烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

siupak01,

如有恒生信用咭,可用Cash Dollar在Wing On Department Store買,因為Phillip兩款打蛋器在豐澤及Wing On價錢都一樣,這樣買變相有折扣。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

2023年兔年勳章

Dau 寫道:
請問如果整蛋糕仔要用什麼模呢?紙模定鐵模?tks!

我是支持環保循環再用,所以必定選用鐵模,不須用一次便掉。

大宅

Blythemia 寫道:
我買落好多紙模同muffin杯,有印埋鴨仔圖案,有D五顏六色,有D有格仔,貪佢請人食時個買相特別可愛

Blythemia,

尤其係開 party,d 小朋友一見到 d 靚靚杯仔已經好興

大宅

Strawberrys,

Thank you你喎! 不過,我冇恆生咭,昨晚原本打算係馬鞍山間豐澤買打蛋器,(決定要最cheap o個隻kenwood),點知...冇o個隻款買喎!真激氣! :-x

好彩,又吾急用,所以,過幾日出開其他地方再買啦!

大宅

Jmum,

個D係印左兔仔圖案既,原來咁好賣,不過又真係幾抵o既.個次我用來焗o左朱古力muffin,用個透明袋裝好,再加個蝴蝶結.大人細路都好鍾意,佢地仲以為o係街買o番o黎o既o添.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我昨晚去了豐澤想買忠臣個爐啦,個sales勁sale個成800蚊的俾我,又話西德做,只有14lt.個爐身吾會熱....有s型發熱管...忠臣個就大陸做,得2條發熱管,焗野時週圍會好熱..咁我老公叫我買貴0個個.佢話我地屋企個架好迫,d膠會溶.
我梗係吾買咁貴啦,想問大家,我個架係剛係實惠8折買的mesh架,我砌左4格,第二格係microwave,第三格而家放左多士焗爐,0個格係可以拉出來的.下面有塊膠咁.我想將多士焗爐個位放個焗爐,其實真係有無問題,我真係好想買呢.如果吾係,係未要放係一d無野的地方才可用?你們是放在那裡呢?

大宅

ydoris,

焗爐焗緊嘢嘅時候係會好熱下(但又唔會好誇,熱過微波爐小小咁啦),最好四周都通爽 d,我擺響廚房檯面,所以冇問題。

照你形容,個架係咪四面"通燶"果隻?應該都ok,但最好唔要底果塊膠,換塊薄薄地嘅木板,就唔驚熱溶 d 膠啦!

用戶要求終止服務

Hi ydoris

14L太細了,焗唔到8寸cake,起碼要買18L.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實我係拉出來先用,好似電腦用keyboard咁用.應該好開揚呀.個架係4枝鐵加個網做一層,再加塊膠片咁,不過個架fit左入去一個位度咁...我用多士焗爐都係熱架,不過多士焗爐最多用10分鐘左右,焗爐要成個幾鐘.所以先會有問題之嗎.我老公都知我好想買,返到屋企重問我個位夠吾夠大tim.但係如果拉出來,又吾知受吾受到力...煩!!

大宅

ydoris,

我都係用緊LoyoLa呢款焗爐,都係放係鐵架上,下層仲擺放好多物品,焗左成個鐘都冇問題.不過,正如Jmum所講,你將塊膠片抽左出黎,會安全d!另外,呢款焗爐重量約8Kg,若你check check你個鐵架的負荷重量!我想問題應該不大的.

大宅

14L太細了,焗唔到8寸cake,起碼要買18L.

我個都係得13litre咋,不過都放得入8吋圓形模o番,最緊要度清楚個內籠就ok.

大宅

有冇人知道 "COOKEASY" 係咪冇咗個"煮論區"? 果樹好多嘢睇架! :-(

大宅

hi all,
我今日買左肥媽私房菜同埋一本蛋糕書,叫新手成功烘焙diy,貪佢有哂打發過程的圖解,但係佢個戚風蛋糕的做法好古怪:
(a)
沙拉油 - 60g
橘子水 - 40g
鹽 - 少許
細砂糖 - 20g
(b)
低筋面粉 - 95g
玉米粉 - 8g
泡打粉 - 5g
(c)
蛋黃 - 60g
全蛋 - 1個
(d)
蛋白 - 150g
細砂糖 - 95g
白醋 - 5g

細砂糖我買了caster sugar,低筋面粉我買了日清的薄力小mak粉,對嗎?另外我覺得落白醋同埋橘子水(橙汁??)真的好古怪,請問你們做開的戚風蛋糕是否這樣的呢?tks!

jmum,
我都搵左好耐都搵唔到cookeasy個討論區,好似話係系統upgrade緊,希望第時唔會冇左啦!!

