跳至

首頁
23456...69

尾頁

伯爵府

Re: 0405馬騮仔女之媽咪會~Part 1

heima,

好翻未呀 ? 決定成點

男爵府

pat,
NO...NO...NO...
另選其他日子好嗎?

pat614 寫道:
HEIMA / QMA,

下星期四 DINNER, OK嗎[quote]

好番好多,謝謝關心

pat614 寫道:
heima,

好翻未呀 ? 決定成點

伯爵府

heima / qma,

即幾時 我想帶埋小朋友一斉出黎玩啊

男爵府

pat, heima

QQ可能睇左 "亞笨與亞占", 好鐘意 monkey

幾時擇到個吉日呀 !!!

男爵府

bebeyan,

今次等pat擇個吉日先.

男爵府

bebeyan,

肥田都好鐘意睇 "亞笨與亞占", 唔知佢鐘唔鐘意monkey.
但肥田見到monkey 冇咩驚, 但肥田一定唔鐘意小丑敊敊.
因為行近小丑敊敊即時 :-( 起來.

男爵府

大家

男爵府

設 三 年 過 渡 期   團 體 斥 假 讓 步
學 券 制 修 訂 牟 利 幼 園 也 受 惠

【 本 報 訊 】 教 育 統 籌 局 昨 日 宣 布 修 訂 幼 稚 園 學 券 制 , 現 時 及 將 於 明 年 入 讀 牟 利 ( 或 稱 私 立 獨 立 ) 幼 稚 園 的 學 生 , 均 可 享 學 券 至 讀 完 高 班 ( K3 ) , 即 有 三 年 過 渡 期 。 但 學 費 超 過 資 助 上 限 和 08/09 學 年 起 入 讀 K1 的 牟 利 幼 稚 園 學 生 , 均 無 權 享 學 券 , 估 計 五 成 約 1.7 萬 名 牟 利 幼 稚 園 學 生 受 惠 , 惟 仍 有 1.7 萬 人 不 合 資 格 , 所 以 修 訂 後 仍 脫 不 了 「 偽 學 券 制 」 的 外 衣 。  

特 首 曾 蔭 權 上 月 公 布 明 年 起 在 幼 稚 園 推 行 學 券 制 , 入 讀 學 費 上 限 ( 半 日 制 年 學 費 2.4 萬 , 全 日 制 4.8 萬 元 ) 內 的 非 牟 利 幼 稚 園 學 生 , 由 07/08 學 年 起 學 生 可 獲 1 萬 至 1.3 萬 元 學 費 資 助 。 由 於 只 限 非 牟 利 幼 稚 園 學 生 受 惠 , 引 起 私 立 獨 立 幼 稚 園 校 方 和 家 長 不 滿 。

