應環境,好想盡快替她作性格或專注力等的分析做參考。請問有冇好介紹。只要能提供專業的意見及能盡快安排約見便可,價錢並不是首要考慮點. 謝

心急母親上

老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

公爵府

好媽媽勳章

JAY媽,
麻煩係send 埋比我啦. 九百幾至一千蚊左右係一小時傾計, 定係一個評估報告 ?

洋房

Jay 媽 :
可否send 埋比我嗎 ? 如果 是健康院,係咪就咁叫醫生寫紙做評估就得架喇 ?
檢查時間大約會係幾耐呢 ?

男爵府

CHECK pm.

至於政府嗰邊既評估,如果小朋友仲未做健康院三點最後嗰次既評估,你可以直接向健康院要求轉介去做評估,不過政府慳資源,求健康院姑娘不如學似你咁講直接求私家醫生寫轉介信,然後你直接去政府度申請評估,詳情我又吾太清楚,等我問問之前個BK爸爸先至再答你,因為佢之前懷疑囝囝有自閉傾向,都係直接搵家庭醫生寫信去政府度排期做評估架!

一般政府至少都要等幾個月甚至半年左右,睇下佢地有無位俾你啦,如果遇岩嗰排少D人排隊都會快少少既,如果小朋友吾係真係咁惡搞又吾係嚴重嗰隻,都吾怕既...不過之後若然有訓練,你就一定要爭取上密D喇!早輪我至發現原來可以咁要求政府嗰邊上密D..以前我囝囝去政府嗰邊做訓練都成三個幾星期一次,依家要求到每星期一次,我真係安心好多!不過訓練呢家野已經係評估後既事黎,慢慢逐步黎啦!

另外,聽我大佬講,QE係有一個部門係專責研究同治療ADD(過度活躍)同ADHD(過度活躍專注力缺乏症)架!呢樣我都仲摸索緊,大家不妨响樹搵埋料,然後番黎BK公告天下... 事關我都好想知...THX!
crashchu 寫道:
Jay 媽 :
可否send 埋比我嗎 ? 如果 是健康院,係咪就咁叫醫生寫紙做評估就得架喇 ?
檢查時間大約會係幾耐呢 ?
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

CHECK PM.
phoebepanpan 寫道:
JAY媽,
麻煩係send 埋比我啦. 九百幾至一千蚊左右係一小時傾計, 定係一個評估報告 ?

複式洋房

協康會青蔥計劃, 評估約$800另評估報告$1500

首頁

尾頁

跳至