烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

終於買左豐澤個忠臣焗爐啦,點知昨日實惠待價重平.我重未試架,去邊度可以買到薄的木板放焗爐呀?佢上面個微波爐都使吾使一樣換一塊木板呢,我拉出來時有一寸幾位會好近上面塊膠...新爐點試呀?佢寫要空燒10分鍾,係未咁就得啦,因為得10日試用,我想快d可以整野食啦....

大宅

高筋同低筋粉分別係整唔同既食物,唔可以是但用架.百佳惠康只有中筋粉,即普通麵粉,所謂all purpose flour.一定唔可以用黎做麵包,做曲奇都唔係好得.

有一次溝亂左兩樽粉.將普通粉當左低筋粉用,結果做出既Mrs.Fields cookies變左脆卜卜,完全唔係個回事.所以大家唔好亂用,否則真係哂料呀.

高粉主要用來做麵包,低粉做曲奇蛋糕.呢個係台灣同日本出版既食譜既用法.鬼佬好多蛋糕食譜都用all purpose flour 或self raising flour,但係佢落baking powder發粉既比例會唔同.總之用邊個食譜都好,跟住指示就應該問題唔大.

至於係邊度買粉既問題.我知吉之島崇光西田呢d超市都會有得買.另外如果去開Citysuper 或Great都有好多烘焙材料(當然有幾種唔同既麵粉),前者重有唔少工具,得閒可以去行下.我自己用開日清薄力粉(低筋麵粉), 口碑唔錯.

大宅

Blythemia,

Thank You!終於明白了!因為我之前做o既蛋糕只是用self raising flour,冇落baking powder,所以d cheese cake同牛油蛋糕都係爭少少... 依家知道自己衰左係邊度,都係快快買個日清薄力粉再試先! :-P

大宅

Blythemia,

Thank u, 你常常都教識我好多野,睇你我留言真係獲益良多! 我上次整的雪芳蛋糕都係用日清薄力粉,效果幾好呀!你得閒時可否教我做muffin?難唔難的?

jmum,
係呀,我真係要快d買個打蛋器先得,用手打好鬼攞命呀!我好想整第二次,再尋求成屋香味果種快感呀! (死啦好似道友婆咁tim!)

siupak01,
嘩你好犀利呀!一個朝早做左3個蛋糕,我整一個都整左成個下午啦!我都好想整cheese cake呀!你下次都試下買日清薄力粉整蛋糕呀!效果幾好的,我係jusco買,好似十幾蚊,都幾大包,我早幾日整左雪芳蛋糕,食唔哂,用保鮮袋包著放在雪櫃,昨晚切來食都仲好軟,仲好有莎莉蛋糕feel tim !

ydoris,
你在實惠特價買幾多錢呢?恭喜你呀!焗野食真係好開心呀!我都係買左呢個oven,用之前空燒10分鍾,我個架同個盤都放埋入去空燒,期間有2分鍾到會有小小白烟,但係是正常現象來的,跟住就冇事,我之後就焗返熱個食剩的意粉來試下work唔work,你都快d試啦,如果有壞10日內都有得換!

複式洋房

Hi 各位媽咪:
想請問Loyola、忠臣焗爐邊隻好用d?我因為見到你地焗蛋糕咁開心,好想買番個同女女一齊整

大宅

ilovehongkong,
hello,其實loyal=忠臣oven,不過係中文名同英文名的分別,我上星期在豐澤買了個17l的忠臣oven,$269,但我呢隻型號係冇單下火的,只有單上火,上下火,但就有得燒雞自轉,但之前有其他媽咪的忠臣牌是有埋單下火的!我諗可能係唔同model的分別.我個17l可以局到一個8.5吋直徑的蛋糕,我諗生日蛋糕冇問題呀!快d去買啦!同囡囡一齊焗蛋糕一定好happy!

複式洋房

Dau 寫道:
ilovehongkong,
hello,其實loyal=忠臣oven,不過係中文名同英文名的分別,我上星期在豐澤買了個17l的忠臣oven,$269,但我呢隻型號係冇單下火的,只有單上火,上下火,但就有得燒雞自轉,但之前有其他媽咪的忠臣牌是有埋單下火的!我諗可能係唔同model的分別.我個17l可以局到一個8.5吋直徑的蛋糕,我諗生日蛋糕冇問題呀!快d去買啦!同囡囡一齊焗蛋糕一定好happy!

Hi Dau:
多謝你的回覆!我想問

大宅

ILOVEHONGKONG,

其實LoyoLa同忠臣係同一款焗爐o黎架!上個星期豐澤大減價$269,依家實惠賣緊$259,緊係買佢啦!平10蚊喎! 我個人就覺得佢幾抵用,夠平又多用途,試過焗釀蟹蓋,焗葡國雞,牛油蛋糕,cookies,cheese cake都好得. :-P 至於焗蛋糕完全冇問題,但係生日蛋糕可能size會有限,因為佢個焗盤max.只可放25x22cm的蛋糕模,若果焗太大的生日蛋糕便不行了.

