母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

14年後的見證

我樓下有個護衛員,男人,傾開小朋友野,他提到他的龍鳳胎 ,他老婆比一個吃人奶(身體弱的那個吃),另一個吃奶粉,我奇怪為何如此?何不一起比?或一人一些?不過不要深究了,因為老婆不夠奶,又不知點好(當時),所以好直接比身體較弱那個吃人奶。
他說,以前不覺,又不去想,仔女現在14歲了,見證就出現了。吃人奶那個身體比吃奶粉的好好多,例如轉天氣,上小學等等,14年來,吃人奶那個有生病,不過10隻手指數哂,而且快康復,另一個,就弱些了。
他鼓勵我餵倒幾耐要有幾耐,因為有些野不是一時一刻看到的,人生是長途賽,可以的話,比小朋友多些好的抗體,好的儲備。
他說自己只是個看更佬,不懂潮流野,不過有人奶可餵,有人奶可吃是要福氣的。
我十分認同,大家有此福氣,就一起努力吧。媽媽小小辛苦都是值得的,對嗎?
各位姊妹,長餵長有。

別墅

Re: 14年後的見證

Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

男爵府

又唔駛錢,少少辛苦為仔女打好個底,何樂而不為!

男爵府

大宅

男爵府

2011至尊種植勳章

洋房

該用戶已被刪除

大宅

大宅

男爵府

Hi gu,

Thanks for your sharing.
Such a so encouraging breastfeeding story!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

等待驗證會員

為咗囝囝

雖然啱啱生完傷口痛又瞓得少------我值得
雖然囝囝面黃入院而我被指責------我值得
雖然朝朝要好早起身泵奶餵奶------我值得
雖然要戒口遠離我心愛的美食------我值得
雖然日日要帶笨重"行李"返工------我值得
雖然唔口渴但為夠奶都努力隊------我值得
雖然要響公司靜靜泵奶擺奶--------我值得
雖然放工滾水六腳咁趕返屋企------我值得
雖然日日要計住冰奶凍奶數量------我值得
雖然病緊都要盡量唔好食藥--------我值得

因為我知道,健康係無價o架,只要為佢健康好,就算乜辛苦都唔記得。

男爵府

人奶既路真係好辛苦...比返工...對住 d 無理既客人就更加辛苦...但係我會堅持...但係唔知道可以堅持都幾時...我會努力!!!!!!

大宅

mimi362436 寫道:
人奶既路真係好辛苦...比返工...對住 d 無理既客人就更加辛苦...但係我會堅持...但係唔知道可以堅持都幾時...我會努力!!!!!!

隨心啦,無壓力之下,奶奶更好呢。此刻,我又想起仔仔一回家要親親媽媽奶的甜樣,又想起他每次吃完之後幫我印下個乳頭既樣 想起都漏啦

男爵府

bigbigbobby 寫道:

為咗囝囝

雖然啱啱生完傷口痛又瞓得少------我值得
雖然囝囝面黃入院而我被指責------我值得
雖然朝朝要好早起身泵奶餵奶------我值得
雖然要戒口遠離我心愛的美食------我值得
雖然日日要帶笨重"行李"返工------我值得
雖然唔口渴但為夠奶都努力隊------我值得
雖然要響公司靜靜泵奶擺奶--------我值得
雖然放工滾水六腳咁趕返屋企------我值得
雖然日日要計住冰奶凍奶數量------我值得
雖然病緊都要盡量唔好食藥--------我值得

因為我知道,健康係無價o架,只要為佢健康好,就算乜辛苦都唔記得。

bigbigbobby,

Wa wa! So good modern poem!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

我都覺得辛苦頭兩年BB 健康跟足成世, 呢個投資簡直係超值.

大宅

gu 寫道:
隨心啦,無壓力之下,奶奶更好呢。此刻,我又想起仔仔一回家要親親媽媽奶的甜樣,又想起他每次吃完之後幫我印下個乳頭既樣 想起都漏啦

係呀係呀, 有時返返下工諗起囝囝食完奶後個甜樣都會上奶.

別墅

pigletchan,

我好鍾意你阿B個兩隻蓮耦手呀!!!
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

子爵府

gu 寫道:
我樓下有個護衛員,男人,傾開小朋友野,他提到他的龍鳳胎 ,他老婆比一個吃人奶(身體弱的那個吃),另一個吃奶粉,我奇怪為何如此?何不一起比?或一人一些?不過不要深究了,因為老婆不夠奶,又不知點好(當時),所以好直接比身體較弱那個吃人奶。
他說,以前不覺,又不去想,仔女現在14歲了,見證就出現了。吃人奶那個身體比吃奶粉的好好多,例如轉天氣,上小學等等,14年來,吃人奶那個有生病,不過10隻手指數哂,而且快康復,另一個,就弱些了。
他鼓勵我餵倒幾耐要有幾耐,因為有些野不是一時一刻看到的,人生是長途賽,可以的話,比小朋友多些好的抗體,好的儲備。
他說自己只是個看更佬,不懂潮流野,不過有人奶可餵,有人奶可吃是要福氣的。
我十分認同,大家有此福氣,就一起努力吧。媽媽小小辛苦都是值得的,對嗎?
各位姊妹,長餵長有。
好野~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