規 定 須 公 開 財 政 賬 目

面 對 批 評 當 局 最 終 妥 協 , 李 國 章 昨 在 記 者 會 說 , 他 本 月 二 日 與 私 立 獨 立 幼 稚 園 組 織 開 會 時 , 一 名 列 席 家 長 表 示 難 以 為 子 女 找 到 非 牟 利 幼 稚 園 學 位 轉 校 , 部 份 明 年 有 子 女 入 讀 K1 的 家 長 已 為 子 女 報 讀 私 立 獨 立 幼 稚 園 , 心 儀 的 非 牟 利 幼 稚 園 已 截 止 報 名 。 所 以 當 局 決 定 讓 這 批 正 在 和 將 在 私 立 獨 立 幼 稚 園 就 讀 的 學 生 , 在 讀 完 K3 前 也 可 享 學 券 。 找 到 「 家 長 牌 」 作 下 台 階 的 李 國 章 , 態 度 轉 變 180 度 , 「 資 助 呢 班 家 長 係 好 值 得 , 事 關 推 出 學 券 制 前 , 佢 係 唔 知 道 , 唔 資 助 有 少 少 唔 公 道 … … 我 唔 係 讓 步 、 屈 服 。 」
但 在 08/09 學 年 及 以 後 才 入 讀 私 立 獨 立 幼 稚 園 K1 的 學 生 , 李 國 章 認 為 其 家 長 已 知 學 券 制 只 限 非 牟 利 幼 稚 園 , 故 不 會 受 惠 , 「 ( 私 立 獨 立 幼 稚 園 ) 可 以 拎 走 一 成 錢 , 100 蚊 公 帑 擺 落 去 , 得 90 蚊 放 教 育 上 , 無 辦 法 講 得 通 。 」 屆 時 有 關 學 校 將 出 現 一 校 兩 制 。
參 加 學 券 制 的 私 立 獨 立 幼 稚 園 , 必 須 與 非 牟 利 幼 稚 園 一 樣 公 開 財 政 賬 目 , 否 則 其 學 生 不 能 享 有 學 券 。 這 招 引 蛇 出 洞 可 能 令 家 長 與 學 校 對 立 , 李 國 章 回 應 說 , 局 方 向 來 鼓 勵 家 長 參 與 校 政 , 不 公 開 賬 目 的 學 校 自 然 要 向 家 長 交 代 。 如 它 們 欲 轉 為 非 牟 利 , 每 校 可 獲 最 多 3 萬 元 轉 制 開 支 津 貼 。
教 統 局 資 料 顯 示 , 目 前 有 260 所 私 立 獨 立 幼 稚 園 , 當 中 150 所 的 學 費 在 學 券 制 上 限 內 符 合 資 格 , 因 此 修 訂 而 受 惠 學 生 有 1.7 萬 人 。 在 餘 下 110 所 內 就 讀 的 1.7 萬 人 因 學 費 過 高 而 不 合 資 格 , 該 局 發 言 人 表 示 , 當 中 有 數 十 所 幼 稚 園 只 須 略 減 學 費 , 便 可 符 合 資 格 。

「 最 終 都 係 死 路 一 條 」

代 表 私 立 獨 立 幼 稚 園 的 幼 稚 園 協 會 永 遠 主 席 胡 肖 霞 批 評 , 新 修 訂 只 是 暫 緩 學 生 轉 校 潮 , 三 年 後 仍 只 有 非 牟 利 學 校 受 惠 , 「 咁 樣 即 係 政 府 將 cancer ( 癌 ) 放 幼 稚 園 一 樣 , 當 時 間 過 去 , cancer 就 會 愈 來 愈 大 , 最 終 學 校 都 係 死 路 一 條 ! 」 不 過 , 因 應 這 項 修 訂 , 她 決 定 暫 緩 將 旗 下 四 所 幼 稚 園 轉 為 非 牟 利 幼 稚 園 。
旗 下 有 五 間 幼 稚 園 的 比 諾 幼 稚 園 校 監 張 麗 華 認 為 , 三 年 過 渡 期 太 短 , 政 府 應 給 予 牟 利 幼 稚 園 五 年 過 渡 期 , 讓 正 就 讀 的 幼 稚 園 生 及 其 弟 弟 、 妹 妹 也 可 受 惠 。

大宅

越來越少人上來留言. 個個去晒邊呢???
哲哲B係2004年5月23日出世..3.40kg
羨羨B係2007年6月22日出世..3.36kg
-------------------------------------------------
[size=small]*****哲 羨 相 簿*****

男爵府

我病左

你地多橕場 !!

伯爵府

冇事嗎 ?

bebeyan 寫道:
我病左

你地多橕場 !!

男爵府

bebeyan,

我傷風了個幾星期.現在重未好番. 搞到heihei 都傷風.:-(:-(

bebeyan 寫道:
我病左

你地多橕場 !!

男爵府

2011至尊種植勳章

我前日做完 OSCAR.
照 ultra sound 時見到 bb 隻手郁郁下, 好得意呀!!!!

bebeyan & heima,
小心身體呀! 近日開始轉涼, 間中仲落雨 tim.
真係大人同小朋友都要小心 d, 著多件衫呀!
hope you get well soon.

