自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋覺得用左手係天生定係壞習慣呢?

有啲人話用左手會聰明d,但之前報紙話呢個傳聞係錯既,只係習慣既問題.

你哋覺得到底係天生,定係壞習慣呢?使唔使改用右手呢?

複式洋房

Re: 你哋覺得用左手係天生定係壞習慣呢?

應該係天生因為我呀哥由細到大都係用左手~~而最奇怪就係我呀公都係用左手架!!可能係遺全卦

大宅

天生的。

肯定唔可以算是"壞"習慣吧。

laughin' to keep from cryin'

大宅

如果唔係天生....好難特登會用左手架喎...

係啦!點解你覺得會係"壞習慣"呢?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

係天生,我个二仔都係用左手的!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

當然係天生啦!
我有一個朋友,細細個慣用左手,
佢媽媽唔比,要佢用番右手寫字。
而家佢好大個人了,寫字用右手,
但打所有波類,好似桌球、保齡、乒乓球...
全部用左手,幾好吖,左右手都咁靈活。

別墅

係天生既,因為我都係用左手嫁

伯爵府

醒目開學勳章

係天生架!我同亞囝都係自細就用左手

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係天生既, 我細佬一開始學野, 就自動拎起左手渣較剪&寫字, 係俾我阿媽夾硬"扭"返正
至於我自己, 一去到擰毛巾, 扭鐵線等動作, d本能"左yau"反應就出晒黎--同其他人反方向架!

再講, 用左手都唔係好壞姐.......
wawamama 寫道:
天生的。

肯定唔可以算是"壞"習慣吧。

子爵府

天生, 因為我小朋友開始學野就已經自動自覺用左手. 但依家開始學揸筆寫字, 老師就要求教佢用返右手.

依家除左寫字外, 所有野佢都會好自然咁用返左手做
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

伯爵府

天生架啦。 我細細個俾人迫用右手, 但都係用唔到.........

子爵府

一定係天生, 我都係用左手呀, 老公又係用左手, 我除了寫字要用右手外, 其餘做什麼都係用左手呀, very lucky, my son use right hand lor!

子爵府

肯定不是習慣問題,係天生的.
因為我右手冇力寫字,咩都要用左手.

禁止訪問

Re: 你?覺得用左手係天生定係壞習慣呢?

伯爵府

Re: 你

天生
我家小朋友一個用左手
一個用右手

大宅

lui_ho 寫道:
如果唔係天生....好難特登會用左手架喎...

係啦!點解你覺得會係"壞習慣"呢?

我都係用左手的.我聽人講係細個無糾正,所以大個改唔到,所以想問吓囉.

男爵府

Re: 你

me 2

honglong 寫道:
天生
我家小朋友一個用左手
一個用右手

複式洋房

係習慣,由於左手由右腦控制,右腦負責圖像、創意;而大多數人用右手,右手由左腦控制,左腦負責文字和數據處理,所以先有用左手會聰明d的想法。
我小時被迫用右手寫手,但用左手揸挍剪同筷子。

等待驗證會員

我大孖用右手..........細孖用左手..............學校都話唔使教細孖妀用右手

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Of course not

首頁

尾頁

跳至