複式洋房

Hi siupak01:
Thank you so much!!!!!

大宅

siupak01,
請問釀蟹蓋同埋葡國雞點整呢?得閒可否教我?tks!

大宅

ILOVEHONGKONG 寫道:
請問各位媽咪高筋麵粉和低筋麵粉在哪裡有得賣?百佳或惠康有得賣嗎?

ILOVEHONGKONG,

低筋麵粉我響百佳買,牌子係"Tip Top's the One",長方形有個果 tart 響面頭,寫住 "LAIN FLOUR",呢個牌子都有出"self raising flour",個 packing 一模一樣架,所以買果陣要睇清楚先!

Blythemia,

我有本臺灣書註解:高筋麵粉=Patent flour; 中筋麵粉=White flour; 低筋麵粉=Plain flour,我不嬲都係用呢隻 Plain flour 整糕點,ok嗎?還是轉你講果隻好味 d 呢?

大宅

Dau,

muffin係好易做架,易過大蛋糕,又唔駛用電動打蛋器.又快手.你想做咩味道?等我睇下有冇食譜.

Jmum,
唔好意思,個d叫法我真係未聽過.反而plain flour一般會理解為中筋粉.高筋粉有叫做high gluten flour,低筋粉有叫做cake flour.未用過你講既牌子,所以唔知效果,不過你都可以試下用日清薄力粉,比較下兩者有冇唔同.

大宅

blythemia,
我想整原味同朱古力味,仲有我上次貪得意買左支呍呢嗱香油,做muffin有冇用呢?thank u ar!

用戶要求終止服務

copied from cookeasy

好易做,又好味,制成品口感似蛋糕仔

Chocolate Chips Muffin

材料:10個份
牛油 (室溫退冰) 115克
低筋麵粉 180克
砂糖 65克
發粉 1茶匙
黃糖 2湯匙
牛奶 1/2杯
蛋 (室溫退冰)2隻
朱古力粒 適量

做法
1.預熱焗爐200C,muffin pan塗油或用紙模墊底
2.牛油以電動打蛋器打軟,加入砂糖和黃糖,打至淡黃色,加入雞蛋拌勻,一次一隻
3.麵粉加發粉過篩後分數次伴入,最後加入牛奶拌勻
4.把麵糊倒進模內,加少許朱古力粒再於上面倒一層麵糊(如喜歡可加朱古力粒在面裝飾)
5.放入焗爐焗25分鐘或金黃色。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

zen,
thank u, 請問你通常會用什麼朱古力粒?用埋發粉同唔同泡打粉? 打牛油時唔用電動打蛋器係咪都ok? 唔該哂!

用戶要求終止服務

Dau

朱古力粒我係Citisuper買,因為較細粒,同無咁硬.發粉即係泡打粉(baking power / BP).我估唔用電動打蛋器都OK,但牛油要等到軟身d才易打.

大宅

Dau,

如果想方便,大既惠康都有baking chocolate賣,記住唔好買當零食個d喎.Citysuper就有多d牌子揀.做muffin用普通鋼線打蛋器就得,因為都係搞十零廿秒o者.至緊要係d牛油要攤暖至到手指輕力壓到有印就得,好快d糖就會同牛油混合.

至於雲呢拿香油就幾時整咩落都得,不過如果本身蛋糕既味好濃,好似朱古咁,就落左都唔覺,可以慳番.做原味就o岩哂啦.

複式洋房

想問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

實惠個焗爐叫922r,我係豐澤買個叫923r.其實吾知有咩吾同.不過重未得閒試個爐呀,5日啦,好心急.而家買緊一d工具同麵粉等,希望星期六可以整曲奇咁.使吾使買個磅呢?實惠要36蚊架...定係遲d先買呢??係未放張焗爐紙係個盤度再放d曲奇去焗架...我想去百佳或吉之島一次買晒.我去屯門市中心好方便架.有咩要買架?我買個好細的發蛋器得嗎,10蚊一個??

用戶要求終止服務

第一次整做曲奇或muffin都得,好易整,又有成功感.這個receipt可以cup 公仔模,小朋友好鍾意玩的.

copied from cookeasy

Earl Grey Cookie

做原味時加入少許雲尼拿香油,減去紅茶包。
做朱古力味時加入10g可可粉,減去薄力粉10g和紅茶包。

材料:
無鹽牛油 70g
糖粉 60g
鹽 少少
蛋黃 1個
薄力粉 150g
紅茶包 2個

準備: 牛油切丁放置室溫,薄力粉師兩次,紅茶包倒出茶葉。

做法:
1. 牛油拌軟,糖粉分3次加入牛油中拌至奶白色Cream狀。
2. 拌入鹽和紅茶葉再加入蛋黃拌勻。
3. 加入1/3 的薄力粉,輕輕拌勻。
4. 再倒入餘下之薄力粉,輕輕拌勻,用保鮮紙包好放入雪櫃1小時。
5. 預熱焗爐180度。
6. 取出壓平,用模按出形狀。
7. 用180度焗10~12分鐘。

首頁

尾頁

跳至