懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今次行bb展,見到而家既環保尿布都唔算太貴,1set都係80蚊左右,咁個啲尿芯就要買多幾套。

我上一胎係用尿片,感覺又貴又浪費。尤其係初生個段時間,換片次數都真係相當驚人。

借問聲,有邊位媽媽係有用過環保尿布既經驗呀!?其實麻煩嗎?係咪真係慳返好多呢?我見而家新款既環保尿布啲物料都ok通爽,就算小小濕,都唔覺痴住皮膚。

大家分享下呀!

別墅

回覆:想問有邊個係有用緊環保尿布架?

Push, 無人有用?

洋房

回覆 spicesanpo 的帖子

我都想知

複式洋房

回覆:想問有邊個係有用緊環保尿布架?

我諗依家應該少人用吧,我之前都有考慮過,但到時洗都係一個問題,下下要人手去洗,洗果個都累,所以最後我都放棄咗

複式洋房

回覆:spicesanpo 的帖子

我有買,但係我是打算買給大囡作為介片褲用。我認為不太適合太細BB用,尤其初生B,他們一日咁多次大大,你要每次沖咗表面D便便,再拎去洗都真係幾煩

公爵府

我用過,但放棄了~因為BB愈大,D尿愈大督,好快就漏曬出O黎,洗又係一個問題,衛生問題要日日洗,對於在職媽媽O黎講多左好多功夫做,好累

大宅

育兒性格勳章

我都想知

我只知我細個時都係用尿布,阿媽係話慳好多,所以我計劃會用,但出街就照用尿片

不過我真係好想知而家新出的尿布係點同好唔好用?定係依然舊式尿布較好較快乾?比剛出世的bb的話,新式尿布在size上會唔會有問題?

別墅

回覆 hlpoon 的帖子

因為我打算會係屋企先用環保片,出街的話就用返尿片,

就係始終覺得初生B用勁多尿片,一黎就係勁唔環保,二黎又可以慳多小小,

只係係屋企用的話,都多數係工人洗多。

別墅

回覆 jody4444 的帖子

你同我想法都一樣,上次我行過BB展,我見而家新出PROMOTE既尿布,係好快乾的,又易換,只係換個芯,如果出面個件無濕基本上係唔洗換的,而尿布芯價錢唔算好貴,都係幾十蚊幾塊,但係耐唔耐用就唔知囉。

但因為會埸當日只得一間有環保尿布,所以都無得睇其他既牌子啦~

大宅

育兒性格勳章

謝謝你

若可以的話,我想知個牌子,請pm我,Thanks

咁我可以在網上search 同出街留意下

大宅

我都打算用尿布啊,其實系洗麻煩嗻,小朋友會舒服d少出尿疹同埋幾經濟,我細個果時都系尿布啦。出街會用紙尿片咯~不過尿布一定要滾水碌過同埋太陽曬咯,我媽咪話。

大宅

育兒性格勳章

回覆:s_jszhu 的帖子

我問過我媽媽,佢話我當年尿布上可放尿布紙,很便宜的,咁就可以令洗尿布時無咁頭痛。

大宅

我都想尿布尿片兩溝來用,又環保又save Money. 報紙話大百貨公司都有賣尿布呀,仲好靚添

別墅

回覆:jody4444 的帖子

咁等我搵返張單張出黎再pm話你知!

大宅

My baby girl is using & I'm selling it as well, you may have a look..

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=8398491

大宅

小朋友紙尿褲的環保問題

http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1005022004473

首頁

尾頁

跳至