男爵府

2011至尊種植勳章

我見好多幼稚園都已經 interview 完, 有 d 仲已經知道結果 tim.
唔知點解我報o個間咁遲, 要下個星期 (25/11) 先 interview, 之後又要等個幾兩個星期先知結果. 搞到我有 d 緊張. 因為我只係報左呢一間咋... ...

你地呢? 小朋友報 k1 知道結果未呀??

大宅

rivus,
係喎,都好耐無見你啦喎!你點呀?我好多野做,係學校係咁,係屋企都係咁! :cry:

bebeyan,heima,
你地真係要小心身體呀!

monkichi,
咁照到係仔定女呀?我生個仔時無做呀,只係係QE驗血,佢話我低風險,所我無做呀,不過就算係高風險,都唔會唔要架啦,所以都無理佢。你辛唔辛苦?多D休息啦!

我個女都報左一間係二十五號in架喎 ,唔知係咪都係你個仔報果間呢?
我仲會交多一間既form同有間交左form未 in,即係仲有兩間要in。之前有一間收左,但係唔交留位費lu。 因為我只係試下in,因為佢早in。

伯爵府

monkichi

今日幫桐桐交左聖心留位費, 雖然下午班, 但都比佢讀lu

大宅

rivus,

車... 咪一樣唔見你留言.
話時話, 你唔係星期三上大陸咩? 點解昨日留言o既?

monkichi,

oscar 係咪抽血、度頸皮個 test? 乜第二胎都要做咩?

皓b都係未interview呀, 最早果間26/11, 另外2間12月先in, 想入果間3月先會有結果添, 有排等...

miss,

嘩!! 溢仔大個仔左好多喎.
你係咪講緊禮賢同宣道? 禮賢我填好表但最後都無交, 宣道都應該唔交啦, 我老公唔想皓b去咁遠...

pat,

聖心收左桐桐, 恭喜你啊, 入到 1st choice. 你有無同學校要求轉上午? 聽講好多人都會咁做, 因為好多人臨尾會放返d學位出來, 排住隊試下都好.

bebeyan, heima & heihei,

get well soon.

大宅

homom,
嘩,你真係心水清! 係呀!

咁近近地,你會報邊幾間?

pat,
桐桐都好叻喎 !咁多人考都考到!
下午唔怕啦,一唔係好似homom話齋,轉上午囉。

大宅

哈哈哈

咁米似樣d囉...熱鬧好多
哲哲B係2004年5月23日出世..3.40kg
羨羨B係2007年6月22日出世..3.36kg
-------------------------------------------------
[size=small]*****哲 羨 相 簿*****

男爵府

2011至尊種植勳章

原來仲有其他幼稚園都係咁遲先 interview, 我仲以為係我o個間特別遲 tim.
我只係報左一間, 就係我屋企樓下商場入面o個間. 講真, 我真係有小小緊張, 因為萬一唔收, 真係唔知點算.
不過我老公就一 d 都唔緊張, 仲叫我唔好咁緊張. 佢話下午班一定收唔滿, 到時最壞打算咪讀下午班囉.

pat,
咁快知道桐桐入到 1st choice 真係好. 你可以鬆一口氣啦.
係囉, 學其他媽咪話齋, 實有人 hold 左上午班位到最後唔要, 你同學校講定, 如果有位就轉畀你.

homom,
係呀, oscar 係抽血、度頸皮個 test.
其實呢個 test 唔係 compulsory 要做, 只係我呢胎年紀大左, 做下咪安心 d 囉 ...

miss,
都照到少少, 不過唔肯定. 遲 d 再照過, 肯定 d 先話你地知.

rivus,
你識話人唔識話自己, 你夠好少出現咯
多 d 留言, 講下哲哲的近況我地知啦

首頁
23456...69

尾頁

跳至