大宅

我估白醋既作用應該同檸檬汁差唔多,係中和d蛋白既鹼性,會容易d打發,書d話如果d蛋夠新鮮都可以省去.橘子水可以唔駛理佢,大部分既書都會叫你用熱水就ok.做戚風唔駛一定用caster sugar,普通砂糖都得.可以開工啦

大宅

blythemia,

thank u very much!我終於整左我的第一個蛋糕啦!!好好味又好軟!!我用你的方法,冇落橙汁,用熱水代替,屋企又冇檸檬汁同白醋,所以直情冇落,但味道都ok,真係好有滿足感,由其是焗緊的時候,屋內洋溢住蛋糕的香味,真係好開心!!

你講得好啱呀,原來打蛋器真係好有用,我今日用手打,打到手軟,好似打左成日保齡咁攰!好攞命,不過食蛋糕時又乜野辛苦都唔記得哂!我都要考慮買返個打蛋器先得啦!!

另外因為找來找去都找唔到沙律油賣,所以用左欖檻油代替,其實唔知啱唔啱呢?不過我用左之後味道又冇咩唔妥,hehe!

多謝指教,今日真係好開心呀!

大宅

Dau,

恭喜你呀 ,其實橄欖油都應該冇問題既,只係有D人話橄欖油浸味可能強左D,或者會影響個蛋糕既風味o者,如果你覺得OK咪得囉.反而係橄欖油比較貴,有D哂料o者.

其實所謂沙律油包括大部分由植物提煉既油,好似芥花籽油,菜油同粟米油架,所以你可以用普通既獅球嘜萬歲之類就得,不過記住唔好用花生油o番.

大宅

Dau 寫道:
真係好有滿足感,由其是焗緊的時候,屋內洋溢住蛋糕的香味,真係好開心!!

Dau,

每次焗蛋糕or曲奇,就會成屋都香噴噴,真係聞到都想食呀,自己整嘅就特別好味添啦! :-P

不過你冇用打蛋器又真係好......攰喎 快 d 去買啦!

侯爵府

2023年兔年勳章

siupak01 寫道:

好彩,又吾急用,所以,過幾日出開其他地方再買啦!

今晚在土瓜灣工聯會見Phillip 175W打蛋器只售HK$214(折實),因為還有幾天營業就要結業,你可打電話查詢才去買。

大宅

Strawberrys 寫道:

今晚在土瓜灣工聯會見Phillip 175W打蛋器只售HK$214(折實),因為還有幾天營業就要結業,你可打電話查詢才去買。

Strawberrys,

我昨晚終於買左個Phillip打蛋器(豐澤-$238),原本想等佢減價才買,不過,最後,忍吾住,好想係今個weekend做蛋糕.嘩...好辛苦呀!今日約左阿媽飲下午茶,而奶奶個邊又食晚飯.因為不是經常見面的關係,今朝一早起身,攪左成個朝早,不停整蛋糕,結果,整左一個牛油蛋糕,同兩個cheese cakes,勁辛苦呀!最終三個送晒俾兩邊屋企人,老公話真係辛苦我喇!

話時話個打蛋器真係好work呀!堅左吾少力!上次用手打蛋白,真係打到手軟呀!不過,今次好快就掂左喇!但係...有個小插曲...我起初叫老公打起d蛋白後,等左一陣要用時 - 諗住佢吾係太企身,於是再打,點知...出事喇!係咪番打會變水架! :-P ...最後,再開過d雞蛋重新打一次,我老公仲話我太貪心添.

好彩,都ok啦!不過,我覺得都未夠好,可能,時間太趕喇!下次會再做好d!

係呀!我想問問各位高筋粉係咪即是普通麵粉呢?上次係街市買番黎,冇名架!所以,吾知可否用得番呢? 另外,我依家做o既蛋糕所謂低筋粉,係個d高級自發粉,可以嗎?因為,佢裡面話可以用作做麵飽,西餅,我全完不懂分別,又不知要買那款牌子,如果不對的話,可以買邊隻牌子呢?Welcome & Parknshop有得買嗎?Thank You!

複式洋房

請問各位媽咪高筋麵粉和低筋麵粉在哪裡有得賣?百佳或惠康有得賣嗎?

首頁

尾頁

跳至